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Mathematical modelling of the osmotic dehydration of physalis

dc.contributor.authorAssis, Fernanda Rosa
dc.contributor.authorMorais, Rui Manuel Santos Costa de
dc.contributor.authorMorais, Alcina Maria Miranda Bernardo de
dc.date.accessioned2018-11-05T16:14:28Z
dc.date.available2018-11-05T16:14:28Z
dc.date.issued2018
dc.description.abstractPhysalis was osmotically dehydrated with 60 °Bx sucrose or sorbitol solutions at 60 °C and with a mass ratio of sample to solution of 1:4, at atmospheric pressure or under vacuum at 150 mbar. The Crank’s, Peleg’s and Page’s models were tested to describe the mass transfer kinetics for water loss (WL) and solids gain (SG). The effective diffusivities of both water and solute were around 10-11 m2 s-1 under all conditions. Peleg’s model presented the best fit. The use of sorbitol as the osmotic agent resulted in an increase in the WL rate. In experiments with sucrose solutions, a higher WL was obtained under vacuum than at atmospheric pressure. The SG was particularly low during osmotic dehydration. Thus, the use of sorbitol as the osmotic agent was shown to be a promising alternative to sucrose.pt_PT
dc.description.abstractOs frutos de Physalis foram desidratados osmoticamente com soluções de sacarose ou sorbitol de 60 °Bx, a 60 °C, e com uma razão de massa de amostra para massa de solução de 1:4, à pressão atmosférica ou a uma pressão de vácuo de 150 mbar. Os modelos matemáticos de Crank, Peleg e Page foram testados para descrever as cinéticas de perda de água (WL) e ganho de sólidos (SG). A difusividade efetiva da água e do soluto foi cerca de 10-11 m2 s-1, para todas as condições. O modelo de Peleg apresentou o melhor ajuste. A utilização de sorbitol como agente osmótico resultou num aumento de WL. Nas experiências com soluções de sacarose, foi obtida uma maior WL em vácuo do que à pressão atmosférica. O SG foi particularmente reduzido durante a desidratação osmótica. Em conclusão, o sorbitol mostrou ser uma alternativa promissora à sacarose, enquanto agente osmótico.pt
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.citationAssis, F.R., Morais, Rui M. S. C., Morais, Alcina M. M. B. (2018). Mathematical modelling of the osmotic dehydration of physalis. Brazilian Journal of Food Technology, 21, art. no. e2017102pt_PT
dc.identifier.doi10.1590/1981-6723.10217pt_PT
dc.identifier.eid85045394100
dc.identifier.eissn1981-6723
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/25952
dc.language.isoengpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
dc.publisherInstituto de Tecnologia de Alimentospt_PT
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/pt_PT
dc.subjectPhysalispt_PT
dc.subjectOsmotic dehydrationpt_PT
dc.subjectSorbitolpt_PT
dc.subjectVacuumpt_PT
dc.subjectMass transferpt_PT
dc.subjectMathematical modelspt_PT
dc.subjectDesidratação osmótica
dc.subjectVácuo
dc.subjectTransferência de massa
dc.subjectModelos matemáticos
dc.titleMathematical modelling of the osmotic dehydration of physalispt_PT
dc.title.alternativeModelagem matemática da desidratação osmótica da physalispt_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.awardURIinfo:eu-repo/grantAgreement/FCT/5876/UID%2FMulti%2F50016%2F2013/PT
oaire.citation.titleBrazilian Journal of Food Technologypt_PT
oaire.citation.volume21
oaire.fundingStream5876
person.familyNameMorais
person.familyNameBernardo
person.givenNameRui M. S. C.
person.givenNameAlcina M.M.
person.identifier143926
person.identifierM-5215-2013
person.identifier.ciencia-id541B-04AE-0686
person.identifier.ciencia-idEB10-A13C-2748
person.identifier.orcid0000-0001-5138-6941
person.identifier.orcid0000-0002-1059-9649
person.identifier.ridM-5065-2013
person.identifier.ridM-5215-2013
person.identifier.scopus-author-id7005146997
person.identifier.scopus-author-id7006325245
project.funder.identifierhttp://doi.org/10.13039/501100001871
project.funder.nameFundação para a Ciência e a Tecnologia
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublicationfa2b729c-8159-4a98-9bfe-0fa1e98aa9fb
relation.isAuthorOfPublication7d4bb84a-d049-417f-9d54-8b48219af15f
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relation.isProjectOfPublication3fe5970e-de39-42f7-a29d-18521b591a09
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