Browsing by Issue Date, starting with "2021-11-24"
Now showing 1 - 6 of 6
Results Per Page
Sort Options
- Desenvolvimento de bolachas funcionaisPublication . Rocha, Inês Marisol Monteiro; Gomes, Ana Maria PereiraTransversal a todas as fases da vida, a alimentação saudável desempenha um pilar determinante na promoção da saúde e do bem-estar. Enquanto indústria alimentar responsável, a Cerealis está atenta e comprometida com as atuais questões nutricionais. O tema principal deste trabalho foi motivado pelo empenho contínuo desta empresa na inovação de produtos que correspondam às necessidades dos consumidores. Além desta parte investigacional, este estágio abrangeu também uma componente profissional, com a execução de atividades ligadas à função de assistente de Inovação e Desenvolvimento da empresa. Tendo como princípio a produção de bolachas com propriedades nutricionais e benéficas à saúde, foram desenvolvidos três produtos distintos: – Bolacha de cacau enriquecida com cálcio e vitamina D direcionada a um público-alvo infantil; – Bolacha de sabor cítrico fortificada com proteína dirigida a praticantes de desporto, adolescentes, adultos e idosos – Bolacha de cacau rica em betaglucanas indicada para adultos e idosos que pretendam reduzir os seus níveis de colesterol plasmático. Estes desenvolvimentos englobaram pesquisas científicas, análises de mercado, o contacto com fornecedores, a realização de testes laboratoriais, a adaptação e o ajuste de formulações, análises organoléticas pelo painel de provadores do departamento de I&D e a determinação teórica de parâmetros nutricionais. Em particular, no que concerne à bolacha enriquecida com cálcio e vitamina D e à bolacha fortificada com proteína, estas foram subsequentemente submetidas a provas de consumidor e os respetivos parâmetros nutricionais foram determinados experimentalmente recorrendo à espectroscopia no infravermelho próximo e a métodos de referência em vigor. A nível sensorial, os protótipos finais produzidos no laboratório mostraram desempenhos muito satisfatórios. Aqueles que avançaram para análise sensorial externa tiveram apreciação global sobretudo positiva (97%) e alta aceitabilidade por parte dos consumidores, tendo sido mais prevalente a atribuição da segunda classificação mais alta de cada escala hedónica. A nível nutricional, segundo os métodos de referência, ambas as bolachas apresentam alto teor em fibra. A bolacha fortificada com proteína apresenta um teor de proteína elevado. No que concerne à bolacha enriquecida com cálcio e vitamina D, os resultados obtidos corroboram a necessidade de aumentar a quantidade de cálcio para obter a alegação “alto teor em cálcio”. Os protótipos elaborados, apesar de necessitarem de ajustes adicionais e de validação dos vários valores nutricionais para permitir a sua rotulagem com as alegações nutricionais e de saúde pretendidas, têm conceitos e desenvolvimentos com potencial para produção à escala industrial.
- Microalgae granular systems feasible for the treatment of marine aquaculture streams containing florfenicol antibioticPublication . Oliveira, Ana S.; Alves, Marta; Castro, Paula M. L.; Amorim, Catarina L.Land-based aquaculture industries generate high volumes of wastewater containing low concentration of carbon and nutrients that, if not properly handled, can pose a major environmental impact on the receiving water bodies and ecosystems. To face the current water scarcity and mitigate the pollution triggered by the rapid expansion of these industries, the development of treatment systems that allow water recirculation is of utmost importance. Florfenicol (FF), a broad-spectrum antibiotic, is sporadically present in aquaculture streams which may cause deleterious effects on the biological wastewater treatment systems and on the receiving ecosystems. This work aimed to evaluate the granulation of microalgae biomass with marine aquaculture effluents, without the need of any carrier, and its ability to remove nutrients in streams containing FF. A photo-sequencing batch reactor was inoculated with a suspended microalgae consortium enriched from water collected at a marine aquaculture facility and was fed with synthetic wastewater mimicking marine aquaculture streams. Rapid granulation occurred, with microalgae granules representing ca. 49% of the total reactor biomass around day-21. Overall, the microalgae granules exhibited high and stable organic carbon and ammonium removal efficiencies of more than 40 and 90%, respectively. During FF shock loads, ammonium removal efficiency slightly decreased to ca. 80% while carbon removal was unaffected. Nitrate was the main N species in the reactor effluent, but nitrite concentration exceeds the fish toxicity limit for adequate water recirculation. Up to 11% of the fed FF was removed in the reactor. Production of pigments, biomarkers of cell viability, increased exponentially until day-64, ca. 23 times, stabilizing thereafter. This study emphasizes the robustness of microalgae granules to remove carbon and ammonium from marine aquaculture streams, even in periods of FF load. The implementation of such systems in marine aquaculture facilities is a feasible and compact solution, however further improvement of the removal performance is needed to reduce nitrite levels if water recirculation is aimed for.
