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- Análisis contrastivo de pruebas de producción escrita en contexto presencial y en contexto online: nivel de estrés, fiabilidad de la prueba y análisis de erroresPublication . Chenoll, Antonio; Junguito, Mónica; Pereira, GraubenA avaliação da expressão escrita é um dos componentes mais comuns para as habilidades dos alunos de uma língua estrangeira. Da mesma forma, é um dos recursos mais úteis e simples para uma análise detalhada através do estudo do corpus. Todavia, devido à emergência sanitária, muitos professores foram obrigados a realizar este tipo de prova online, sabendo que, mesmo com um certo controlo, os estudantes poderiam fazer uso de ferramentas digitais (expressamente proibidas) para melhorar a sua produção. Neste trabalho, analisamos qualitativa e quantitativamente as produções dos alunos sob a ótica formal do texto, bem como sob a ótica do estresse que esse tipo de teste pode causar ao longo do tempo. Ou seja, é feita uma análise dos resultados desde diferentes perspetivas, comparando a produção controlada no formato tradicional (presencial) com a produção online para inferir em que medida os estudantes utilizaram ferramentas disponíveis digitalmente. Dos resultados obtidos depreende-se que o nível de estresse foi reduzido significativamente ao longo do semestre e que os alunos usaram esporadicamente as ferramentas de tradução, mas não as ferramentas de revisão de textos.
- A acessibilidade para pessoas surdas nos canais televisivos generalistas em sinal abertoPublication . Grossinho, Rita de Oliveira Robalo; Burnay, Catarina do Amaral Dias DuffA acessibilidade aos meios de comunicação é um direito de todos os cidadãos. Em Portugal, a televisão1 está presente em 93,2% agregados familiares/ em 9 em cada 10 famílias (ANACOM, 2020), o que indica a sua relevância no acesso à informação e ao entretenimento. Importa assim compreender se este direito está a ser plenamente assegurado à população surda; ser surdo não é uma escolha e como tal, também não deve ser um fator de discriminação. É com base nesta premissa que nasce esta investigação, que tem como objeto de estudo a acessibilidade na televisão portuguesa nos três canais generalistas em sinal aberto, RTP1, SIC e TVI. A dissertação pretende verificar se na prática estes canais são acessíveis para o público surdo, e qual é o ponto de vista destes telespectadores e dos profissionais que com eles trabalham. Para tal foram realizadas entrevistas exploratórias e um inquérito, e analisadas as grelhas de televisão dos canais. A análise deste tema permitiu concluir que existe uma discrepância entre os canais privados e o canal de serviço público, relativamente ao número de horas e género de programas acessíveis a esta população. Por outro lado, observaram-se também diferenças entre as técnicas de acessibilidade utilizadas pelos canais. De acordo com os resultados, parece haver uma tendência que indica que os media não são inteiramente acessíveis, e que ainda existe um longo caminho a percorrer nesse sentido. Acima de tudo, é necessário tornar os programas mais acessíveis através da interpretação de Língua Gestual Portuguesa e de Legendas – sendo esta última, a preferência dos inquiridos. Melhorar a qualidade de interpretação, o tamanho da janela do intérprete, e a velocidade das legendas nos programas, são outros pontos a ter em consideração.
