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Advisor(s)
Abstract(s)
O presente trabalho, elaborado no âmbito da unidade curricular “Estágio em Engenharia Alimentar”,
tendo em vista a conclusão do Mestrado em Engenharia Alimentar da Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica foi realizado na empresa Decorgel Produtos Alimentares, S.A., e surgiu da necessidade de fazer uma análise aos processos produtivos, identificando aspectos de melhoria de forma a maximizar o rendimento produtivo. A Decorgel Produtos Alimentares S.A, é uma empresa que produz e comercializa produtos alimentares específicos para pastelaria, tais como, recheios de fruta, cremes, geleias, toppings, molhos, brilhos, cremes crocantes, entre outros. Estudou-se e caracterizou-se todo o processo produtivo desde a recepção das matérias-primas até ao embalamento do produto final, de modo a analisar os factores que motivam paragens e atrasos e assim identificar pontos críticos do processo. Após o estudo dos processos são apresentadas as propostas de melhoria, que mais impacto terão n produtividade.
As propostas são: i) a necessidade de um basculador de bidão que aumentará de forma significativa
a segurança dos colaboradores ao manusear os bidões de polpa de fruta asséptica; ii) aquisição de
um desfragmentar de fruta congelada em bloco, o qual terá impacto na redução do tempo necessário
de aquecimento para a pasteurização de produtos cuja matéria-prima se encontra congelada e assim
reduzir custos energéticos; iii) incorporação de um sistema de monotorização e registo de temperaturas de pasteurização; iv) criação de um local mais próximo da área produtiva para efectuar o controlo dos parâmetros a quente de forma a tornar esta etapa menos demorada; v) a necessidade de um segundo detector de metais, possibilitando assim ter o embalamento contínuo de duas produções; vi) aquisição de um sistema de limpeza CIP, com o objectivo de reduzir a quantidade de água desperdiçada durante as higienizações dos tanques de mistura. Todas estas sugestões visam essencialmente a optimização do rendimento produtivo e a melhoria das condições de trabalho dos colaboradores da equipa de produção.
The present thesis was accomplished with the objective of completing the master's degree in Food Engineering by the Faculty of Biotechnology of the Universidade Católica Portuguesa. The internship was done at Decorgel S.A. and it arose from the need to assess the manufacturing process, identifying bottlenecks and critical points for improvement, leading to better production efficiency. The manufacturing process was studied and characterized from the reception of raw material to the final product, in order to identify the main factors that lead to production breakdowns and delays. After the characterization of the whole process, some proposals are presented, including: i) a drum handling equipment to improve safety work conditions; ii) a machine for declumping compressed blocks of frozen fruits into individual pieces, in order to reduce pasteurization time and energy costs; iii) a system to monitor and register pasteurization temperatures; iv) to install the laboratory, to measure parameters as pH, sugar content (brix) and viscosity, closer to the production area; v) a second metal detector system to have two packaging lines working continuously; vi) a Clean in Place (CIP) system in order to reuse water after sanitization of the tanks reducing water use and wastewater production. These are proposals targeted at a more efficient manufacturing process, while improving the working conditions.
The present thesis was accomplished with the objective of completing the master's degree in Food Engineering by the Faculty of Biotechnology of the Universidade Católica Portuguesa. The internship was done at Decorgel S.A. and it arose from the need to assess the manufacturing process, identifying bottlenecks and critical points for improvement, leading to better production efficiency. The manufacturing process was studied and characterized from the reception of raw material to the final product, in order to identify the main factors that lead to production breakdowns and delays. After the characterization of the whole process, some proposals are presented, including: i) a drum handling equipment to improve safety work conditions; ii) a machine for declumping compressed blocks of frozen fruits into individual pieces, in order to reduce pasteurization time and energy costs; iii) a system to monitor and register pasteurization temperatures; iv) to install the laboratory, to measure parameters as pH, sugar content (brix) and viscosity, closer to the production area; v) a second metal detector system to have two packaging lines working continuously; vi) a Clean in Place (CIP) system in order to reuse water after sanitization of the tanks reducing water use and wastewater production. These are proposals targeted at a more efficient manufacturing process, while improving the working conditions.
Description
Keywords
Recheios de fruta Processos produtivos Produtividade Rendimento Fruit filling Manufacturing processes Productivity Yield