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The impact of COVID-19 on organic and conventional food consumption : examining the moderating effect of sustainable-self-esteem on the relationship between mortality salience and consumers´ choice and evaluations of organic versus conventional food

datacite.subject.fosCiências Sociais::Economia e Gestãopt_PT
dc.contributor.advisorColaço, Vera Maria Portela Herédia Lancastre Freitas
dc.contributor.authorRibeirinho, Beatriz Pinheiro de Almeida
dc.date.accessioned2021-09-23T08:05:07Z
dc.date.available2021-09-23T08:05:07Z
dc.date.issued2021-01-29
dc.date.submitted2021
dc.description.abstractThis study aims to build a deeper understanding of how the consumer choices, attitudes, purchase intention and willingness to pay change in face of the pandemic. This research examines this phenomenon within the food industry, since it is one of the most impacted industries during the pandemic, with a singular focus on organic versus conventional food consumption and self-esteem as a moderator. Results indicate that the COVID-19 context has increased mortality salience, the awareness that death is inevitable. Yet, mortality salience is not impactful on consumers' evaluations and choice of food, except for the purchase intention for conventional products that seem to decrease in the COVID-19 context for consumers with lower self-esteem coming from sustainable behaviours. Nevertheless, the COVID-19 context shows to lead to more positive attitudes towards the consumption of organic food for consumers who have sustainability behaviours as their source of self-esteem. This study suggests that retailers can influence consumers positively in the COVID-19 context, by making these products easily available to attract consumers to buy organic food. Also, to take advantage of the positive attitudes by consumers towards this type of products that seem to emerge during the pandemic. This study provides valuable insight into consumer behaviour regarding organic and conventional food by examining the factors that influence consumers’ purchase intentions, willingness to pay, attitudes and choices towards food during a pandemic.pt_PT
dc.description.abstractEste estudo tem como objetivo compreender mais profundamente como as escolhas, atitudes, intenção de compra e vontade de pagar dos consumidores mudam, face à pandemia. Esta pesquisa examina este fenómeno dentro da indústria alimentar, por ser uma das mais impactadas durante a pandemia, com um foco singular consumo de alimentos orgânicos versus convencionais, utilizando e autoestima como moderadora. Os resultados indicam que no contexto do COVID-19 houve um aumento da saliência da mortalidade, a consciência de que a morte é inevitável. Todavia a saliência da mortalidade não impactou as avaliações dos consumidores e a escolha dos alimentos, com exceção da intenção de compra de produtos convencionais que parece diminuir no contexto do COVID-19 para consumidores com menos autoestima proveniente de comportamentos sustentáveis. No entanto, o contexto do COVID-19 parece conduzir a atitudes mais positivas em relação aos alimentos orgânicos para pessoas que têm comportamentos de sustentabilidade como fonte de autoestima. Este estudo sugere que os revendedores podem influenciar os consumidores positivamente no contexto COVID-19, disponibilizando facilmente esses produtos para atrair consumidores para a compra de alimentos orgânicos e aproveitar as atitudes positivas que parecem emergir em relação a este tipo de productos durante a pandemia. Este estudo fornece informações valiosas sobre o comportamento do consumidor em relação aos alimentos orgânicos e convencionais, examina os fatores que influenciam a intenção de compra, a vontade te pagar, as atitudes e as escolhas de alimentos durante a pandemia.pt_PT
dc.identifier.tid202656942pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/35146
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectTerror management theorypt_PT
dc.subjectMortality saliencept_PT
dc.subjectCOVID-19pt_PT
dc.subjectSustainable consumptionpt_PT
dc.subjectOrganic foodpt_PT
dc.subjectConventional foodpt_PT
dc.subjectAttitudespt_PT
dc.subjectPurchase intentionpt_PT
dc.subjectWillingness to paypt_PT
dc.titleThe impact of COVID-19 on organic and conventional food consumption : examining the moderating effect of sustainable-self-esteem on the relationship between mortality salience and consumers´ choice and evaluations of organic versus conventional foodpt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Gestão e Administração de Empresaspt_PT

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