- Intervenções não-farmacológicas com utilização do som no cuidado à pessoa em situação críticaPublication . Gomes, Ana Marta da Costa Correia; Veludo, FilipaO presente relatório é realizado no âmbito do Curso de Mestrado em Enfermagem na vertente de especialização em Enfermagem Médico-Cirúrgica: Pessoa em Situação Crítica, lecionado no Instituto de Ciências da Saúde da Universidade Católica Portuguesa de Lisboa. Neste relatório pretende-se que esteja relatado o percurso desenvolvido, no qual se realiza uma descrição, com base numa análise crítica e reflexiva, das atividades desenvolvidas e por consequente das aprendizagens e competências especializadas adquiridas em Enfermagem Médico-Cirúrgica na vertente de Pessoa em Situação Crítica. O processo de aprendizagem descrito neste relatório, foi desenvolvido em dois momentos diferenciados. O primeiro momento, engloba a vertente de investigação, pois será integrado no mesmo, os principais dados obtidos na realização de uma scoping review, que tem com fenómeno de investigação, as intervenções não-farmacológicas utilização do som no cuidado à pessoa em situação crítica. O segundo momento, encontra-se direcionado para a análise crítica da prática clínica desenvolvida num serviço de Urgência Geral e numa Unidade de Cuidados Intensivos de Cirurgia Cardiotorácica, que permitiu colocar em prática intervenções especializadas de enfermagem, que culminaram na aquisição e desenvolvimento de competências diferenciadas. Como ponto crucial, destaca-se o desenvolvimento de uma maior resiliência e adaptação à incerteza, pelo facto de nos encontrarmos numa situação pandémica. Com a realização desta análise, para o processo de aquisição e desenvolvimento de competências, tendo por base a evidência científica, foram mobilizados conhecimentos de diferentes referenciais teóricos, dos quais serão destacados neste relatório, o Modelo de Conceção Ideológico de Jean Watson, à luz da Teoria do Cuidado Humano, o Modelo das Transições de Vida de Afaf Meleis, a Teoria do Conforto de Katherine Kolcaba, e por último em articulação com os restantes referenciais teóricos, apliquei igualmente o Modelo de Iniciado a Perito de Patrícia Benner.
- A quasi-experimental approach to analyzing sexual appeal and gender in advertising – evidences from BrazilPublication . Feitosa, Wilian; Lourenço, Carlos Eduardo; Resende, Lígia; Sunago, Noemi Saeki; Silva, Susana C.Purpose – The use of sexual appeal in advertisements is a common practice in promotion, and its acceptance can vary throughout cultures. In the last twenty years, its use has been evaluated in several markets, including Brazil, where this research study was undertaken. The purpose of the study is to measure the effects of sexual appeal in advertisements on consumers, comparing the role of gender and perceptions about models’ idealized bodies.Design/Methodology/Approach – Two quasi-experiments were conducted on a dataset obtained from a non-probabilistic sample using online questionnaires. Both studies consider the effect of using sexual appeal in advertisements. The first used gym advertisements to compare the attitudes and purchase intention between men and women. The second assessed the use of female models with and without idealized appearance in beer advertisements.Findings and implications – It was observed that advertisements with low sexual appeal resulted in better evaluations; however, those with a higher level of sexual appeal were better evaluated by men if containing female models with characteristics typically considered to be attractive. On the other hand, women rated more highly the ads using female models with no features commonly regarded as attractive. Thus, it was concluded that gender can influence the advertising format to be adopted by companies: in the case of a female target audience, it is probably better to use models without “ideal” characteristics, but the opposite may have a more significant effect when it comes to a male target audience. This clearly incongruent perspective – gender-based bias – is a critical issue for managers and researchers.Limitations – This study only focused on a narrow dataset made up of Brazilian respondents, which was used as a non-probabilistic, convenience sample. Originality – This study is the first to use a quasi-experimental approach, connecting gender attitudes to brands and ads to bodies of idealized models and sexual appeal effects in ads.
