Repository logo
 
Publication

The biochemistry of saliva throughout pregnancy

dc.contributor.authorRio, Rute
dc.contributor.authorAzevedo, Álvaro
dc.contributor.authorSimões-Silva, Liliana
dc.contributor.authorMarinho, Jorge
dc.contributor.authorSilva, Mário Jorge
dc.contributor.authorSampaio-Maia, Benedita
dc.date.accessioned2021-09-15T08:31:05Z
dc.date.available2021-09-15T08:31:05Z
dc.date.issued2015-01-01
dc.description.abstractBACKGROUND & OBJECTIVE: Sialometric and sialochemical analyses during pregnancy are not consistent, and frequently contradictory in terms of salivary flow rate, pH, and concentration of calcium, phosphorous, sodium, potassium, chloride, glucose and α-amylase. We, therefore, measured the evolution of these parameters throughout pregnancy. METHOD: A cross-sectional study compared sialometric and sialochemical analyses of 30 pregnant women vs. 30 age-matched non-pregnant women, and a longitudinal study evaluated the pregnant women in the first and third trimester of pregnancy. RESULTS: Pregnant women presented acidic non-stimulated saliva, but neutral stimulated saliva pH, and no relevant changes in salivary flow rate. Scialochemical analysis showed decreased calcium levels, increased phosphate levels, and a progressive decrease in glucose levels throughout pregnancy. CONCLUSION: Pregnancy significantly changes the oral biochemical milieu, creating a favorable environment for the development of oral pathology, in particular, dental caries.pt_PT
dc.description.abstractOBJETIVO: Os achados relativos às análises sialométricas e sialoquímicas durante a gravidez não são consistentes, e por vezes são mesmo contraditórias. Assim, fizemos uma revisão da literatura e comparamos os níveis salivares de cálcio, fósforo, sódio, potássio, cloreto, glucose, α-amilase, pH e a taxa de fluxo salivar entre mulheres grávidas e não grávidas, bem como, avaliamos a evolução desses parâmetros ao longo da gravidez. MÉTODO: Realizamos um estudo transversal comparando a bioquímica salivar de um grupo inicial de 30 mulheres grávidas com um grupo inicial de 30 mulheres não gestantes da mesma idade seguido de um estudo longitudinal avaliando as mulheres grávidas no primeiro e terceiro trimestre de gravidez. RESULTADO: As mulheres grávidas apresentaram um pH da saliva não estimulada ácido, mas um pH da saliva estimulada neutro, assim como diminuição dos níveis salivares de cálcio, aumento dos níveis salivares de fosfato, e uma diminuição progressiva nos níveis de glicose na saliva ao longo da gravidez. CONCLUSÃO: A gravidez muda significativamente o ambiente bioquímico oral, criando condições favoráveis para o desenvolvimento de patologia oral, em particular da cárie dentária.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.doi10.5935/medicalexpress.2015.05.06pt_PT
dc.identifier.issn2318-8111
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/34864
dc.language.isoengpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/pt_PT
dc.subjectSalivapt_PT
dc.subjectPregnancypt_PT
dc.subjectPHpt_PT
dc.subjectCalciumpt_PT
dc.subjectPhosphorouspt_PT
dc.subjectGlucosept_PT
dc.subjectSalivapt_PT
dc.subjectGravidezpt_PT
dc.subjectCálciopt_PT
dc.subjectFósforopt_PT
dc.subjectGlicosept_PT
dc.titleThe biochemistry of saliva throughout pregnancypt_PT
dc.title.alternativeO efeito da gravidez sobre a bioquímica salivarpt_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue5pt_PT
oaire.citation.titleMedicalExpresspt_PT
oaire.citation.volume2pt_PT
person.familyNameRio de Sousa
person.givenNameRute
person.identifier.ciencia-id8C15-9A29-4943
person.identifier.orcid0000-0002-8403-443X
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublicationb1ad082d-d3e5-4fc0-925e-280203118b2d
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryb1ad082d-d3e5-4fc0-925e-280203118b2d

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
pdf_4_.pdf
Size:
343.95 KB
Format:
Adobe Portable Document Format