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Sustainability and health in portuguese canteens : an overview of the implementation of international and governmental guidelines

datacite.subject.fosCiências Sociais::Economia e Gestãopt_PT
dc.contributor.advisorLeglise, Laure
dc.contributor.authorMartins, Catarina da Cunha Rodrigues Miranda
dc.date.accessioned2022-09-16T10:30:17Z
dc.date.available2022-09-16T10:30:17Z
dc.date.issued2022-05-06
dc.date.submitted2022
dc.description.abstractThe growing societal urgency toward adopting more sustainable and healthier lifestyles and consumption motivates organizations to modify their practices and take on new ones. The food sector plays an extremely relevant role since food directly influences health, and food production causes significant pollution levels. Several guidelines are produced to mitigate these issues. Nonetheless, there is a gap in literature regarding which guidelines apply to the food industry and the process through which they are implemented within the sector. This thesis examines how Portuguese canteens implement sustainable and healthier guidelines produced by the Government and international organizations. To answer the research question, I conducted a multiple case study on two canteens and two collective catering companies. The phenomenon of how canteens translate sustainable and healthier guidelines in the implementation process was studied in light of the Scandinavian institutionalism theoretical framework. Results show that Portuguese canteens have been placing great effort into promoting sustainability and health. However, they tend to focus more on Portuguese guidelines rather than international ones. Interestingly, Portuguese guidelines are inspired by international ones.pt_PT
dc.description.abstractA sociedade enfrenta uma urgência para a adoção de um estilo de vida e consumo mais sustentável e saudável. O setor alimentar um papel importante, dado que a comida impacta diretamente a saúde e a sua produção causa níveis elevados de poluição, levando à produção de diretrizes para mitigar estes temas. Todavia, existe uma lacuna na literatura existente, relativa às diretivas aplicáveis à indústria alimentar e ao processo de implementação das mesmas. Assim, esta tese procura compreender como é que as cantinas portuguesas estão a implementar diretrizes de sustentabilidade e saúde produzidas pelo Governo e organizações internacionais. Para responder a esta questão de pesquisa, usei um método de análise de múltiplos casos, duas cantinas e duas empresas de restauração coletiva, com o objetivo de explorar o fenómeno de como estas cantinas traduzem diretrizes mais sustentáveis e saudáveis no processo da sua implementação, fenómeno esse que foi estudado à luz do institucionalismo escandinavo. Os resultados provam que as organizações têm feito esforços para promover a sustentabilidade e a saúde, preferindo focar­se em diretrizes portuguesas, que por sua vez foram inspiradas por internacionais.pt_PT
dc.identifier.tid203038665pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/38915
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectSustainabilitypt_PT
dc.subjectHealthpt_PT
dc.subjectCanteenspt_PT
dc.subjectGuidelinespt_PT
dc.subjectSustentabilidadept_PT
dc.subjectSaúdept_PT
dc.subjectCantinaspt_PT
dc.subjectDiretrizespt_PT
dc.titleSustainability and health in portuguese canteens : an overview of the implementation of international and governmental guidelinespt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Gestão e Administração de Empresaspt_PT

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