- Ohmic-heating treatment as a new process for development of functional ingredients through valorisation of tomato and grape by-productsPublication . Coelho, Marta Isabel Correia; Pintado, Maria Manuela Estevez; Teixeira, José António Couto; Rodrigues, António SebastiãoTomato and wine production are the main agro-industrial sectors in Portugal. These activities produce and accumulate large amounts of waste, especially seeds, peels and pulp residues, with high economic and environmental concerns worldwide. These residues are typically rich in bioactive compounds (BC), such as proteins, sugars and lipids, and phenolic compounds (PC) and carotenoids. Therefore, they can be an economical source of high added value, with potential food, cosmetic, or pharmaceutical industry applications. However, current extraction methods (e.g. extraction with chemical solvents) and environmental hazards can also degrade BC and promote toxicity, reducing biological properties and health benefits, making it difficult to use as value-added products. The main objective of this thesis was to explore the value of grape and tomato bagasse to promote the principle of sustainable development, with the achievement of ingredients of added value and zero waste. Thus, an optimisation study of BC extraction from these by-products was carried out, using ohmic heating (OH) method and solvents used in the food industry, to ensure the maintenance of compositional integrity, functionality and safety of bioactive extracts obtained and compared with the traditional method in which it is used organic solvents (CONV). Initially, a group of grape by-products was used, namely stalk and bagasse samples from white and red wine and tomato bagasse, obtained from the processing industry. The compositional characterisation and phytochemical properties of the byproducts were carried out to verify the potential of the matrix to be used and to define the recovery strategy. Grape bagasse presented higher protein, carbohydrate, and BC content than stalks, mainly characterised by high fibre content. Concerning tomato bagasse, samples of the same Heinz tomato cultivar from two different industries were used, and the results were compared. Both samples presented protein contents between 16.3 and 19.4 g / 100 g DW; fibre content between 57.8 and 59.0 g / 100 g DW, mainly polyunsaturated, linoleic acid, oleic and palmitic acid. After complete characterisation, the grape and tomato bagasses were selected as the most promising byproducts and OH was applied to extract the BC and reduce the environmental impacts based on a circular economy strategy. As solvents, water was used alone or combined with ethanol to promote the extraction of more lipophilic compounds, such as carotenoids. In parallel, a CONV method was used to compare the results. After extraction, two different fractions were obtained: the liquid fraction (LF) rich in BC solubilised and the remnant, the solid fraction (SF) with relevant nutritional and functional potential. In the case of bagasse, LF did not present significant differences (p>0.05) between CONV and OH for total phenolic compounds (TPC), 2.84 ± 0.037 and 3.28 ± 0.46 mg / g DW equivalent of gallic acid, respectively. The same trend was found for antioxidant activity (AA), where CONV and OH presented values of 2.02 ± 0.007 g / 100 g and 2.34 ± 0.066 g / 100 g ascorbic acid equivalent, respectively. The main anthocyanins identified were malvidin-3-O-acetylglucoside, delphinidin-3-Oglucoside, petunidin-3-O-glucoside. These extracts exhibited antimicrobial potential against the microorganisms Yersinia enterocolitica, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Methicillin-sensitive Staphylococcus aureus, methicillin-resistant S. aureus (MRSA) and Bacillus cereus. SFOH showed a composition with potential functional ingredients, showing higher proteins and BC bound to fibre than CONV. Regarding tomato bagasse, a LF rich in carotenoids, polyphenols, and sugars and a SF rich in fibres linked to polyphenols and carotenoids were obtained. Also, new molecules were identified by UPLC-qTOF-MS analysis, such as phene-di-hexane and N-acetyl-Dtryptophan. After first evaluating the feasibility of applying OH, an experimental design was made to obtain better yields. Different moderate electric fields (MEF) of different intensities (i.e., 4, 6 and 11 V.cm-1) were also