Browsing by Author "Guedes, P."
Now showing 1 - 10 of 10
Results Per Page
Sort Options
- Caracterização química e sensorial de vinhos provenientes de castas nobres da região do DãoPublication . Guedes, P.; Pina, C.; Santos, C.; Santos, S.; Vasconcelos, I.; Cabral, L.; Vieira, M.; Hogg, T.
- Caracterização química e sensorial de vinhos provenientes de castas nobres da região do DãoPublication . Guedes, P.; Pina, C.; Santos, C.; Santos, S.; Vasconcelos, I.; Cabral, L.; Vieira, M.; Hogg, T.
- Cultivars of vitis vinifera used for white wine production: initial characterisation of selected portuguese varietiesPublication . Guedes, P.; Pina, C. M. G.; Santos, C.; Vasconcelos, I.; Hogg, C.; Couto, J. A.; Cunha, L. M.; Hogg, T. A.
- Defining the uniqueness of monovarietal wines from native portuguese varieties of vitis viniferaPublication . Guedes, P.; Pina, C.; Santos, C.; Santos, S.; Vasconcelos, I.; Silva, M. C. M.; Hogg, T.
- Defining the uniqueness of monovarietal wines from native portuguese varieties of Vitis viniferaPublication . Guedes, P.; Pina, C.; Santos, C.; Vasconcelos, I.; Silva, M. C. M.; Hogg, T.; Cabral, L.; Vieira, M.; Pessanha, M.; Soares Franco, J. M.Studies have been carried out on red and white monovarietal wines vinified during the 1995, 1996 and 1997 harvests. The essential aim being to evaluate sensory quality, correlate it with chemical analytical data and relate these to the various winemaking options available. Hence selective native varieties from the Douro, Dao, Bairrada and Vinhos Verdes regions have been studied and the analytical / sensorial data correlated to such factors as grape maturation and maceration regime. Results are presented illustrating the quality effects of variety / winemaking practice combinations, both in terms of analytical data (sensory and chemical) and taster preferences.
- Industry / university collaboration in product focussed oenological research in Portugal - the SOGRAPE / UCP ESB partnership 1995 - 1998Publication . Guedes, P.; Pina, C.; Santos, C.; Santos, S.; Vasconcelos, I.; Silva, M. C. M.; Hogg, T.
- Industry/University collaboration in product focussed œnological research in Portugal - the SOGRAPE / UCP ESB partnership 1995 - 1998Publication . Guedes, P.; Pina, C.; Santos, C.; Vasconcelos, I.; Silva, M. C.; Couto, J.A.; Hogg, T.; Cabral, L.; Vieira, M.; Pessanha, M.; Graca, A.; Soares Franco, J. M.A innovative model of collaboration between a wine company and a university research group is presented. A protocol was established as a response to the perceived need to, on the part of the university, (i) focus research on specific scientific bottlenecks which would have a real impact in the producing industry and, on the part of the company, (ii) to have access to the scientific capacity to conduct in-depth studies to approach specific technical challenges. A closely managed programme was jointly established and the major characteristics are presented here together with the main results obtained during the first 2 and a half years of operation.
- Influência das características aromáticas da casta e do seu estado de maturação nas propriedades dos vinhos da região do DãoPublication . Santos, S.; Guedes, P.; Pina, C. M. G.; Santos, C.; Hogg, T.; Vasconcelos, I.
- Influência das características aromáticas da casta e do seu estado de maturação nas propriedades dos vinhos da região do DãoPublication . Santos, S.; Guedes, P.; Pina, C. M. G.; Santos, C.; Hogg, T.; Vasconcelos, I.As características quimicas e consequentenente organolepticas de um Vinho estão dependentes de vários factores, tais como o clima, o tipo de solo; a exposição solar e o modo de condução da vinha, a origen genética das castas, etc. A região do Douro é caracterizada por um clima temperado, onde a vinha está implantada em terrenos de granitos a xistos de fraca fertidade(2). A maturação da uva condiciona a qualidade e mesmo o tipo de vinho, conduzindo a vastas transformações, que se traduzem por um aumento dos açucares, diminuição da acidez, redução da concentração dos álcools superiores e dos acidios gordos de cadeia curta(1). Pretende-se, assim estudar o efeito do estado de maturacão da uva nas propiedades quimicas do vinho e caracterizar aromaticamente vinhos provenientes de quatro castas da região do Dão
- Preliminary study of sulfur-containing compounds produced by saccharomyces and non-saccharomyces yeast strains in different fermentation mediaPublication . Moreira, N.; Mendes, F.; Guedes, P.; Vasconcelos, I.