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- Substituição de sorbato de potássio por conservantes naturais em recheio de banana: avaliação da estabilidade durante o armazenamentoPublication . Carvalho, Teresa Bento de; Silva, Beatriz Nunes; Silva, Beatriz; Oliveira, Isabel; Azevedo, Miguel; Tomé, Elisabetta; Teixeira, PaulaIntrodução :Os conservantes de síntese química, como o sorbato de potássio, têm sido utilizados pela indústria alimentar para prevenir a deterioração microbiana. Contudo, a crescente exigência dos consumidores por alimentos 'naturais' e 'sem químicos', bem como as preocupações ambientais, têm levado tanto os consumidores como a indústria a procurar conservantes naturais alternativos, denominados 'clean label', para substituir os aditivos químicos convencionais. Objectivos: O presente estudo teve como objetivo avaliar a estabilidade durante o armazenamento (22 ℃ e 62% de humidade relativa) de um recheio de banana produzido a nível industrial, comercializado para utilização em produtos de pastelaria e panificação. O sorbato de potássio comumente utilizado foi substituído por conservantes "clean label" existentes no mercado, à base de extratos vegetais.
- O impacto dos cuidados paliativos nas idas ao serviço de urgência : revisão sistemática da literaturaPublication . Machado, Gabriela Jorge Fernandes; Capelas, Manuel Luís VilaIntrodução: Os doentes com necessidades paliativas recorrem frequentemente ao Serviço de Urgência (SU), o que acarreta sofrimento para os próprios e seus cuidadores. Os Cuidados Paliativos (CP) têm sido associados, em alguns estudos, a uma menor utilização do SU por parte dos doentes terminais. Assim, foi realizada uma revisão sistemática da literatura, com o objetivo de determinar o impacto dos CP na utilização do SU. Metodologia: Foi feita uma pesquisa em seis bases de dados – PUBMED, CINAHL, SCOPUS, MedicLatina, Web of Science e PsyArticles. Foram pesquisados estudos sobre o impacto dos CP nas idas ao SU, em doentes com idade superior a 18 anos, que incluíssem patologia oncológica e/ou não oncológica e qualquer das tipologias de CP. Foram incluídos ensaios clínicos, estudos de coorte, estudos caso-controlo e estudos transversais. Um segundo revisor independente participou na seleção dos estudos. Após selecionados os artigos, foram extraídos os dados e os resultados apresentados como análise quantitativa e meta-análise. Resultados: Foram incluídos 67 artigos, sobre patologia oncológica e não oncológica e abrangendo as várias tipologias de CP – CP domiciliários, hospices, Unidades de Cuidados Paliativos (UCP) e consulta. A maioria dos estudos demonstrou um impacto positivo dos CP na utilização do SU. Através da meta-análise, obteve-se um odds ratio de 0,439, o que nos permite afirmar que os CP, de acordo com este estudo, permitem reduzir as idas ao SU em 2,3 vezes. Conclusões: A presente revisão sistemática da literatura demonstra evidência de que os CP estão associados a uma menor utilização do SU por parte dos doentes com necessidades paliativas.
- Da teoria à prática : relatório de estágio na RSB - Comunicação na ImagemPublication . Silva, Jorge Duarte Andrade de Melo Ferreira da; Neves, Jaime Sérgio de OliveiraEste é o relatório das atividades e aprendizagens obtidas durante o estágio realizado na RSB - Comunicação na Imagem, que proporcionou ao autor uma experiência abrangente e multifacetada no campo do motion design, onde aplicou os seus conhecimentos académicos na criação de animações e motion graphics para diversos projetos, projetos estes onde desempenhou funções sobretudo na pós-produção de vídeo, design de stands para exposições e criação de animações 3D. Este estágio foi crucial para o desenvolvimento profissional, permitindo ao estudante adquirir e aperfeiçoar competências técnicas e criativas nas diversas áreas do design e multimédia, consolidando a formação e preparação para futuros desafios na área da comunicação visual.
