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How to solve the contradiction between luxury and sustainability : a comparative case study between four 5-star hotels in Europe, South America, North America and Africa

datacite.subject.fosCiências Sociais::Economia e Gestãopt_PT
dc.contributor.advisorLeglise, Laure
dc.contributor.authorSpits, Charlotte Sylvia E
dc.date.accessioned2023-03-27T13:29:04Z
dc.date.available2023-03-27T13:29:04Z
dc.date.issued2022-07-05
dc.date.submitted2022-06
dc.description.abstractResearchers show that many companies in the tourism industry are trying to adopt innovative ways to enhance their sustainability performance as sustainability awareness keeps increasing. Although studies are still limited, luxury hotels have also gone after this movement. This paper aims to analyse the different sustainability practices focusing on the environmental and social pillars adopted by four 5-star luxury hotels in Puglia, Zanzibar, Chiloé, and Antigua from the managers’ point of view. This study follows a comparative qualitative case study design ensuring a triangulation and a cross-checking of the available data on the subject through semi structured interviews and internal and external documents. The results suggest that sustainability practices are well integrated into the four hotels, but different challenges are faced. Overall, the central focus of the studied luxury hotels is mainly on developing environmental and social sustainable practices without neglecting the experience customers expect. This research identifies practical issues in implementing environmentally sustainable practices in their respective locations. Governmental regulations, accessibility to local suppliers of high-quality & cost-effective products, innovating & improving their practices, and maintaining high customer satisfaction sometimes lead the hotel to undertake less environmentally friendly strategies. Therefore, this research first extends the existing literature between sustainability and the hotel industry by exploring the impact on luxury hotels. Second, it envisions a more positive approach concerning the compatibility between luxury and sustainability within hospitality which numerous scholars have argued inconsistent.pt_PT
dc.description.abstractInvestigadores mostram que muitas empresas da indústria do turismo estão a tentar adotar formas inovadoras para melhorar o seu desempenho em termos de sustentabilidade, uma vez que a consciência sustentável continua a aumentar. Embora os estudos ainda sejam limitados, os hotéis de luxo também já seguiram este movimento. Esta investigação pretende analisar as diferentes práticas de desenvolvimento sustentável centrando-se nos pilares ambientais e sociais adaptados por quatro hotéis de luxo de 5 estrelas em Itália, Zanzibar, Chile, e África do ponto de vista dos gestores. Os resultados sugerem que as práticas de desenvolvimento sustentável estão bem integradas nos quatro hotéis, mas que diferentes desafios são enfrentados. Globalmente, o foco central dos hotéis de luxo estudados é o desenvolvimento de práticas sustentáveis ambientais e sociais, sem negligenciar a experiência esperada pelos clientes. Esta investigação identifica algumas questões práticas na implementação de práticas ambientalmente sustentáveis na sua respetiva localização. Devido aos regulamentos governamentais, o acesso aos fornecedores locais de produtos de alta qualidade e rentáveis, a inovação e melhoria das suas práticas, e a manutenção de uma elevada satisfação do cliente, levam por vezes o hotel a estratégias menos respeitadoras do ambiente. Por conseguinte, esta investigação explora, em primeiro lugar, a literatura existente entre o desenvolvimento sustentável e a indústria hoteleira, examinando o seu impacto nos hotéis de luxo. Em segundo lugar, prevê uma abordagem mais positiva relativamente à compatibilidade entre luxo e sustentabilidade no âmbito da hospitalidade que numerosos estudiosos têm argumentado ser inconsistentes.pt_PT
dc.identifier.tid203133889pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/40713
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectSustainabilitypt_PT
dc.subjectLuxurypt_PT
dc.subjectTourism sectorpt_PT
dc.subjectHospitality industrypt_PT
dc.subjectImpactpt_PT
dc.subjectManagerspt_PT
dc.subjectSocialpt_PT
dc.subjectEnvironmentalpt_PT
dc.subjectEconomicpt_PT
dc.subjectPerformancept_PT
dc.subjectPerceptionpt_PT
dc.subjectExperiencept_PT
dc.subjectSustentabilidadept_PT
dc.subjectLuxopt_PT
dc.subjectSector do turismopt_PT
dc.subjectIndústria hoteleirapt_PT
dc.subjectImpactopt_PT
dc.subjectGestorespt_PT
dc.subjectAmbientalpt_PT
dc.subjectEconómicopt_PT
dc.subjectDesempenhopt_PT
dc.subjectPerceçãopt_PT
dc.subjectExperiênciapt_PT
dc.titleHow to solve the contradiction between luxury and sustainability : a comparative case study between four 5-star hotels in Europe, South America, North America and Africapt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Gestão e Administração de Empresaspt_PT

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