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- Evaluation of the activity of potential antimicrobials against lactic acid bacteria isolated from spoiled food sauces in media with or without added sucrosePublication . Costa, Eduardo; Silva, Sara; Matias, O.; Couto, José A.; Gomes, Ana M.; Pintado, M. M.
- Enhancement of apparent resistance to ethanol in Lactobacillus hilgardiiPublication . Couto, José António; Pina, Cristina; Hogg, TimThe survival of Lactobacillus hilgardii, a highly ethanol-tolerant organism, after an ethanol challenge at 25% (v/v) for 10 min, increased by several log cycles when cells, grown in the absence of ethanol, were pre-treated with 10% (v/v) ethanol, 15% (v/v) methanol or 2% (v/v) butanol for 4 h. A temperature upshift (25 to 40°C) before ethanol challenge demonstrated a similar enhancement of apparent resistance to ethanol. Ethanol shock enhanced apparent resistance to methanol, butanol and heat challenges. The addition of chloramphenicol to cells prior to any pre-treatment did not significantly diminish the increase in ethanol tolerance, suggesting that de novo protein synthesis is not required for induced tolerance in this organism
- Development of a flow method for monitoring cell membrane damage: application to the study of phosphate release from wine lactic acid bacteriaPublication . Torres, André F.; Mesquita, Paulo A. R.; Tóth, Ildikó V.; Campos, Francisco M.; Couto, José A.; Hogg, Tim; Rangel, António O. S. S.
- O pensamento crítico na Universidade Católica do Porto: um projeto em construçãoPublication . Costa, Maria Helena da Silva Gil da; Andrade, Ana; Fernandes, Aida; Soares, Conceição; Pereira, Henrique Manuel; Amado, João; Couto, José António; Castro, Maria Guilhermina; Silva, Margarida; Teixeira, VítorEm 2011, emergiu, no Centro Regional do Porto da Universidade Católica Portuguesa, um plano pedagógico pioneiro e inovador. Tem como meta primordial a promoção de uma reflexão contínua, ampla, aprofundada e transversal, por forma a instituir como marca da comunidade académica o compromisso com o Pensamento Crítico. Este plano tem como alicerces maiores o entendimento do Ser Humano como entidade complexa e pluridimensional e o da Educação como um processo continuado de formação integral e integrada. Neste sentido as coordenadas são: dignidade da pessoa e desenvolvimento humano; liberdade de pensamento, sentimento e expressão crítico-criativa; cultura da cidadania e de participação; solidariedade e respeito pela alteridade; trabalho colaborativo de intercâmbio de saberes e culturas; transformação do conhecimento em consciência e compromisso social. Esta comunicação tem por objetivo apresentar o processo de implementação do referido projeto que, com base num modelo multi e interdisciplinar, se desenvolve em dois grandes eixos: 1. Ensino – por um lado, formação de docentes e colaboradores da Católica Porto; por outro, seminários para todos os alunos de licenciatura das suas unidades académicas, no intuito de: (i) munir os aprendentes de instrumentos que lhes permitam refletir de um modo mais estruturado, abrangente, profundo e crítico; (ii) melhorar a aprendizagem reflexiva e pessoal, num ambiente de aprendizagem em que todos assumam um papel ativo; (iii) estimular a consciência da necessidade de cidadãos atuantes numa sociedade em mudança em busca de alternativas. 2. Investigação – com uma vertente inter e transdisciplinar, traduz-se num trabalho de equipa capaz de contribuir para a criação de um espaço de reflexão permanente e para a diversidade de perspetivas e formas de ser e estar no mundo.
- Influence of phenolic compounds on glucose and organic acids metabolism of wine lactic acid bacteriaPublication . Bilé, Teresa; Sá, Filipa; Campos, Francisco M.; Figueiredo, Ana R.; Couto, José A.; Hogg, Tim
- Effect of phenolic acids on glucose and malic acid metabolism of Lactobacillus hilgardiiPublication . Campos, F. M.; Couto, J. A.; Hogg, T. A.
- Production of volatile phenols by wine PediococciPublication . Couto, José A.; Campos, Francisco M.; Figueiredo, Ana R.; Hogg, Tim
- The influence of selected oenological practices on the sensory impact of volatile phenols in red winesPublication . Barbosa, Antonina; Hogg, Tim; Couto, José AntónioAims: Volatile phenols (4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol) affect wine quality by imparting, above certain concentrations, aroma defects. This work aimed to evaluate the effect of some common oenological practices on the concentration of volatile phenols and the sensory impact of these odour-active compounds in wines. Methods and results: The studied oenological practices were based on the addition of gum arabic, mannoproteins, yeast cell walls, lees, oak chips, dairy cream and potassium caseinate and on the application of a bubbled nitrogen stream. These treatments were applied to naturally contaminated wines containing volatile phenols at concentrations above detection threshold. The treated wines were characterised by chemical and sensory analysis. The most effective treatments in the reduction of the concentration of volatile phenols were the addition of fine lees, cream and potassium caseinate. Apart from being able to partially remove these compounds (approximately 35% removal), fine lees contributed to a greater “freshness” and complexity of the wines. Although the addition of cream did decrease the sensory impact of volatile phenols, it did not benefit the wines as these were strongly marked by dairy aromas. The use of oak chips, although it did not have a notable effect on the removal of volatile phenols, led to a significant reduction in the perception of these compounds.
- Cell membrane damage induced by phenolic acids on wine lactic acid bacteriaPublication . Campos, F. M.; Couto, J. A.; Figueiredo, A. R.; Tóth, I. V.; Rangel, António O. S. S.; Hogg, T. A.