Browsing by Author "Pinto, Elisabete"
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- Adequação nutricional em grávidas toxicodependentes assistidas na Maternidade Dr. Alfredo da CostaPublication . Pinto, Elisabete; Moreira, Catarina; Lavinha, IsabelApesar de ser a mais frequente, o tabaco não é a única dependência durante a gravidez. O abuso do álcool e o uso de drogas ilícitas também são dependências com efeitos adversos durante a gravidez, sendo fre-quente a coexistência de várias dependências na mesma grávida. Além disso, estas mulheres são mais susceptíveis a outras exposições fetais adversas, nomeadamente a prática de uma alimentação inadequada. Pretendeu avaliar-se a adequação nutricional nas utentes seguidas na consulta de Nutrição e Dietética, na Maternidade Dr. Alfredo da Costa, durante o ano de 2009. Foram estudadas retrospectivamente 14 grávidas toxicodependentes com acompanhamento nutricional, através da consulta dos processos clínicos. A transformação da informação alimentar em informação nutricional foi efectuada com base na Tabela de Composição de Alimentos Portuguesa. A adequação nutricional foi estimada utilizando como referência as recomendações norte-ameri-canas Dietary Reference Intakes para grávidas. A ingestão energética foi superior às suas necessidades. Verificaram-se elevadas prevalências de inadequação para os macronutrientes: 64% para os lípidos, 71% para os hidratos de carbono totais e 100% para os açúcares simples. Relativamente aos micronutrientes, salientam-se as elevadas prevalên-cias de inadequação em folato (86%) e ferro (79%). Mais de metade da amostra ingeriu quantidades de cálcio inferiores ao recomendado. A ingestão hídrica mediana foi de 300 ml (0; 1000) e a ingestão mediana de bebidas açucaradas foi de 450 ml (0, 600). As grávidas toxicodepen-dentes apresentam uma alimentação desequilibrada, justificando-se o seu acompanhamento pelo nutricionista.
- Alimentação infantil: não chega ser saudável, tem de ser também sustentávelPublication . Pinto, Elisabete
- Alimentos geneticamente modificados: construção e validação de um questionário para averiguar o conhecimento, a opinião e a formação de médicos e nutricionistasPublication . Vieira, Isabella Ribeiro de Figueiredo; Brandão, Teresa; Pinto, Elisabete; Silva, MargaridaIntrodução: Alimentos geneticamente modificados (AGM) entraram recentemente no mercado europeu. Essa decisão política gerou polêmica social devido ao debate sobre os riscos reais à saúde e ao meio ambiente. Diante dessa realidade, profissionais da saúde, como médicos e nutricionistas, desempenham papel fundamental na decodificação dessa nova tecnologia de alimentos. Portanto, é relevante um diagnóstico da realidade pessoal, profissional e das necessidades de treinamento desses especialistas em relação ao AGM. Objetivos: Construir e validar um questionário para caracterizar as necessidades de conhecimento, opinião e treinamento de nutricionistas e médicos sobre alimentos geneticamente modificados. Método: o questionário foi implementado on-line em 2016, com um total de 526 respondentes. Foram aplicadas estratégias de validação por meio de análise semântica, análise de consistência interna e análise fatorial exploratória. Resultados e Discussão: O questionário foi validado, apresentando confiabilidade baseada no coeficiente alfa de Cronbach de 0,76. Foram extraídos 17 fatores, organizados em quatro temas: opinião, formação, conhecimento e realidade pessoal / profissional. Este artigo destaca a importância dos procedimentos estatísticos na validação de questionários. Conclusão: O questionário pode ser implementado como uma ferramenta de diagnóstico para verificar a realidade dos profissionais de saúde (médicos e nutricionistas, em particular) que lidam com os desafios da introdução de alimentos transgênicos na dieta alimentar humana.
- Assessing the nutritional and technological quality of legumesPublication . Perez, Jazmín Osorio; Santos, Carla; Pinto, Elisabete; Vasconcelos, Marta
- Associação entre a composição corporal em crianças até aos 36 meses e a dos progenitores: EPACI Portugal 2012Publication . Nazareth, Margarida; Pinto, Elisabete; Lopes, Carla; Graça, Pedro; Rego, Carla
- Benefits of pulse consumption on metabolism and health: a systematic review of randomized controlled trialsPublication . Ferreira, Helena; Vasconcelos, Marta; Gil, Ana M.; Pinto, ElisabetePulses are nutrient-dense foods that have for a long time been empirically known to have beneficial effects in human health. In the last decade, several studies have gathered evidence of the metabolic benefits of pulse intake. However, it remains unclear at what amounts these effects may be attained. This study aimed to systematically review the scientific outputs of the last two decades regarding health benefits of pulse consumption and the amounts necessary for positive outcomes to be achieved. A PubMed search including keywords [(“dietary pulses”, “pulses”, “legumes”, “grain legumes”, “bean”, “chickpea”, “pea”, “lentil”, “cowpea”, “faba bean”, “lupin”) and (“inflammation”, “inflammatory markers”, “C-reactive protein”, “blood lipids”, “cholesterol”, “cardiometabolic health”, “cardiovascular disease”, “diabetes”, “glycaemia”, “insulin”, “HOMA-IR”, “body weight”, “body fat”, “obesity”, “overweight”, “metabolome”, “metabolic profile”, “metabolomics”, “biomarkers”, “microbiome”, “microbiota”, “gut”)] was performed. Only English written papers referring to human dietary interventions, longer than one day, focusing on whole pulses intake, were included. Most of the twenty eligible publications reported improvements in blood lipid profile, blood pressure, inflammation biomarkers, as well as, in body composition, resulting from pulse daily amounts of 150 g (minimum-maximum: 54-360 g/day; cooked). Concerns regarding methodological approaches are evident and the biochemical mechanisms underlying such effects require further investigation.