- Otimização do processo de fabrico de mosto de cervejaPublication . Rodrigues, Verónica Coelho Guimarães; Hogg, Maria da Conceição Barbosa Moreira da SilvaEste projeto foi desenvolvido na empresa Super Bock Bebidas S.A., no Departamento da Qualidade do Centro de Produção de Cerveja de Leça do Balio, tendo como objetivo melhorar o controlo da atenuação limite: obter valores superiores e menor tempo de brassagem. Este projeto foi dividido em duas partes. A primeira consistiu no estudo bibliográfico, e no acompanhamento do processo industrial, onde foi realizada uma caracterização da situação atual e uma análise do histórico de resultados. A segunda parte focou-se na otimização da atividade enzimática, usando como variáveis o pH e a temperatura. A etapa da brassagem é a etapa mais importante no processo de produção do mosto. Tem como principal finalidade a conversão do amido presente nas matérias-primas num extrato solúvel com açúcares fermentáveis, por meio de ação enzimática. A propriedade mais importante das enzimas é a sua atividade na quebra de ligações químicas. Conhecendo os fatores que influenciam a atividade enzimática na brassagem é possível otimizar a formação de açúcares fermentescíveis. A atividade enzimática é principalmente influenciada pela temperatura e tempo de brassagem, pH e rácio água/cereais. Com a identificação destes parâmetros e, após um acompanhamento detalhado do processo de fabrico do mosto, foram identificadas oportunidades de melhoria no processo e foram definidas três ações a implementar: otimização dos valores de pH na empastagem, introdução de patamar de sacarificação a 72ºC e diminuição do tempo no patamar de ação da β-amilase. Com as alterações efetuadas foi possível a concretização do objetivo proposto para o projeto. Foi igualmente validada a utilização de um novo auxiliar enzimático que contém a enzima glucoamilase, para ser utilizada em épocas em que o grau de atenuação limite não está controlado, por exemplo, por alterações na qualidade do malte utilizado. Este objetivo foi alcançado, conhecendo-se a utilização da enzima: dosagem, diagrama de brassagem, grau de atenuação atingido, performance da fermentação e sem impacto no produto acabado.