- Comparative analysis of fatty acid profiles in listeria monocytogenes isolates from food processing environments grown at 37 ºC and 10 ºC: exploring potential persistence markersPublication . Magalhães, Rui; Machado, Manuela; Teixeira, PaulaIntroduction: Listeria monocytogenes, the causative agent of listeriosis, is a major foodborne pathogen. It is a ubiquitous, facultative anaerobic, gram-positive bacterium. Listeriosis can be a severe illness particularly affecting vulnerable groups: the elderly, immunocompromised individuals, pregnant women and neonates. Listeria monocytogenes exhibits remarkable adaptability to diverse and challenging environments, demonstrating an exceptional capacity to thrive in conditions such as refrigeration temperatures or high salt concentrations or other factors found in food processing environments (FPE). This resilience is a key factor in its ability to persist within food processing facilities and proliferate in various food products. Only certain strains are routinely isolated from these FPEs (persistent strains) while others are isolated sporadically (non-persistent strains). Objectives: The aim of this study was to identify specific membrane fatty acids that could function as persistence markers within a collection of L. monocytogenes isolates from the GenoPhenoTraits4Persistence project culture collection. These markers may help distinguish between persistent (P) and non-persistent (NP) strains in the future. Conclusions: The results revealed the presence of key branched-chain fatty acids (iso-C15 and iso-C17), which are associated with the ability of L. monocytogenes to resist environmental stresses, particularly temperature fluctuations. Additionally, ΔC19 was detected in strains grown at low temperatures. This fatty acid is responsible for the adaption of membrane fluidity in response to environmental stress. These findings provide valuable insights into the lipid composition of L. monocytogenes and highlight potential markers of tolerance to adverse conditions (low temperature). These markers will be further investigated to understand whether they play a role in persistence, providing a deeper understanding of the mechanisms underlying the bacterium's ability to adapt and survive in food processing environments.
- The resilience of listeria monocytogenes to environmental stressorsPublication . Gonçalves, Catarina; Ferreira, Vânia; Magalhães, Rui; Teixeira, PaulaIntroduction: listeria monocytogenes is a significant foodborne pathogen capable of causing severe listeriosis, particularly in vulnerable people [1]. To prevent its spread, effective disinfection strategies are essential. Quaternary ammonium compounds, like benzalkonium chloride, and peracetic acid are commonly used biocides in food processing environments. However, L. monocytogenes can exhibit remarkable resilience, particularly in high- salt conditions. This ability to survive in harsh environments, combined with its tolerance to certain disinfectants, is a persistent threat to food safety. Purpose: this study evaluated the impact of high salt concentrations and common disinfectants, benzalkonium chloride and peracetic acid, on the viability of various L. monocytogenes strains. The goal was to understand how environmental stressors affect the survival and persistence of this foodborne pathogen in food processing environments.
- Survival and growth of foodborne pathogens in mung bean sprouts irrigated with contaminated waterPublication . Gomes, Joana; Barbosa, Joana; Teixeira, PaulaIntroduction: new healthy lifestyle trends led to increased consumption of ready-to-eat vegetable products, such as leafy greens and sprouts. Listeria monocytogenes, Salmonella spp., and Escherichia coli are microorganisms that have been associated without breaks caused by the consumption of contaminated produce. Once in contact with plant issue, microorganisms can adhere and persist on plant issues for long periods. The initial level of microorganisms can significantly influence their survival, spread, and persistence within plant issues. Objective: this study aimed to assess the risk associated with using irrigation water contaminated with L. monocytogenes, Salmonella enterica, and Escherichia coli in sprout production.
- Strain-dependent interaction between listeria monocytogenes and escherichia coli in co-culturePublication . Oliveira, Mónica; Barbosa, Joana; Teixeira, PaulaListeria monocytogenes is a foodborne pathogen responsible for listeriosis, a serious illness with a high mortality rate typically ranging from 20-30%, but which can exceed 40% [1]. This condition primarily affects vulnerable populations such as pregnant women, newborns, the elderly, and those with weakened immune systems[2]. When contaminated food containing L. monocytogenes is ingested, the bacteria encounter various barriers within the human digestive system, including the gut microbiota, which significantly reduces its potential to cause an infection [3]. The objective of this work was to evaluate the interaction between L. monocytogenes and Escherichia coli, a representative human gut bacterium, by assessing their growth individually or in co-culture.
- Microbiological safety of urban farms in the Porto metropolitan areaPublication . Rezende, Lourenço Pinto de; Barbosa, Joana Bastos; Teixeira, PaulaIntroduction: With new, more fast-paced lifestyles, the necessity for proximity to industrialized and highly populated cities has led to the migration of citizens from rural areas to urban centers in ever-growing numbers. These cities are, however, extremely dependent on external food resources. Urban food production has been encouraged to reduce this dependency on the rural agricultural output, with community, collective and private farms appearing throughout cities over the last few decades. Beyond enhancing food security, urban agriculture is recognized for promoting healthier lifestyles, fostering social interactions, and raising environmental awareness. Despite these advantages, the safety of consuming urban-grown produce remains a concern. Results: 10 out of 12 farms had lettuce samples exceeding acceptable TVC standards (6 log CFU/g). Six lettuce samples exceeded the limit of 4 log CFU/g for Enterobacteriaceae. Two lettuce samples exceeded the limit of 3 log CFU/g for E. coli. Bacillus cereus detected at high levels in soil, compost, and/or lettuce, often above satisfactory limits but below the estimated infectious dose of 5 log CFU/g. Contamination levels were significantly lower in the edible parts of wild cabbage compared to lettuce. Listeria monocytogenes was found in one lettuce and one cabbage sample. Salmonella spp. was detected in cabbage samples from one farm. Conclusions: These findings call attention to the public health risks associated with the current state of urban farming in Porto, particularly due to the presence in high levels of E. coli, B. cereus, and the contamination with L. monocytogenes, and Salmonella spp. Although these products require washing and, in some cases, cooking before consumption, these high bacterial counts underscore the need for stricter hygiene protocols and better food safety practices. Therefore, improving on-farm sanitation and guiding both farmers and consumers in learning how to handle these products correctly is essential to mitigate risks and ensure the long-term sustainability of urban agriculture. Addressing these concerns will be crucial to guarantee public health and the benefits of urban agriculture.