used to identify non-thermal effects in the extraction process and their influence on the bioactive properties of the extracted compounds. BC extraction using OH was successfully optimised with the best extraction conditions corresponding to 70 ºC for 15 min using 70% ethanol as a solvent, which allowed a more significant recovery of rutin in 77% than the control samples. It allowed to recover up to 4.93 μg / g lycopene of tomato by-products without resorting to organic solvents, showing itself as a selective extraction method, depending on the compounds of interest. Since there are no studies on the impact of the extraction methodologies and the action of the gastrointestinal tract (GIT) on the bioaccessibility of BC obtained from tomato by-products, the GIT was simulated for each of the LF and SF obtained by the OH and CONV methods. In LF, the results showed that extraction significantly influences the bioaccessibility of the BC present, with OH demonstrating a positive impact on the preservation of BC and consequently on the associated biological properties such as antioxidant, antihypertensive, prebiotic and anti-inflammatory. The main BC identified by UPLC-qTOF-MS were p-cumáric acid (163 m/z), naringenin (271 m/z) and luteolin (285 m/z). In addition, extract obtained by OH after GIT simulation exhibited a prebiotic effect on different strains of Bifidobacterium and Lactobacillus. Regarding FS, the results showed that the OH treatment originated a flour (SFOH) with higher total fibre than the flours obtained with CONV (SFCONV), 62.47 ± 1.24 and 59.06 ± 0.67 g / 100 g DW, respectively. Both flours presented high resistant protein content, representing between 11 and 16% of the insoluble dietary fibre. The main carotenoids identified were lycopene, phytofluene and lutein, all known as health promoters. Despite the higher initial polyphenols and carotenoids in SFOH, BC were more bioaccessible and presented higher antioxidant capacity than those present in SFCONV, throughout the simulated GIT. Finally, and because there is scientific support on the positive effects of prebiotics on the intestinal microbiota, the fermentability of SFOH and SFCONV of tomato were evaluated. The results showed a higher growth of Bacteroidetes with SFOH and the highest values of Bacteroides with SFCONV. A correlation between the growth of microorganisms and short-chain fatty acids was also found. Therefore, the OH treatment allowed similar recovery yields with reduced treatment times and without the need for organic solvents (green extraction routes). In a sense, this work will contribute to the sustainability of the wine and tomato processing industries in the context of circular economy, as it presents an environmentally friendly, fast and economical process capable of recovering BC with high application potentials, such as functional ingredients for food, nutraceutical or cosmetic application.
- Edith Stein : verdade e cruz : caminho de procura e ponto de encontroPublication . Costa, César Miguel da Silva; Varanda, Maria Isabel PereiraA presente dissertação assume, como intencionalidade subjacente, pôr em evidência a vida de Edith Stein, posteriormente, Teresa Benedita da Cruz, inserida no contexto e contornos autênticos e históricos, partindo dos seus escritos. Através de uma análise biográfica esquematizada pretende-se observar a vida, de forma holística, que se ensaia no concreto da história humana, situando, o caso de Edith, na primeira metade do século XX. A sua existência enquadra-se no ambiente e cenário de duas Guerras Mundiais e, concomitantemente, assiste-se a profundas mutações culturais e sociais, na Europa e no mundo, as quais lançarão os fundamentos para a sociedade hodierna. Nesta conjuntura, Edith Stein, ávida buscadora de respostas, faz da verdade caminho de procura, trilho de missão e de fé, o que nos mobiliza a recolocar a eterna e imutável pergunta: O que é a verdade? Esta questão sugere outra: O que procura quem busca a verdade? Edith conseguiu as respostas certas, irrefutáveis e desejadas, pela paixão ávida em as descobrir. Em sintonia com a demanda da verdade, a cruz desponta e distingue-se como ponto de encontro nos diferentes momentos da vida de Edith Stein, transformando-a em cientista da Cruz, que a inspirou, orientou e conduziu a experienciar o Martírio como epílogo da Cruz. Verdadeiro exemplo e testemunho de Amor.
