ESB - Livros e Partes de Livros / Books and Books Parts
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- A água e a nutrição-veículo deinteracção com o HomemPublication . Vasconcelos, Marta W.; Malcata, F. Xavier
- A água e os alimentos: componente activo e passivoPublication . Carvalho, Ana P.; Malcata, F. XavierA água é o componente mais abundante dos alimentos - contribuindo, de modo decisivo, para algumas das características desejáveis dos mesmos, em termos nutricionais, organolépticos e funcionais, mas igualmente para a sua perecibilidade intrínseca. Com efeito, a água determina a velocidade a que as reacções químicas ocorrem no alimento, controla a taxa de crescimento microbiano no seio do mesmo, e desempenha um papel crítico na sua textura. Está igualmente associada a componentes hidrofóbicos e hidrofílicos do alimento - de um modo tão complexo que, se tais relações forem perturbadas de forma substancial (tal como acontece durante a secagem ou a congelação), afigura-se como frequentemente impossível repor o estado original. Graças aos seus efeitos e funções, a água é por isso essencial aos, e nos, alimentos.
- Alginate: Pharmaceutical and Medical ApplicationsPublication . Batista, Patrícia; Morais, Alcina M. M. B.; Pintado, Maria Manuela; Morais, Rui M. S. C.Due to their outstanding properties in terms of mild gelation conditions and simple functionalization, biocompatibility, low toxicity, biodegradability, non-antigenicity and chelating ability, as well as relatively low cost, alginates have been widely used in a variety of biomedical applications including tissue engineering and drug delivery systems. Smart alginate hydrogels for on-demand drug release in response to environmental stimuli and 3D bioprinting will play an important role in the future. These and the introduction of appropriate cell interactive features will be crucial for many tissue engineering applications. The focus of the present chapter is to highlight the great potential of the alginates as biomaterial for biomedical applications and to discuss the role that alginate-based materials are likely to play in biomedical applications in the future.
- Bacteria: Listeria monocytogenesPublication . Magalhães, R.; Mena, Cristina; Ferreira, Vânia; Silva, Joana; Almeida, Gonçalo; Gibbs, Paul; Teixeira, Paula
- Bioconservação de alimentos tradicionais por adição de bactérias ácido-lácticas e das suas bacteriocinasPublication . Jácome, S. L.; Todorov, S. D.; Fonseca, S. C.; Pinheiro, R.; Guerreiro, J. S.; Monteiro, V.; Fernandes, P.; Noronha, L.; Almeida, Gonçalo; Gomes, Ana M. P.; Pintado, M. E.; Silva, Cristina L. M.; Morais, Alcina M. M. B.; Silva, Joana; Teixeira, Paula; Vaz-Velho, Manuela
- Carotenoids, foodstuff and human healthPublication . Raposo, M. F. de J; Mendes-Pinto, M. M.; Morais, Rui
- Emerging technologies to improve safety and quality of fruits and vegetablesPublication . Alexandre, Elisabete M. C.; Brandão, Teresa R. S.; Silva, Cristina L. M.
- Enzymes in Physiological SamplesPublication . Pimentel, Lígia L.; Rodríguez-Alcalá, Luís M.; Gomes, Ana M.; Freitas, Ana C.
- Ethylene Oxide (EO) Sterilization of health care productsPublication . Mendes, G. C.; Brandão, Teresa R. S.; Silva, Cristina L. M.Ethylene oxide is a dominant agent in the sterilization of medical devices due to its effectiveness and compatibility with most materials The advantages and disadvantages, as well as its recommended uses, are explored in this chapter. The variables and their relevance on process optimization are described, the types of processing cycles are detailed and emphasis is given to the design and validation of the sterilization process Key words: medical devices, ethylene oxide sterilization, process design, process validation.
- Família, alimentação e bem-estarPublication . Pinto, Elisabete; Teixeira, Paula; Gomes, Ana M. P.