Browsing by Author "Pinto, Jorge"
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- Antioxidant properties of sterilized yacon (Smallanthus sonchifolius) tuber flourPublication . Sousa, Sérgio; Pinto, Jorge; Rodrigues, César; Gião, Maria; Pereira, Cláudia; Tavaria, Freni; Malcata, F. Xavier; Gomes, Ana; Pacheco, M. T. Bertoldo; Pintado, ManuelaThe objective of this research work was to investigate the antioxidant properties of sterilized yacon tuber flour. The results revealed for the first time the high antioxidant activity of sterilized yacon flour. The best extract obtained by boiling 8.9% (w/v) of yacon flour in deionised water for 10 min exhibited a total antioxidant capacity of 222 ± 2 mg (ascorbic acid equivalent)/100 g DW and a total polyphenol content of 275 ± 3 mg (gallic acid equivalent)/100 g DW associated to the presence of four main phenolic compounds: chlorogenic acid, caffeic acid, coumaric acid and protocatechuic acid, as well as the amino acid tryptophan. The most abundant was chlorogenic acid, followed by caffeic acid. Biological assays revealed that the extract had indeed antioxidant protection, and no pro-oxidant activity. In conclusion, sterilized yacon tuber flour has the potential to be used in the food industry as a food ingredient to produce functional food products.
- Avaliação do potencial prebiótico das “farinhas” de batata-doce e bagaço de pêraPublication . Soares, Inês; Vedor, Rita; Fonseca, Mariana; Pinto, Jorge; Machado, Daniela; Gomes, Ana MariaO desperdício alimentar, uma forma de biowaste comum a nível global, é um dos maiores desafios de sustentabilidade que a indústria alimentar enfrenta. A indústria de frutas e hortícolas destaca-se neste contexto, sendo responsável por 25 a 30% do total, incluindo resíduos como cascas, sementes e bagaço [1,2]. A valorização deste tipo de resíduos constitui uma estratégia que visa transformar estes em produtos de valor acrescentado. Concretamente, as farinhas de bagaço de pêra e de batata-doce mantêm altos níveis de nutrientes e compostos bioativos, criando oportunidades para o desenvolvimento de alimentos funcionais promotores de saúde e bem-estar [3,4]. Este estudo visou investigar o potencial prebiótico destas farinhas, avaliando a sua capacidade de estimular o crescimento e a atividade metabólica de duas estirpes probióticas, nomeadamente Lacticaseibacillus rhamnosus GG (LGG) e Bifidobacterium longum subsp. infantis DSM 20088 (B.infantis). A seleção destas estirpes deve-se às suas reconhecidas propriedades benéficas para a saúde intestinal e à capacidade de fermentar diferentes tipos de substratos. A metodologia utilizou o meio Man-Rogosa- Sharpe (MRS) como base, com modificações para criar diferentes condições de cultivo, nomeadamente: um controlo negativo (MRS sem glucose), um controlo positivo (MRS com 2% de glucose), um controlo prebiótico (MRS com 2% de frutooligossacarídeos) e meios com 2% e 6% de farinhas de batata-doce e de bagaço de pêra. A LGG foi cultivada em condições aeróbicas, enquanto a B. infantis manteve- se em anaerobiose, ambas a 37ºC. As amostras foram colhidas às 0, 3, 6, 10 e 24 horas de incubação para quantificação de unidades formadoras de colónias (UFC) e medição do pH, avaliando o crescimento e metabolismo bacteriano, respetivamente. Os resultados demonstraram que, no geral, a farinha de bagaço de pêra a 6% e a farinha de batata-doce, nas concentrações de 2 e 6%, promoveram o crescimento de B. infantis de forma equivalente ou ligeiramente superior à glucose (entre 3 a 6 x 10 9 UFC/mL). Por outro lado, as concentrações mais elevadas (6%) de farinha de batata- doce e de bagaço de pêra favoreceram o crescimento de L. rhamnosus GG de forma mais significativa do que a glucose (+ 0.5 ciclo log). A sua elevada capacidade de estimular o crescimento e o metabolismo de bactérias probióticas revela um potencial prebiótico para estas farinhas e destaca a sua aplicação como potenciais ingredientes funcionais para o desenvolvimento de produtos alimentares sustentáveis, com valor acrescentado e potencial benefício para a saúde humana.
- Evolução da oferta e da procura do nível secundário: Que estratégia para o ensino tecnológico e profissional em Portugal? Estudo para a SEDES – Associação Para o Desenvolvimento Económico e SocialPublication . Azevedo, Joaquim; Fonseca, António M.; Jacinto, Francisco; Pinto, Jorge; Matias Alves, José
- In vitro evaluation of yacon (Smallanthussonchifolius) tuber flour prebiotic potentialPublication . Sousa, Sérgio; Pinto, Jorge; Pereira, Claúdia; Malcata, F. Xavier; Bertoldo Pacheco, M.T.; Gomes, Ana M.; Pintado, ManuelaYacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. and Endl.) H. Robinson; Asteraceae] roots have been shown to be a source of prebiotic compounds. However, there are no known studies concerning processed yacon roots. The objective of this study was to investigate the potential prebiotic activity of yacon tuber flour. For this purpose, an aqueous extract was tested for selection of yacon incorporation and sterilization method and selection of the most favourable concentration to be tested for prebiotic activity. Once these conditions were identified, the potential prebiotic activity of the yacon extract was evaluated by determination of viable cell numbers and metabolic activity against four probiotic strains, namely, Enterococcus faecium 32, Bifidobacterium animalis Bo, Lactobacillus acidophilus Ki and Lactobacillus casei L26). Results showed that the best incorporation and sterilization method was to autoclave the supernatant, resultant from the yacon tuber flour suspension, at 121 degrees C for 20 min and add it to sterilized basal medium. For the confirmation of potential prebiotic activity, de Man-Rogosa-Sharpe (MRS) medium without a conventional carbon source (negative control), with 2% (w/v) glucose per se (positive control) and associated with 1% (w/v) yacon tuber flour were chosen. Yacon tuber flour revealed a potential prebiotic activity upon the growth of the probiotic strains tested, probably due to its fructooligosaccharides (FOS) content. (C) 2015 The Institution of Chemical Engineers.
- Valorisation of marine peptones as alternative growth substrates for lactic acid bacteriaPublication . Henggeler, Joana Clímaco; Pinto, Jorge; Álvarez, Xosé Antón Vázquez; Teixeira, José António; Freitas, Ana Cristina; Gomes, Ana Maria
- Valorization of fish by-products: physico-chemical properties of skin gelatinsPublication . Pinto, Jorge; Sousa, Sérgio C.; Vázquez, José A.; Pérez-Martín, Ricardo I.; Gomes, Ana Maria; Freitas, Ana Cristina
