Browsing by Author "Silva, Ana M."
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
- Chemical-based methodologies approaches to extend the shelf life of fresh fish — a reviewPublication . Amaral, Renata A.; Pinto, Carlos A.; Lima, Vasco; Tavares, Jéssica; Martins, Ana P.; Fidalgo, Liliana G.; Silva, Ana M.; Gil, Maria M.; Teixeira, Paula; Barbosa, Joana; Barba, Francisco J.; Saraiva, Jorge A.Due to its characteristics, fresh fish is a highly perishable food with a very short shelf-life under refrigeration. Several methods have been introduced to slow down its deterioration, such as by means of oxygen depletion of the food package (vacuum packaging), or by changing the natural atmosphere that is in contact with the fresh fish (modified atmosphere packaging), or by the use of chemicals generally recognized as safe: such compounds can be directly applied (by dipping or spraying) or incorporated into packaging materials and slowly migrate to the product, exerting a hurdle effect against microbial development and lipid oxidation (active packaging). This review aims to cover the most recent advances in chemical-based approaches for fresh fish preservation, applied either singly or in combination. Vacuum packaging, modified atmosphere, and active packaging preservation methodologies are presented, along with the inclusion of chemical additives, such as organic acids and natural extracts, and their combination with icing systems. Advantages and disadvantages of these methodologies and their impact on fresh fish quality and shelf-life are discussed, reaching the conclusion that both are positively influenced overall. Indeed, the contribution of chemical-based strategies for fresh fish preservation is undeniable, and is expected to be a research topic of increasing interest in the future.
- Técnicas e materiais de impressão em prótese total lecionados em pós-graduações ibéricasPublication . Amorim, Ana M.; Simões, Tiago; Silva, Ana M.; Araújo, Filipe M.; Figueiredo, Cristina; Correia, AndréObjetivos: Identificar quais as tendências atuais nas impressões em prótese total convencional realizadas nas pós-graduações em Prostodontia na Península Ibérica e determinar quais as técnicas e materiais de impressão são mais utilizados. Métodos: Um questionário online foi enviado a todos os responsáveis de pós-graduações no âmbito da Prostodontia na Península Ibérica que incluíam nos seus programas curriculares o ensino e a reabilitação clínica com prótese total removível. O questionário foi constituído por 24 perguntas, divididas em duas partes: impressões preliminares e impressões definitivas. Resultados: Conseguiu-se um total de 17 respostas, correspondendo a 89,5% da população- -alvo. A maioria das pós-graduações portuguesas afirmaram utilizar, nas impressões preliminares, moldeiras metálicas standard para desdentados (83.3%), enquanto que em Espanha utilizavam moldeiras metálicas standard (72.7%). O material escolhido para as impressões preliminares foi o alginato. A técnica mais utilizada nas impressões definitivas em ambos os países é a técnica funcional. Todas as pós-graduações realizavam selamento periférico na moldeira individual, sendo a godiva o material escolhido. O material mais utilizado para a realização das impressões definitivas foi o polivinilsiloxano (46.7%). Metade das pós-graduações afirmaram ter especial consideração pelo tecido flácido. A maioria das pós-graduações não refere aconselhar os pacientes a não utilizar as suas próteses nas 24 horas anteriores à realização das impressões definitivas (82.4%). Conclusão: Em grande parte, as técnicas e materiais utilizados foram semelhantes entre Portugal e Espanha. A grande maioria das técnicas e materiais utilizados na Península Ibérica foram semelhantes ao encontrado em pós-graduações na área de Prostodontia nos Estados Unidos da América.