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How does information technology influence the behavior intention to use nutrition e-Health services?

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Abstract(s)

Covid-19 is an enable factor of new e-Health technology data-driven services which catalyzes the development of virtual personalized people-driven and preventive digital services model integrated into daily life. The access to individuals’ data provides solutions that ensure the safest health information technology. However, people still feel their data is at risk. The present paper aims to examine the key factors affecting health information technology as a strategy to improve the usage of smart nutrition services in the online environment. The study was conducted to assess the impact of IT towards storing and sharing individuals` health data and influencing their judgments about trust and behavioral intention to use e-Health apps in comparison with face-to-face consultation services. The technology acceptance model has been extended by introducing new factors (perceived risk, security, data privacy and behavioral intention to use the service) that allow to study the online consumer behavior and perceived threat associated with the type of data stored and shared. Findings revealed that health IT increased consumers` perceptions about perceived risk of data sharing and trust regarding the type of data stored and shared. However, it decreased consumers `perceptions about e-Health nutrition services related to perceived utility, data safety, trust, risk and behavioral intention to use these services. This research will help to empirically explore and test the suggested model in terms of social influence factors and the acceptance of using technology on health services in an emerging research area.
A covid-19 é um fator impulsionador de novos serviços digitais personalizados e preventivos através do uso de dados de tecnologia de informação de saúde. O acesso aos dados permite assistir as pessoas no seu dia-a-dia, garantindo o uso mais seguro da tecnologia. Porém, as pessoas continuam a sentir que seus dados pessoais estão em risco. A presente dissertação pretende avaliar os principais fatores que afetam o uso da tecnologia de informação de saúde como uma estratégia de aperfeiçoamento dos serviços de nutrição “inteligentes” no contexto online. O impacto da tecnologia relativamente ao armazenamento e compartilhamento de dados avalia a forma como os consumidores são influenciados pela confiança e intenção comportamental de uso de serviços e-Saúde comparativamente às consultas de nutrição presenciais. O modelo de aceitação da tecnologia foi alargado com a introdução de novos fatores (risco percebido, segurança e privacidade de dados), permitindo estudar o comportamento do consumidor no contexto online e a sua perceção de ameaça associada ao tipo de dados. Os resultados revelaram que a tecnologia aumentou as perceções dos consumidores sobre o risco percebido do uso de dados pessoais e a confiança em relação aos dados armazenados e compartilhados. Todavia, diminuiu as perceções relativamente à utilidade percebida, segurança, confiança, risco e intenção comportamental de uso dos serviços e-Saúde. O presente estudo ajudará a explorar e testar empiricamente o modelo sugerido relativamente a fatores de influência social, bem como melhorar a aceitação do uso de tecnologia em serviços de saúde em uma área de pesquisa emergente.

Description

Keywords

Health Information Technology (IT) Technology acceptance E-Health services Data privacy Perceived risk Behavioral intention Online consumer behavior Psychological distance Tecnologia de Informação da Saúde (TI) Aceitação de tecnologia Serviços de e-Saúde Privacidade de dados Risco percebido Intenção comportamental Comportamento online do consumidor Distância psicológica

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