Repository logo
 
Publication

Food museums for afterthought : narratives of identify and heritage in the Cheese Museum at Peraboa

datacite.subject.fosHumanidades::Artespt_PT
datacite.subject.fosCiências Sociais::Outras Ciências Sociaispt_PT
dc.contributor.advisorSilva, Ana Luísa dos Santos Diniz da
dc.contributor.authorSantos, Raul Fernando Barbosa dos
dc.date.accessioned2019-03-25T08:47:50Z
dc.date.issued2019-03-06
dc.date.submitted2018
dc.description.abstractFood has long been a universal feature of any society; a cultural marker, and a tangible element for satisfying physiologic needs and a medium for developing arrays of images and ideas. Museums, on another hand, are a recent modern institution, as we conceive it, and have been constantly interpreted and reinterpreted as bulwarks of knowledge, patrons of education, and a medium to reinforce social and power dynamics. Food museums represent a novel museological path to investigate, think and act, from a polyvalent and ingenious perspective, by querying the subjects of food and commensality, as well as new possibilities for practices and strategies in discussing the representation and cultural negotiation in contemporaneity. Thus, this research examines the ways in which a specific case-study, the Cheese Museum in Peraboa, enables alternative readings on the relationship of this foodstuff with symbols and narratives of a culture. Following a semiotic perspective of cultural theory, the investigation explored the narrative components of the Serra da Estrela cheese, its scenery, characters and myths, which expose and communicate cultural identities and cultural heritage in the Portuguese context. The Peraboa Cheese Museum demonstrated to be a valuable venture in investigating how food museums carry narratives that seek to portray identities and heritage that extend from local to national levels, and vice versa.pt_PT
dc.description.abstractA comida é há muito tempo uma característica universal de qualquer sociedade; um traço cultural, um elemento tangível para satisfazer as necessidades fisiológicas e um meio para formular e conceber conjuntos de imagens e ideias. Os museus, por seu lado, são uma recente instituição moderna, da forma como são concebidos, e têm sido constantemente interpretados e reinterpretados como baluartes do conhecimento, promotores da educação e meios de reforçar dinâmicas sociais de poder. Já os museus de comida representam uma expansão museológica para explorar, pensar e agir, a partir de uma ótica polivalente e engenhosa, ao interrogar questões de alimentação e comensalidade, bem como novas possibilidades para práticas e estratégias em discutir a representação e negociação cultural na contemporaneidade. Assim, esta pesquisa debruça-se em analisar as maneiras pelas quais um estudo de caso específico, o Museu do Queijo em Peraboa, pode permitir leituras alternativas sobre a relação deste alimento com símbolos e narrativas de uma cultura. Seguindo uma perspetiva de semiótica da cultura, a investigação aprofundou os componentes narrativos do queijo da Serra da Estrela, os seu cenário, personagens e mitos, que expõem e comunicam identidades e património culturais no contexto português. Por fim, o Museu do Queijo de Peraboa revelou-se em uma investida valiosa para examinar como museus de comida são portadores de narrativas que pretendem retratar identidades e patrimônios que se estendem desde camadas locais a nacionais, e vice-versa.pt_PT
dc.identifier.tid202201139pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/27118
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectFood museumspt_PT
dc.subjectFoodwayspt_PT
dc.subjectMuseum textualitypt_PT
dc.subjectExhibiting practicespt_PT
dc.subjectIdentity representationpt_PT
dc.subjectHeritagizationpt_PT
dc.subjectMuseus de comidapt_PT
dc.subjectTextualidade em museuspt_PT
dc.subjectPráticas de exposiçãopt_PT
dc.subjectRepresentação identitáriapt_PT
dc.subjectPatrimonializaçãopt_PT
dc.titleFood museums for afterthought : narratives of identify and heritage in the Cheese Museum at Peraboapt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsrestrictedAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Estudos de Culturapt_PT

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
Food Museums for Afterthought.pdf
Size:
5.92 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
3.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: