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Process optimization for the probiotic strain bifidobacterium longum subsp. longum NCC 2705

datacite.subject.fosCiências Agrárias::Biotecnologia Agrária e Alimentarpt_PT
dc.contributor.advisorPrioult, Guenolee Eliane Marie
dc.contributor.advisorGresset, Murielle
dc.contributor.authorRibeiro, Rafael Viana Barge Bouçon
dc.date.accessioned2021-09-09T14:43:00Z
dc.date.available2021-09-09T14:43:00Z
dc.date.issued2021-07-08
dc.date.submitted2020-12
dc.description.abstractIt is essential that the cultivation medium guarantees a high yield of highly concentrated, stable, and functional live cells in order to deliver probiotics in products. The objective of this project was the optimization of the growth medium to cultivate a probiotic strain, at a laboratory scale, a fundamental work step for the industrialization of a product. The target was to achieve a concentration of live cells of 2.0x1011 CFU/g, similar to the probiotic clinical batch, in culture powder. A screening was performed, in BioLector® and Dasgip® bench bioreactors, using a yate’s design and “one-factor-at-the-time” experiments, with the purpose of identifying which factors and parameters influenced the growth of the probiotic strain and for this reason should be part of the final stage optimization experiments. The pH value and concentrations of the carbon source, nitrogen source and S were selected, whereas T, U, V and X seemed to play a minor role in the probiotic strain growth. Substrates and concentrations were then optimized. The optimized process parameters and medium composition gave the maximum biomass concentration of 2.12x1011 CFU/g, fulfilling the project target on viability.pt_PT
dc.description.abstractÉ essencial que o meio de cultura garanta um alto rendimento de células vivas altamente concentradas, estáveis e funcionais de forma a introduzir probióticos em produtos. O objetivo deste projeto foi a otimização do meio de cultura para o cultivo de uma espécie probiótica numa escala laboratorial, etapa fundamental para a industrialização de um produto. O objetivo fora atingir uma concentração de células vivas de 2,0x1011 UFC / g, semelhante ao ensaio clínico, em cultura em pó. Foi realizado um screening, em biorreatores de bancada BioLector® e Dasgip®, empregando yate’s design e experiências “one factor at the time”, com o objetivo de identificar quais os fatores e parâmetros que influenciaram o crescimento do probiótico e, por esta razão, deveriam fazer parte das experiências de otimização. O valor de pH e as concentrações da fonte de carbono, fonte de nitrogênio e S foram selecionados, enquanto T, U, V e X pareceram desempenhar um papel menor no crescimento do probiótico. Substratos e concentrações foram então otimizados. Os parâmetros de processo e a composição do meio de cultura otimizados forneceram a concentração máxima de biomassa de 2,12x1011 UFC / g, cumprindo a meta do projeto em termos viabilidade.pt_PT
dc.identifier.tid202755428pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/34705
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectProbioticspt_PT
dc.subjectGrowth medium optimizationpt_PT
dc.subjectScreeningpt_PT
dc.subjectBioreactorspt_PT
dc.subjectDesign of experimentpt_PT
dc.subjectProbióticospt_PT
dc.subjectOtimização do meio de culturapt_PT
dc.subjectBiorreatorespt_PT
dc.titleProcess optimization for the probiotic strain bifidobacterium longum subsp. longum NCC 2705pt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsrestrictedAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Engenharia Alimentarpt_PT

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