- Autonomia e flexibilidade curricular : as mudanças curriculares decretadas e os efeitos na ação organizacional escolar : estudo de caso duploPublication . Baptista, Carla Manuela Pimentel Fernandes; Alves, José Joaquim Ferreira MatiasO presente estudo tem como objeto a compreensão da forma como a organização escolar se (re)apropria das orientações da legislação escolar relativa à Autonomia e Flexibilidade Curricular. Recentes orientações legais relativas ao sistema educativo português (Decreto-Lei n.º 55/2018 de 6 de julho) enunciam como propósito a promoção de melhores aprendizagens para todos os alunos, através da realização de aprendizagens significativas e do desenvolvimento de competências mais complexas, preparando os alunos para a incerteza do futuro. Apesar de sucessivos programas de promoção do sucesso escolar e políticas de reforma implementados ao longo das últimas décadas, nem todos os alunos veem garantido o direito à aprendizagem e ao sucesso educativo. O problema, portanto, mantém-se. Consequentemente, o caminho da mudança trilhado, sendo malsucedido, tem de ser questionado. A problemática da nossa investigação assenta, assim, na necessidade de compreender se a gramática escolar instituída na ação concreta cumpre as promessas enunciadas. O presente estudo insere-se num paradigma qualitativo interpretativo, centrando-se na descrição e compreensão de realidades específicas e singulares - duas organizações escolares públicas do distrito do Porto, com contextos sociais e culturais distintos. Trata-se, portanto, de um estudo exploratório, descritivo e interpretativo, apresentando-se e discutindo-se os modos de ação pedagógica das organizações escolares, através das vozes de diretores, professores e alunos, a partir das seguintes dimensões analíticas: Posicionamento da escola face à Autonomia e Flexibilidade Curricular (AFC); Gramática escolar (planeamento da ação educativa, envolvimento/participação, estruturas de coordenação e medidas organizacionais, modos de trabalho docente, planeamento curricular/currículo, organização do trabalho dos alunos, modos de ensinar e fazer aprender, avaliação das aprendizagens); Efeitos da ação educativa; Melhoria contínua da organização; Inovação curricular e organizacional nas escolas; Visão dos alunos sobre a escola. A partir de uma análise de conteúdo das entrevistas semiestruturadas aos diretores das duas escolas e de uma análise aos questionários a professores e a alunos, os resultados indiciam poucas transformações organizativas, principalmente no núcleo duro do funcionamento quotidiano das escolas e do trabalho pedagógico na sala se aula, sendo sensato admitir ser necessário repensar as culturas organizacionais e profissionais se quisermos responder ao desafio de aprendizagem de qualidade para todos.
- From social entrepreneurship concept validation to business model’s lessons learned : the case of a social tech start-upPublication . Coelho, César Martinho Rodrigues; Guimarães, Maria Cristina Geraldes Malheiro MachadoThis work was carried out with the purpose of identifying how a social technological start-up develops and sustains its activity. To this end, it was necessary to identify an appropriate entrepreneurship methodology for the social sector, focusing on its verification initiatives to understand its applicability. This theme stems from a reality studied in the literature in which in today society, there is a variety of social initiatives being executed. However, the common scenario shows a lack of an efficient and effective approach for a social start-up to achieve its mission. After the literature review on the current state of social innovation, its concepts and identification of different applicable development methodologies, a social technology start-up was then selected to carry out a case study (Yin, 2018) to analyse its development path, confronting it with the "Six Stages of Social Innovation" model in each of its stages. The study culminated with the understanding that the company in question, regardless of its technological nature, did not support its development in any methodology, failing the validation of its concept and the development of a business model appropriate to its social nature, culminating with its extinction due to lack of financial sustainability. The study, among other conclusions, draws attention to the need to introduce a culture of error valuation and agile validation methodologies that guide the venture through the various stages.
- Gender representation in TV advertising for children: children’s perceptions and advertising literacyPublication . Dias, Patrícia; Tavares, RaquelChildren are becoming consumers at increasingly younger age and are more influential in consumption decisions within the family. Television still is one of the main ways they are exposed to advertising. Our study focuses on gender stereotypes on TV advertisements for children and combines a content analysis of advertisements and focus groups with children between 7 and 12 years old. Our findings show that, during a period of 3 months, about 75% of TV advertisements for children contain gender stereotypes. In addition, children are able to recognize such stereotypes, and in general do not identify or agree with the way each gender is portrayed. Finally, children display good levels of advertising literacy, as they are able to recognize the intentions of the brands in the commercials.
- Deliberações sociais juridicamente inexistentesPublication . Almeida, Francisco Duarte Fernandes Ferreirinha Pereira de; Albuquerque, Pedro Cabral Côrte-Real de