- Breakfast cereal products consumption and consumer preferences: a study on dietary fibre content awarenessPublication . Santos, Diva; Silva, José A. Lopes da; Pinto, Elisabete; Pintado, ManuelaIt is well established that BCP could have several health benefits, mainly related to its fibre content. This study aimed to evaluate the BCP consumption in Portugal, the reasons behind the consumers’ choices, and evaluate consumer awareness on fibre content and health benefits. The hypotheses were that i) consumers are not aware of the dietary fibre benefits nor the relationship between daily intake and benefits; ii) BCP are a good strategy to increase fibre intake. The novelty of this work is related to the fibre awareness evaluation and whether the increase in fibre content on BCP could increase its consumer interest. A cross-sectional study with both quantitative (survey) and qualitative (focus group) approaches was performed. A total of 1126 participants completed the survey, and two focus group were performed, one focus group with people with 24-31 years old and another with parents with ages between 33-41 years old. It was assessed the effect of parenting on BCP perception, consumption, and purchase. More than half of the Portuguese population consume BCP at least once a week, mainly at breakfast, for convenience, taste, and healthiness. Granola and flakes are the mainly consumed by adults, and extruded and flakes by children. Consumers identify a lack of products that combine taste and healthiness. Fibre content does not determine the BCP purchase, and consumers are not aware of all the health benefits of fibre nor its daily recommendation. When enlightened, consumer defended that this information should be shared massively, as well as how to achieve its recommended amount. The BCP approach is different among adults with or without children. Consumers demand for healthy & tasty BCP. Informed consumers on fibre benefits (besides the satiety and intestinal health) and daily recommended amount have higher willingness to purchase BCP rich in fibre.
- Bridging the gap: exploring the role of locus of control in the transition from environmental concerns to organic product consumption in North Portugal, a SmartPLS studyPublication . Penalba-Sánchez, Lucía; Gregorio, Elisa Di; Claro, Raquel; Pinto, Mafalda; Pinto, Elisabete; Oliveira-Silva, Patrícia(1) Background: Exploring the drivers of organic food consumption is crucial for designing pro-environmental marketing strategies. This study aims to investigate elements associated with organic product consumption in North Portugal, with a particular focus on food sustainability. (2) Methods: A self-reported questionnaire was administered to 295 participants to examine (1) personal motivations, such as beliefs about the impact of consuming organic products on health, concerns about soil, and self-perception of control; (2) attitudes towards contextual motivations, including the value of time, price, labels, and taste; and (3) the frequency of organic product consumption. A partial least squares model was employed to explore the relationship between participants’ motivations and behavior. (3) Results: Perceiving organic food as healthy was positively associated with higher organic product consumption. Positive attitudes towards cost-effective products, spending less time purchasing products, and a high locus of control did not moderate this relationship. While soil concerns were not significantly associated with the consumption of organic products overall, this association was significant in participants with a higher locus of control. A low locus of control was associated with a positive attitude towards pesticides. (4) Conclusions: The findings suggest that bridging the gap between concerns about soil conditions and pro-environmental behavior involves perceiving oneself as an agent of change and becoming proactive at an individual level. Resources to enhance individuals’ environmental curiosity and literacy may increase their locus of control, fostering a more accurate attitude towards pesticides and, consequently, an increase in organic product consumption. Additionally, companies could strengthen the association between organic food and better health by investing in marketing. These strategies have the potential to positively impact food sustainability.
- Características associadas ao desperdício de hortícolas na população idosaPublication . Moreira, Bárbara; Alfredo, Ana; Pimenta-Martins, Ana; Gomes, Ana Maria; Pinto, Elisabete
- Caracterização das perceções, atitudes e comportamentos dos profissionais de saúde face aos alimentos transgénicos: desenho de estudoPublication . Vieira, Isabella; Pinto, Elisabete; Silva, Margarida