- Impacto dos programas de cuidados paliativos na comunidade nos resultados económicos : uma revisão scopingPublication . Lucas, Maria Isabel Bessa Cruz de Sá e; Capelas, Manuel Luís VilaIntrodução: Instituições de saúde em todo o mundo têm implementado cada vez mais programas de Cuidados Paliativos (CP) na comunidade, seguindo as recomendações da Organização Mundial de Saúde, para garantir a sua acessibilidade e sustentabilidade. Estes programas têm demonstrado melhorar a qualidade de vida dos doentes e reduzir a sobrecarga dos cuidadores. No entanto, embora existam estudos que analisam a eficácia clínica dos CP na comunidade, poucos abordam o seu impacto económico. Metodologia: De acordo com as directrizes do Joanna Briggs Institute, a revisão scoping adotou uma estratégia de pesquisa em três fases, com o objetivo de mapear a literatura existente sobre o impacto dos programas de CP na comunidade nos resultados económicos. A pesquisa, realizada em 2024, abrangeu cinco bases de dados (PubMed, CINAHL, PsycArticles, Scopus e Web of Science) e incluiu estudos em português, inglês e espanhol. Todas as palavras-chave e termos de índice identificados foram incluídos (exemplo: Conceito – Cost*; Conceito - "Home Palliative Care"). Dois revisores independentes analisaram os resultados, com a intervenção de um terceiro em casos de dúvida. Resultados: Do total inicial de 2209 artigos, foram incluídos 25 artigos publicados entre 1992 e 2024. Os resultados sugerem que os programas de CP na comunidade reduzem os custos médios e globais bem como de serviços de saúde, ao mesmo tempo que apontam para o impacto positivo sobre a utilização de cuidados hospitalares, internamentos, idas aos serviços de urgência, controlo de sintomas e avaliação do desempenho dos doentes e local de morte. Conclusões: Os programas de CP na comunidade aparentam gerar benefícios económicos significativos. Contudo, existe uma grande diversidade nos métodos de avaliação económica presentes nos estudos, dificultando comparações. Torna-se necessária a padronização, a realização de estudos em países de rendimentos baixos e médios, e a avaliação do impacto económico a longo prazo destes programas.
- A quantitative risk assessment model for Listeria monocytogenes in ready-to-eat smoked and gravad fishPublication . Gonzales-Barron, Ursula; Pouillot, Régis; Skjerdal, Taran; Carrasco, Elena; Teixeira, Paula; Stasiewicz, Matthew J.; Hasegawa, Akio; Mota, Juliana De Oliveira; Guillier, Laurent; Cadavez, Vasco; Sanaa, MoezThis study introduces a quantitative risk assessment (QRA) model aimed at evaluating the risk of invasive listeriosis linked to the consumption of ready-to-eat (RTE) smoked and gravad fish. The QRA model, based on published data, simulates the production process from fish harvest through to consumer intake, specifically focusing on smoked brine-injected, smoked dry-salted, and gravad fish. In a reference scenario, model predictions reveal substantial probabilities of lot and pack contamination at the end of processing (38.7% and 8.14% for smoked brined fish, 34.4% and 6.49% for smoked dry-salted fish, and 52.2% and 11.1% for gravad fish), although the concentrations of L. monocytogenes are very low, with virtually no packs exceeding 10 CFU/g at the point of sale. The risk of listeriosis for an elderly consumer per serving is also quantified. The lot-level mean risk of listeriosis per serving in the elderly population was 9.751 × 10−8 for smoked brined fish, 9.634 × 10−8 for smoked dry-salted fish, and 2.086 × 10−7 for gravad fish. Risk reduction strategies were then analyzed, indicating that the application of protective cultures and maintaining lower cold storage temperatures significantly mitigate listeriosis risk compared to reducing incoming fish lot contamination. The model also addresses the effectiveness of control measures during processing, such as minimizing cross-contamination. The comprehensive QRA model has been made available as a fully documented qraLm R package. This facilitates its adaptation for risk assessment of other RTE seafood, making it a valuable tool for public health officials to evaluate and manage food safety risks more effectively.