Repository logo
 
Publication

Chemical composition, antioxidant capacity and phenolic contents of carob (Ceratonia siliqua L.) flour as related to seed presence and roasting effects

dc.contributor.authorBrassesco, María
dc.contributor.authorVilas-Boas, Ana M.
dc.contributor.authorBrandão, Teresa
dc.contributor.authorSilva, Cristina
dc.contributor.authorPintado, Manuela
dc.date.accessioned2022-05-10T11:38:48Z
dc.date.available2022-05-10T11:38:48Z
dc.date.issued2021
dc.description.abstractCarob is the fruit of an evergreen tree (Ceratonia siliqua L.) cultivated in the Mediterranean area, where Portugal has a high-cultivated extent with relevant production and low prices. Carob is well known for its valuable locust bean gum. However, carob pods contain various relevant nutrients, including proteins, carbohydrates and fiber, and phytochemicals such as polyphenols, which position carob flour with great potential to be used as a functional ingredient. This study aimed to evaluate the impact of different roasting processes of carob flour (with and without seeds) on its nutritional composition and antioxidant activity. Seed presence led to a higher content of macronutrients in carob flour. The roasting processing affected the total content of polyphenols (TPC), determined by Folin-Ciocalteau, since the content at 150 ºC was twice of that obtained at 80 ºC, probably due to the formation of certain Maillard reaction products (MRPs), or certain phenolics that may degrade during roasting. The antioxidant activity is correlated with TPC, increasing when the flour was roasting at 150ºC. Regarding the total fiber content, a significant increase was observed in samples processed at 150 ºC. These findings confirm the importance of understanding the impact of processing on the nutritional value and bioactive properties of carob flours, to use them efficiently as a functional food ingredient.pt_PT
dc.description.abstractAlfarroba é um fruto de árvore perene (Ceratonia siliqua L.) cultivada na área mediterrânea, na qual Portugal compreende alta extensão de cultivo com produção relevante e baixo custo. Alfarroba é usualmente conhecida pela goma de alfarroba, contudo as vagens de alfarroba contêm variados nutrientes relevantes, incluindo proteínas, hidratos de carbono e fibra, e fitoquímicos tais como polifenóis, conferindo à farinha de alfarroba potencial para ser usada como ingrediente funcional. Este estudo focou-se na avaliação do impacto de diferentes processos de torrefação da farinha de alfarroba (com e sem semente) na sua composição nutricional e capacidade antioxidante. A presença de semente levou a alto conteúdo de macronutrientes na farinha de alfarroba. O processo de torrefação afetou o conteúdo total de polifenóis (CTP), determinado por FolinCiocalteau, uma vez que para 150 ºC o conteúdo obtido foi o dobro daquele obtido para 80 ºC, possivelmente devido à formação de certos produtos de reações Maillard (PRMs) ou certos fenóis que possam degradar durante a torrefação. A atividade antioxidante correlaciona-se com o CTP, aumento na farinha de alfarroba processada a 150 ºC. Relativamente ao conteúdo de fibras totais, observou-se um aumento significativo nas amostras processadas a 150 ºC. Os resultados obtidos comprovam a importância em analisar o impacto do processamento ao nível do valor nutricional e das propriedades bioativas da farinha de alfarroba, de forma a ser usada eficientemente como ingrediente funcional em alimentos.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/37493
dc.language.isoengpt_PT
dc.peerreviewednopt_PT
dc.subjectCarob pulppt_PT
dc.subjectSeedspt_PT
dc.subjectBioactive compoundspt_PT
dc.subjectAntioxidant activitypt_PT
dc.subjectPolpa de alfarrobapt_PT
dc.subjectSementespt_PT
dc.subjectCompostos bioativospt_PT
dc.subjectAtividade antioxidantept_PT
dc.titleChemical composition, antioxidant capacity and phenolic contents of carob (Ceratonia siliqua L.) flour as related to seed presence and roasting effectspt_PT
dc.title.alternativeComposição química, capacidade antioxidante e conteúdo polifenólico da farinha de alfarroba (Ceratonia siliqua L.) em relação à presença de semente e efeito de torrefaçãopt_PT
dc.typeconference object
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.conferencePlacePortugalpt_PT
oaire.citation.titleCMR|International Conference on Multidisciplinary Research 1/07/21 → 2/07/21pt_PT
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typeconferenceObjectpt_PT

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
abstract_CMR_pt_en.pdf
Size:
62.08 KB
Format:
Adobe Portable Document Format