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A study on the benefits of transforming non-profits into social enterprises : the case of Re-food

datacite.subject.fosCiências Sociais::Economia e Gestãopt_PT
dc.contributor.advisorPinheiro, Susana Frazão Ferreira Fernandes
dc.contributor.authorNogueira, Catarina Leitão Anes
dc.date.accessioned2016-07-07T14:57:52Z
dc.date.issued2016-05-19
dc.date.submitted2016
dc.description.abstractThere are countless social initiatives dedicated to addressing and tackling different issues of the contemporaneous society. Many of these projects are effectively conducted by traditional non-profits. However, the achievements of more recent hybrid ventures have raised doubts about which type of organizations are better prepared to sustain the growth of social innovations over time. The following dissertation presents the Re-food Movement – under the format of a Case Study –, a non-profit and 100% volunteer initiative that operates across Portugal in order to eliminate food waste and end hunger. Since its beginning, in 2011, it has experienced great success and a strong expansion, which in turn has generated many challenges. In light of the above, a set of teaching questions is suggested in order to guide in-class discussion about the possibility, advantages and disadvantages of Re-food becoming a social enterprise. Finally, the main findings, limitations and suggestions of further research are described at the end of the thesis.pt_PT
dc.description.abstractExistem inúmeras iniciativas de cariz social que combatem diferentes problemas da sociedade moderna. Muitos destes projetos são eficazmente conduzidos por associações sem fins lucrativos tradicionais. No entanto, as conquistas de organizações mais recentes de natureza híbrida suscitaram dúvidas sobre que tipo de organismos se encontram melhor preparados para sustentar o crescimento de inovações sociais ao longo do tempo. A presente dissertação apresenta o Movimento Re-food – sob o modelo de Case Study –, uma organização sem fins lucrativos e 100% voluntária, que opera em Portugal com o objetivo de eliminar o desperdício alimentar e a fome. Desde o seu início, em 2011, obteve grande sucesso e sofreu uma forte expansão que, por sua vez, deu origem a muitos desafios. Nesse sentido, são sugeridas algumas questões de estudo para guiar o debate na sala de aula sobre a possibilidade, vantagens e desvantagens da Re-food se transformar numa Empresa Social. Finalmente, as principais conclusões, limitações e sugestões para investigação futura encontram-se descritas no final da tese.pt_PT
dc.identifier.tid201181614pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/20359
dc.language.isoengpt_PT
dc.titleA study on the benefits of transforming non-profits into social enterprises : the case of Re-foodpt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsrestrictedAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Gestão

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