- Physical and digital cultural infrastructure for Aveiro 2027´s European Capital of Culture bidPublication . Ferreira, João Tiago Azevedo Teixeira; Costa, Bruno Filipe de AzevedoThe year of 2020 has built a singular momentum for cultural management approaches in Portugal. At the same time the impact of measures to control COVID-19 pandemics changed how cultural products and activities were planned worldwide, 11 Portuguese cities have undertaken a bidding process for 2027 European Capital of Culture. Although only one will be selected for the tittle, this meant an unprecedented distribution of cultural management teams working on the most diverse regions. Long term cultural strategic plans established a local commitment to territorial transformation through European based cultural priorities, instead of the traditional alternation between the two main cities’ cultural circles. Besides that, the implementation of public participation and engagement through the bidding process and the cultural management working practises have been developed almost exclusively through digital interaction. This has faced new challenges and opportunities, given the lack of specific operative guidelines addressing how to do it. Besides raising several questions to the distribution of cultural access, it also demanded thinking new formats and interaction with cultural infrastructure. In this fruitful playground for experimentation, innovative proposals from different contexts, teams and practises may raise the relevance of peripheral cultural approaches on digital integration. On one side, this internship’s report at Opium, a cultural management company with experience in European projects, puts in context, proposes and balances the request of a database mapping cultural infrastructure’s offer and needs, as well as a programme for a physical and digital cultural infrastructure, both preparing for the Aveiro2027 bid. On the other side, based on the online remote working practise, the report also puts in context how cultural management has addressed digital integration into their practises, taking the internship’s production as the example of a proposal. Then, and foremost, the report balances connections from the learning experience, summarise practical recommendations, and opens a debate on cultural management digital approaches and their relevance for future local development. A sequence of a series of operative questions describes the internship process served as a guide to describe a practical approach to digital integration in cultural management. The answers aren’t only given by this experience, but hopefully by the ones who dare to put it into practise.
- Education as a key factor to end poverty among youth in Portugal : analysis of the perceived resources portuguese schools havePublication . Salvador, Samuel Rosa; Sousa, Maria Francisca de Saldanha Oliveira eThe purpose of this dissertation was to evaluate the perceived conditions Portuguese schools have on the combat of poverty and to furtherly provide insightful suggestions. The dissertation starts by offering a new, comprehensive conceptualization of poverty, with a focus on the psychological, physiological and social aspects of what it means to be poor. A set of two studies were conducted. One is dedicated to teaching staff, non-teaching staff and other school employees from schools inserted in the “Programa Territórios Educativos de Intervenção Prioritária” (TEIP Programme), and the other is destined to parents with school-age children/teenagers from the same schools as the first study. Two questionnaires were created, one for each study. Both questionnaires included quantitative and qualitative data. Results suggest that Portuguese schools, to some degree, are conscious of the already existent resources created to combat poverty and do offer some of them, even if their quality is not perceived as being on the desired level. There is a sense that schools try and make efforts. Those efforts are, however, viewed as insufficient, which does not mean respondents perceive the schools as being the responsible parties. Other reasons, such as lack of funding, might play a role. Furthermore, the respondents had multiple suggestions that were put into nine different sections. These suggestions serve as guidelines for schools to take into account and consider according to their specific needs. Some limitations to the study were identified. However, it is believed that this study was able to give new insights to the literature namely by a) providing a new conceptualization of poverty for the youth, b) evaluating how the Portuguese schools are prepared to eradicate poverty, and c) providing concrete suggestions for schools to consider when trying to end poverty and to make schools a better place for the good development of their students.
- O De Sacerdotio de João Crisóstomo Cenário in nuce para os tria munera e suas concretizações no Magistério desde o II Concílio do VaticanoPublication . Amorim, José Emanuel Rodrigues Félix Milheiro; Duarte, Alexandre FreireO De Sacerdotio é uma das obras mais conhecidas e mais amplamente difundidas de João Crisósomo. Sendo redigida em finais do séc. IV representa um verdadeiro legado espiritual da antiguidade cristã. Escrito provavelmente em Antioquia da Síria, o De Sacerdotio aborda, como o nome indica, o sacerdócio ministerial ordenado. Nele encontrasse um autêntico elogio ao sacerdócio cristão, pautado por belíssimas e riquíssimas imagens, quer bíblicas quer do quotidiano. Assim, partindo da vida de João Crisóstomo e da leitura e estudo do De Sacerdotio, este trabalho procura olhar o ministério sacerdotal ordenado propondo um cenário embrionário para os tria munera como tripé fundamental do exercício do ministério ordenado. Neste sentido, e depois de serem destacados os três múnus crísticos no texto de João Crisóstomo, são realçadas as suas concretizações no Magistério relacionado com o sacerdócio ministerial, desde o II Concílio do Vaticano.