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Judging a wine by its bottle : the influence of wine packaging on consumers

datacite.subject.fosCiências Sociais::Economia e Gestãopt_PT
dc.contributor.advisorMachado, Joana Pinto Leite César
dc.contributor.advisorMartins, Carla Sofia Carvalho
dc.contributor.authorFaro, Maria Teresa Ferraz de Andrade de Brito e
dc.date.accessioned2021-09-29T11:32:58Z
dc.date.available2021-09-29T11:32:58Z
dc.date.issued2021-07-05
dc.date.submitted2021-03
dc.description.abstractPackaging plays a significant role in the product success, affecting the consumer's purchase intention (Simms & Trott, 2010). For wine, the role of packaging is not different. Wine packaging should be used to turn wine attributes into tangible attributes using visual elements, such as bottle and label shapes, for that purpose (Spawton, 1990). The present research aims to understand how bottle and label shapes influence consumers' quality perception, affect towards wine packaging and, consequently, consumers' purchase intention. To investigate these topics, two different studies were conducted through an online survey with 332 participants. Study I used as stimuli four manipulated bottles, representing different bottle shapes with a traditional label shape (angular). Study II included eight manipulated bottles with different bottle and label shapes. In study I, the results were analysed using structural equation modelling (SEM) and MANOVA, and in the second using a MANOVA. Results show that, for red wine, a high shoulder shape generates a superior quality perception and more favourable affective responses, positively influencing purchase intention, and the same can be concluded for white wine, for a sloping shoulder shape. Involvement and self-confidence were studied but the moderating effects on consumer responses to wine packaging were not confirmed. Regarding the label, angular shapes generate more favourable affective responses than rounded shapes. Moreover, results suggest that label shapes influence consumers’ responses. For an angular shape, findings are similar to the ones obtained in study I in respect to the relationships between bottle shapes and perceived quality and affect. However, a rounded shape distorts these relationships and the bottle shapes no longer have the expected effects. The findings of this research provide useful insights for wine marketers, particularly regarding the guidelines they should follow for the development of effective bottle and label shapes.pt_PT
dc.description.abstractA embalagem tem um papel fulcral no sucesso do produto, influenciando a intenção de compra (Ghidossi et al., 2012), e o caso do vinho não é exceção. A embalagem do vinho deve ser usada para tornar as suas caraterísticas tangíveis através de elementos como a forma da garrafa e do rótulo (Barber & Almanza, 2007). Este estudo analisa a influencia da forma destes elementos fundamentais da embalagem de vinho na perceção de qualidade, no afeto e, consequentemente, na intenção de compra dos consumidores. Desenvolveram-se dois estudos através de um inquérito online com 332 participantes. O estudo I usou como estímulos quatro garrafas manipuladas, com diferentes formas e com uma forma de rótulo tradicional (angular). O estudo II incluiu oito garrafas manipuladas, com diferentes formas de garrafa e rótulo. No estudo I, os resultados foram analisados através do modelo de equações estruturais (SEM) e MANOVA, e no estudo II somente através desta última ferramenta. Concluiu-se que para o vinho tinto, a forma high shoulder gera perceções de qualidade superior e respostas afetivas mais favoráveis, influenciando positivamente a intenção de compra. Para o vinho branco, o mesmo se aplica para a forma sloping shoulder. O envolvimento e a autoconfiança foram estudados, mas os efeitos moderadores das duas variáveis na resposta dos consumidores à embalagem de vinho não se confirmaram. Quanto ao rótulo, a forma angular gera respostas afetivas mais favoráveis do que a arredondada. Os resultados também sugerem que a forma do rótulo influencia a perceção dos consumidores. Para a forma angular, as conclusões são similares às que foram obtidas no estudo I, no que respeita às relações entre a forma da garrafa e a qualidade percebida e o afeto. No entanto, a forma arredondada do rótulo distorce estas relações e, neste caso, a forma da garrafa deixa de ter o efeito esperado. x Assim, os resultados desta investigação têm contributos relevantes para os marketers de vinho, providenciando-lhes diretrizes importantes para o desenvolvimento de garrafas e rótulos de vinho com as formas que lhes permitirão alcançar as respostas desejadas junto dos públicos alvo.pt_PT
dc.identifier.tid202749622pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/35305
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectWine packagingpt_PT
dc.subjectBottle shapept_PT
dc.subjectLabelshapept_PT
dc.subjectPerceived qualitypt_PT
dc.subjectAffect towards wine packagingpt_PT
dc.subjectPurchase intentionpt_PT
dc.subjectInvolvementpt_PT
dc.subjectSelf-confidencept_PT
dc.subjectEmbalagem de vinhopt_PT
dc.subjectForma da garrafapt_PT
dc.subjectForma do rótulopt_PT
dc.subjectQualidade percebidapt_PT
dc.subjectAfeto em relação à embalagempt_PT
dc.subjectIntenção de comprapt_PT
dc.subjectEnvolvimentopt_PT
dc.subjectAutoconfiançapt_PT
dc.titleJudging a wine by its bottle : the influence of wine packaging on consumerspt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Marketingpt_PT

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