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Insects as a legitimate food ingredient : barriers & strategies

datacite.subject.fosCiências Sociais::Economia e Gestãopt_PT
dc.contributor.advisorGoia, Marisol Rodrigues
dc.contributor.authorCoutinho, José Maria Pimenta de Castro de Souza
dc.date.accessioned2018-11-28T11:51:54Z
dc.date.available2018-11-28T11:51:54Z
dc.date.issued2017-03-15
dc.description.abstractThe very idea of eating insects is the greatest booster of the revulsion feeling towards entomophagy. An inappropriate cultural categorisation of this eating habit has been cultivated by Western societies. The various approaches on promoting invertebrates as a legitimate food habit have been misapplied. Educational efforts have been made unsuccessfully. To address cognitive aversion toward insects, a complete change in the strategic plan must be established. This qualitative explanatory research aims at a full theoretical, and methodologically sustained, understanding of the psychological and cultural drivers that lead to the negative assumptions of the population. The demystification of prejudices and imaginations by promoting normalcy of entomophagy it will stamp the harmful and incoherent disgust image out of the Westerners’ psyche. This study underpins the psycho-cultural strategies along with gastronomic science that must be carried out when this product is introduced in a market where the insect is a culturally unacceptable food.pt_PT
dc.description.abstractA simples ideia de comer insetos é o maior impulsionador de repulsa em relação à entomofagia. Uma categorização cultural inadequada deste hábito alimentar tem vindo a ser cultivada pelas sociedades ocidentais. As diversas abordagens sobre a promoção de invertebrados como um legítimo hábito alimentar têm sido mal aplicadas. Os esforços educacionais não alcançaram nenhum êxito. Para enfrentar a aversão cognitiva em relação aos insetos, uma mudança completa no plano estratégico deve ser estabelecida. Esta pesquisa qualitativa explicativa tem como objetivo uma plena compreensão teórica, e metodologicamente sustentada, dos impulsores psicológicos e culturais que levam às suposições negativas da população. Desmistificando os preconceitos e as imaginações promovendo a normalidade da entomofagia, esta eliminará a imagem nociva e incoerente de repulsa que se encontra na mente dos ocidentais. Estratégias psico-culturais juntamente com a ciência gastronómica devem ser levadas a cabo quando este produto é introduzido num mercado onde o inseto é um alimento culturalmente inaceitável.pt_PT
dc.identifier.tid201703068pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/26191
dc.language.isoengpt_PT
dc.titleInsects as a legitimate food ingredient : barriers & strategiespt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Gestão e Administração de Empresaspt_PT

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