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Evaluation of microbial behavior in selective culture media for the microbiological analysis for fruit preparations

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Abstract(s)

In the food industry, when a microbiological analysis is performed, it is generally based on the detection of microorganisms in immunological, visual, or biochemical ways. Nowadays, it is possible to cultivate microorganisms and induce the proliferation of cells by adding sufficient nutrients to the culture media. The study developed had the main objective of developing an optimum culture media for the growth of yeasts, bacteria and moulds. These culture media are intended to mimic the fruit preparations and guarantee that if the samples are contaminated, the microorganism will grow in the media and grow faster and more significantly to identify the microorganism quickly. To achieve this first was made an overview by adding different components to simpler culture media, like NA and PDA, to understand how each component affected the growth of the different microorganisms, being the microorganisms used throughout the study Bacillus cereus, Escherichia coli, Leuconostoc mesenteroides, Pseudomonas aeruginosa, Saccharomyces cerevisiae, Pichia fermentans, Candida intermedia e Neosartorya fischeri. Later, a confirmation was performed to see if, at a statistical and qualitative level, the components negatively or positively affected the growth of the microorganisms. Finally, the components with better results were mixed in the media. The culture media that better enhanced the bacteria growth were 201 and 203, where both sucrose and lysine were added, 201 magnesium and 203 magnesium and iron, once three different bacteria had positive outcomes in their three inoculums for both culture media. For yeasts, of the six media tested, only one stood out, being 601, where fructose, lysine, biotin thiamine, magnesium and irom were incorporated into the medium. This media had a positive result for two yeasts, S. cerevisiae and P. fermentans, and the yeast C. intermedia. The media may not have had a positive outcome but did not have a negative result, which means that it does not negatively compromise the growth of the yeast. The only mould tested was N. fischeri, and it was possible to perceive that it grows better in PDA than in the tested media, so it is possible to assume that simpler culture media, like PDA, are better for growth for this mould. Then was possible to conclude that the combination of certain components, when added to simpler media, made the bacteria and yeasts colonies to grow larger. The opposite was observed in the case of the mould, in which its colonies grew larger in simpler media.
Na indústria Alimentar, quando uma análise microbiológica é realizada, esta geralmente baseia-se na deteção de microrganismos por métodos imunológicos, visuais ou bioquímicos. Atualmente é possível cultivar microrganismos e induzir a proliferação de células através da adição de quantidades suficientes de nutrientes aos meios de cultura. O estudo desenvolvido teve como principal objetivo desenvolver um meio de cultura ótimo para o crescimento de leveduras, bactérias e bolores. Estes meios de cultura pretendem mimetizar os preparados de fruta e garantir que se as amostras estiverem contaminadas, o microrganismo crescerá no meio, de forma mais rápida e formando colónias maiores para que a sua identificação seja fácil. Para isso, primeiro foi feita uma visão geral, através da adição de diferentes componentes a meios de cultura mais simples, como NA e PDA, para perceber como cada componente afetaria o crescimento dos diferentes microrganismos, sendo que os microrganismos utilizados ao longo do estudo foram Bacillus cereus, Escherichia coli, Leuconostoc mesenteroides, Pseudomonas aeruginosa, Saccharomyces cerevisiae, Pichia fermentans, Candida intermedia e Neosartorya fischeri. Posteriormente, foi efetuada uma confirmação, para verificar se a nível estatístico e qualitativo os componentes adicionados afetaram negativamente ou positivamente o crescimento dos microrganismos. Por fim, os componentes com os melhores resultados foram misturados nos meios. Os meios de cultura que melhor potenciaram o crescimento bacteriano foram o 201 e o 203, onde em ambos foi adicionado sacarose e lisina, no 201 magnésio e no 203 magnésio e ferro, uma vez que para as três bactérias em estudo foram obtidos resultados positivos nos 3 inóculos para ambos os meios de cultura. Para as leveduras, dos seis meios testados, apenas um se destacou, sendo ele o 601, onde foi incorporado no meio frutose, lisina, biotina, tiamina, magnésio e ferro. Neste meio foram obtidos resultados positivos para duas leveduras, S. cerevisiae e P. fermentans. Neste meio, não foi melhorado nem comprometido o crescimento da levedura C. intermedia. O único bolor testado foi N. fischeri e foi possível perceber que este cresce melhor em PDA do que nos outros meios testados, logo é possível supor que para este bolor meios de cultura mais simples, como o PDA, são melhores para o seu crescimento. Foi então possível concluir que a combinação de certos componentes, quando adicionados a meios simples, fizeram com que as colónias de bactérias e de leveduras crescessem maiores. Sendo que o oposto foi aferido para o caso do bolor, em que as suas colónias cresciam maiores em meios simples.

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Culture media Microorganisms Yeasts Bacteria and moulds Meios de cultura Microrganismos Leveduras Bactérias e bolores

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