Repository logo
 
Publication

The cognitive and neuropshysiological impact of coffee consumption

datacite.subject.fosCiências Sociais::Psicologiapt_PT
dc.contributor.advisorSilva, Clédna Patrícia de Oliveira
dc.contributor.authorPereira, Maria Inês Santos
dc.date.accessioned2021-06-14T13:06:58Z
dc.date.available2021-06-14T13:06:58Z
dc.date.issued2020-07-13
dc.date.submitted2020
dc.description.abstractThe objective of this within-subject study is threefold: to explore the self-reported cognitive impact of coffee intake (compared to decaf); to characterize the physiological profile of coffee consumption (compared to decaf) through a Wavelet analysis in regular consumers; to validate whether the heart rate could be a good physiological signature of the coffee effect at the physiological level. The sample (n=13) ranges between 18 and 50 years old. Participants were instructed to consume a randomly selected substance (coffee or decaffeinated) and had their cardiac activity continuously monitored for 45 minutes after consumption. In order to analyze the two conditions, a Discrete Wavelet Transform (DWT) was applied, followed by the Wilcoxon test. Our results showed a significant difference between the two conditions, confirming this approach’s applicability to overcome the difficulty of analyzing continuous measurement, especially the peripheral neurophysiological measures). Also, the self-reported cognitive data are consistent with the neurophysiological results. Results imply that the Wavelet analysis might shed light on this field in order to find a more reliable way to assess the effect of psychoactive substances in clinical settings.pt_PT
dc.description.abstractO objetivo deste estudo intra-sujeitos é triplo: explorar o impacto cognitivo do consumo do café (em comparação com o descafeinado) através do autorrelato; caracterizar o perfil fisiológico do consumo de café (em comparação com o descafeinado) através de uma análise de Wavelet em consumidores regulares; validar se a frequência cardíaca pode ser uma medida fisiológica do efeito do café no nível fisiológico. A amostra (n=13) tem idades compreendidas entre os 18 e 50 anos. Os participantes foram instruídos a consumir uma substância selecionada aleatoriamente (café ou descafeinado), a sua atividade cardíaca foi monitorada continuamente durantes os 45 minutos após o consumo. Para analisar as duas condições, foi aplicada a Discrete Wavelet Transform (DWT), seguida pelo teste de Wilcoxon. Os nossos resultados demonstraram uma diferença significativa entre as duas condições, confirmando a aplicabilidade desta da bordagem em superar a dificuldade de analisar a medidas contínuas, principalmente as medidas neurofisiológicas periféricas). Relativamente aos dados cognitivos recolhidos através do autorrelato, estes são consistentes com os resultados neurofisiológicos. Os resultados sugerem que a análise da Wavelet pode ser inovadora e contribuir para a exploração de uma forma mais eficaz de avaliar o efeito psicoativo de substâncias em contexto clínico.pt_PT
dc.identifier.tid202646653pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/33625
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectCoffeept_PT
dc.subjectDecaffeinatedpt_PT
dc.subjectCardiac activitypt_PT
dc.subjectWavelet analysispt_PT
dc.subjectCognitive performancept_PT
dc.subjectCafépt_PT
dc.subjectDescafeinadopt_PT
dc.subjectAtividade cardíacapt_PT
dc.subjectAnálise Waveletpt_PT
dc.subjectDesempenho cognitivopt_PT
dc.titleThe cognitive and neuropshysiological impact of coffee consumptionpt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Psicologiapt_PT

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
202646653.pdf
Size:
1.74 MB
Format:
Adobe Portable Document Format