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The impact of COVID-19 on organic and conventional food consumption : examining the moderating effect of sustainable-self-esteem on the relationship between mortality salience and consumers´ choice and evaluations of organic versus conventional food

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Abstract(s)

This study aims to build a deeper understanding of how the consumer choices, attitudes, purchase intention and willingness to pay change in face of the pandemic. This research examines this phenomenon within the food industry, since it is one of the most impacted industries during the pandemic, with a singular focus on organic versus conventional food consumption and self-esteem as a moderator. Results indicate that the COVID-19 context has increased mortality salience, the awareness that death is inevitable. Yet, mortality salience is not impactful on consumers' evaluations and choice of food, except for the purchase intention for conventional products that seem to decrease in the COVID-19 context for consumers with lower self-esteem coming from sustainable behaviours. Nevertheless, the COVID-19 context shows to lead to more positive attitudes towards the consumption of organic food for consumers who have sustainability behaviours as their source of self-esteem. This study suggests that retailers can influence consumers positively in the COVID-19 context, by making these products easily available to attract consumers to buy organic food. Also, to take advantage of the positive attitudes by consumers towards this type of products that seem to emerge during the pandemic. This study provides valuable insight into consumer behaviour regarding organic and conventional food by examining the factors that influence consumers’ purchase intentions, willingness to pay, attitudes and choices towards food during a pandemic.
Este estudo tem como objetivo compreender mais profundamente como as escolhas, atitudes, intenção de compra e vontade de pagar dos consumidores mudam, face à pandemia. Esta pesquisa examina este fenómeno dentro da indústria alimentar, por ser uma das mais impactadas durante a pandemia, com um foco singular consumo de alimentos orgânicos versus convencionais, utilizando e autoestima como moderadora. Os resultados indicam que no contexto do COVID-19 houve um aumento da saliência da mortalidade, a consciência de que a morte é inevitável. Todavia a saliência da mortalidade não impactou as avaliações dos consumidores e a escolha dos alimentos, com exceção da intenção de compra de produtos convencionais que parece diminuir no contexto do COVID-19 para consumidores com menos autoestima proveniente de comportamentos sustentáveis. No entanto, o contexto do COVID-19 parece conduzir a atitudes mais positivas em relação aos alimentos orgânicos para pessoas que têm comportamentos de sustentabilidade como fonte de autoestima. Este estudo sugere que os revendedores podem influenciar os consumidores positivamente no contexto COVID-19, disponibilizando facilmente esses produtos para atrair consumidores para a compra de alimentos orgânicos e aproveitar as atitudes positivas que parecem emergir em relação a este tipo de productos durante a pandemia. Este estudo fornece informações valiosas sobre o comportamento do consumidor em relação aos alimentos orgânicos e convencionais, examina os fatores que influenciam a intenção de compra, a vontade te pagar, as atitudes e as escolhas de alimentos durante a pandemia.

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Terror management theory Mortality salience COVID-19 Sustainable consumption Organic food Conventional food Attitudes Purchase intention Willingness to pay

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