Publication
Managing a social (ir)responsibility crisis : the case of Ferrero and the palm oil issue
datacite.subject.fos | Ciências Sociais::Economia e Gestão | pt_PT |
dc.contributor.advisor | Versari, Pietro | |
dc.contributor.author | Fornelli, Chiara | |
dc.date.accessioned | 2020-03-11T16:18:44Z | |
dc.date.available | 2020-03-11T16:18:44Z | |
dc.date.issued | 2019-10-11 | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.description.abstract | Crisis management communication represents a challenging concern for today’s organizations. A single episode of negative brand publicity can lead to crucial damages to the constituents, troubles for the entity, as well as threats to its reputation, leading it to their very existence end. Increasingly number of academics identify the brand reputational status as relevant influencer factor in all business’ aspects. Indeed, brand reputation is the base for all organizations to be successful. This thesis builds on the brand crisis management theories to analyze how Ferrero, one of the largest confectionary companies worldwide, faces and overcome the palm oil scandals, which recently represented its greater threat, improving both profits and reputation. Moreover, this work can be applied as a managerial case study in classes such as Corporate Social Responsibility, Business Ethics, Crisis Management Communication, Management Consulting. Along this thesis, some crisis characteristics and consumers’ reactions are analyzed, as well as the major strategic crisis responses, thanks to an accurate Literature Review. After pursuing a qualitative research on Ferrero, I identify the main reasons why the company could successfully overcome the crisis. Finally, some alternative response solutions are explored. | pt_PT |
dc.description.abstract | A gestão da crise é uma função vital para as organizações. O seu insucesso pode resultar em sérios danos para os parceiros, perdas para a empresa, e em ameaças à reputação da organização. Sempre mais empresas e figuras da academia reconhecem que o estado da reputação de uma marca tem impactos consideráveis em todos os aspetos do negócio. Efetivamente, a reputação da marca é um fator-chave para que as empresas vençam em termos competitivos. A presente tese assenta nas teorias de gestão de crise das marcas para analisar de que modo a Ferrero, enfrenta os escândalos relacionados com o óleo de palma, melhorando quer os seus lucros quer a sua reputação. Adicionalmente, a tese poderá ser aplicada por professores da instituição universitária como um estudo de caso em gestão para unidades curriculares que abordem a Responsabilidade Social das Organizações, Ética nas Empresas, Comunicação na Gestão de Crises, e Consultoria de Gestão. Neste trabalho, são também analisadas algumas características da crise e reações dos consumidores, bem como as principais estratégias de resposta a crises, graças a uma revisão da literatura detalhada. Após a condução de uma investigação qualitativa, são identificadas as principais razões pelas quais a entidade pôde ultrapassar esta crise com sucesso. Finalmente, são exploradas algumas soluções alternativas para a situação em questão. | pt_PT |
dc.identifier.tid | 202445623 | pt_PT |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10400.14/29905 | |
dc.language.iso | eng | pt_PT |
dc.subject | Corporate social responsibility | pt_PT |
dc.subject | Brand crisis | pt_PT |
dc.subject | Crisis communication | pt_PT |
dc.subject | Palm oil | pt_PT |
dc.subject | Responsabilidade social nas empresas | pt_PT |
dc.subject | Crises de marcas | pt_PT |
dc.subject | Comunicação | pt_PT |
dc.title | Managing a social (ir)responsibility crisis : the case of Ferrero and the palm oil issue | pt_PT |
dc.type | master thesis | |
dspace.entity.type | Publication | |
rcaap.rights | openAccess | pt_PT |
rcaap.type | masterThesis | pt_PT |
thesis.degree.name | Mestrado em Gestão | pt_PT |