Repository logo
 
Publication

How does information technology influence the behavior intention to use nutrition e-Health services?

datacite.subject.fosCiências Sociais::Economia e Gestãopt_PT
dc.contributor.advisorJacinto, Sofia
dc.contributor.authorLourenço, Madalena Reinas de Sá
dc.date.accessioned2022-09-14T13:11:41Z
dc.date.available2022-09-14T13:11:41Z
dc.date.issued2022-05-04
dc.date.submitted2022-04
dc.description.abstractCovid-19 is an enable factor of new e-Health technology data-driven services which catalyzes the development of virtual personalized people-driven and preventive digital services model integrated into daily life. The access to individuals’ data provides solutions that ensure the safest health information technology. However, people still feel their data is at risk. The present paper aims to examine the key factors affecting health information technology as a strategy to improve the usage of smart nutrition services in the online environment. The study was conducted to assess the impact of IT towards storing and sharing individuals` health data and influencing their judgments about trust and behavioral intention to use e-Health apps in comparison with face-to-face consultation services. The technology acceptance model has been extended by introducing new factors (perceived risk, security, data privacy and behavioral intention to use the service) that allow to study the online consumer behavior and perceived threat associated with the type of data stored and shared. Findings revealed that health IT increased consumers` perceptions about perceived risk of data sharing and trust regarding the type of data stored and shared. However, it decreased consumers `perceptions about e-Health nutrition services related to perceived utility, data safety, trust, risk and behavioral intention to use these services. This research will help to empirically explore and test the suggested model in terms of social influence factors and the acceptance of using technology on health services in an emerging research area.pt_PT
dc.description.abstractA covid-19 é um fator impulsionador de novos serviços digitais personalizados e preventivos através do uso de dados de tecnologia de informação de saúde. O acesso aos dados permite assistir as pessoas no seu dia-a-dia, garantindo o uso mais seguro da tecnologia. Porém, as pessoas continuam a sentir que seus dados pessoais estão em risco. A presente dissertação pretende avaliar os principais fatores que afetam o uso da tecnologia de informação de saúde como uma estratégia de aperfeiçoamento dos serviços de nutrição “inteligentes” no contexto online. O impacto da tecnologia relativamente ao armazenamento e compartilhamento de dados avalia a forma como os consumidores são influenciados pela confiança e intenção comportamental de uso de serviços e-Saúde comparativamente às consultas de nutrição presenciais. O modelo de aceitação da tecnologia foi alargado com a introdução de novos fatores (risco percebido, segurança e privacidade de dados), permitindo estudar o comportamento do consumidor no contexto online e a sua perceção de ameaça associada ao tipo de dados. Os resultados revelaram que a tecnologia aumentou as perceções dos consumidores sobre o risco percebido do uso de dados pessoais e a confiança em relação aos dados armazenados e compartilhados. Todavia, diminuiu as perceções relativamente à utilidade percebida, segurança, confiança, risco e intenção comportamental de uso dos serviços e-Saúde. O presente estudo ajudará a explorar e testar empiricamente o modelo sugerido relativamente a fatores de influência social, bem como melhorar a aceitação do uso de tecnologia em serviços de saúde em uma área de pesquisa emergente.pt_PT
dc.identifier.tid203038568pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/38885
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectHealth Information Technology (IT)pt_PT
dc.subjectTechnology acceptancept_PT
dc.subjectE-Health servicespt_PT
dc.subjectData privacypt_PT
dc.subjectPerceived riskpt_PT
dc.subjectBehavioral intentionpt_PT
dc.subjectOnline consumer behaviorpt_PT
dc.subjectPsychological distancept_PT
dc.subjectTecnologia de Informação da Saúde (TI)pt_PT
dc.subjectAceitação de tecnologiapt_PT
dc.subjectServiços de e-Saúdept_PT
dc.subjectPrivacidade de dadospt_PT
dc.subjectRisco percebidopt_PT
dc.subjectIntenção comportamentalpt_PT
dc.subjectComportamento online do consumidorpt_PT
dc.subjectDistância psicológicapt_PT
dc.titleHow does information technology influence the behavior intention to use nutrition e-Health services?pt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Gestão e Administração de Empresaspt_PT

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
203038568.pdf
Size:
903.04 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
203038568.txt
Size:
3.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: