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Enjoy chocolate without any bitter aftertaste : creating a fairer value chain in the chocolate industry by shifting chocolate manufacturing to Ghana : the case of Fairafric

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Abstract(s)

This study examines the social enterprise Fairafric which generates social impact in the chocolate industry by shifting chocolate production to Africa. The two central questions of the present analysis are how the entrepreneurial structure of Fairafric contributes to Fairafric’s success regarding social impact in the chocolate industry and commercial success on the chocolate market and how Fairafric acquires competitive advantages on the chocolate market. At first, a literature review on social enterprises and entrepreneurial structures, an overview of the global chocolate industry’s value chain, and a presentation of Fairafric are provided as factual basis. The first part of the analysis focuses on how Fairafrics entrepreneurial structure contributes to Fairafric’s social and commercial success. For that purpose the social entrepreneurship process framework of Lumpkin et al. (2013) is applied. The second part of the analysis focuses on how the business strategy of Fairafric enables Fairafric to acquire competitive advantages on the chocolate retail market. For this purpose, the differentiation strategy analysis framework of Michael Porter is applied to Fairafric’s business strategy. The results of the analysis show that Fairafric has a strong entrepreneurial orientation that positively affects Fairafric’s social impact and business performance. Furthermore, the analysis shows that Fairafric has acquired significant competitive advantages because of a strong market differentiation of the brand, brand purpose, the products and the communication. On a general level, the thesis shows how entrepreneurial tools are suitable and effective in order to achieve social impact.
Este estudo examina a empresa social Fairafric que gera impacto social na indústria de chocolate através da deslocação da sua produção de chocolate para África. As duas questões centrais da análise são como a estrutura empresarial da Fairafric contribui para o seu sucesso em relação ao impacto social na indústria do chocolate e ao sucesso comercial no mercado de chocolate e como a Fairafric adquire vantagens competitivas neste mercado. No início apresenta-se uma revisão da literatura sobre empresas sociais e estruturas empresariais, uma visão geral da cadeia de valor da indústria global de chocolate e da Fairafric. A primeira parte da análise enfoca como a estrutura empresarial da Fairafric contribuiu para o seu sucesso social e comercial. Para esse fim, aplica-se a estrutura do processo de empreendedorismo social de Lumpkin et al. (2013). A segunda parte da análise concentra-se em como a estratégia empresarial de Fairafric lhe permite adquirir vantagens competitivas no mercado retalhista de chocolate. A este respeito, a estrutura de análise da estratégia de diferenciação de Michael Porter é aplicada na estratégia de negócios da Fairafric. Os resultados da análise mostram que a Fairafric tem uma forte orientação empresarial que afecta positivamente o impacto social e o desempenho empresarial de Fairafric. Além disso, a análise mostra que a Fairafric adquiriu vantagens competitivas significativas devido a uma forte diferenciação de mercado da marca, do propósito da marca, dos produtos e da comunicação. A tese mostra como as ferramentas empresariais são adequadas e eficazes para alcançar o impacto social.

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Keywords

Social enterprise Social entrepreneurial orientation Social entrepreneurship Process framework Porter´s differentiation strategy Chocolate industry Fairafric Orientação para empreendedorismo social Empresa social Estrutura do processo de empreendedorismo social Estratégia de diferenciação de Porter Indústria de chocolate

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