Repository logo
 
Publication

The hybrid organizations’ contribution to the sustainability transition of actors in the german food industry

datacite.subject.fosCiências Sociais::Economia e Gestãopt_PT
dc.contributor.advisorLeglise, Laure
dc.contributor.authorGodejohann, Lea
dc.date.accessioned2023-04-12T11:35:59Z
dc.date.available2023-04-12T11:35:59Z
dc.date.issued2022-07-05
dc.date.submitted2022-06
dc.description.abstractIn recent years, concerns about climate change have increased and the urgency to act on them and respect the planet's boundaries is inevitable. With the United Nation’s commitment to the Sustainable Development Goals, pressure on various sectors, including the food industry has increased, calling upon a divergent change. Looking at the German food industry, this thesis aims at understanding and outlining how hybrid organisations operating in the German food industry can initiate such divergent, transform the latter into a less wasteful one, despite facing a variety of barriers and challenges. Drawing on the institutional entrepreneurship (IE) theory and applying its framework onto a qualitative multiple case study, this thesis reveals that hybrid organizations do engage in vision creation, ally mobilization and resources mobilization, consequently characterising them as institutional entrepreneurs on a meso-level perspective. Yet this research further shows that the role hybrids inhabit and the magnitude of their transformative power is limited by a variety of barriers and challenges, that arise from their and other actor's institutional embeddedness as well as due to the nature and complexity of the industry itself.pt_PT
dc.description.abstractNos últimos anos, as preocupações com as alterações climáticas têm aumentado e a urgência de agir sobre elas e respeitar os limites do planeta é inevitável. Com o empenho das Nações Unidas nos Objectivos de Desenvolvimento Sustentável, a pressão sobre vários sectores, incluindo a indústria alimentar, tem aumentado, apelando a uma mudança divergente. Olhando para a indústria alimentar alemã, esta tese visa compreender e delinear como as organizações híbridas que operam na indústria alimentar alemã podem iniciar tais divergências, transformando estas últimas em menos desperdício, apesar de enfrentarem uma variedade de barreiras e desafios. Baseando-se na teoria do empreendedorismo institucional (IE) e aplicando a sua estrutura num estudo de caso múltiplo qualitativo, esta tese revela que as organizações híbridas se envolvem na criação de visões, mobilização de aliados e mobilização de recursos, caracterizando-as consequentemente como empreendedores institucionais numa perspectiva meso-nível. No entanto, esta investigação mostra ainda que o papel dos híbridos habita e a magnitude do seu poder transformador é limitado por uma variedade de barreiras e desafios, que surgem da sua e de outros actores, bem como devido à natureza e complexidade da própria indústria.pt_PT
dc.identifier.tid203132807pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/40801
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectHybrid organizationspt_PT
dc.subjectFood wastept_PT
dc.subjectFood surpluspt_PT
dc.subjectInstitutional entrepreneurshippt_PT
dc.subjectOrganizações híbridaspt_PT
dc.subjectDesperdício alimentarpt_PT
dc.subjectExcedente alimentarpt_PT
dc.subjectEmpreendedorismo institucionalpt_PT
dc.titleThe hybrid organizations’ contribution to the sustainability transition of actors in the german food industrypt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Gestão e Administração de Empresaspt_PT

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
203132807.pdf
Size:
939.22 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
203132807.txt
Size:
3.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: