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Healthy eating as a trend: consumers' perceptions towards products with nutrition and health claims

dc.contributor.authorDuarte, Paulo
dc.contributor.authorTeixeira, Mariana
dc.contributor.authorSilva, Susana Costa e
dc.date.accessioned2021-10-25T16:13:17Z
dc.date.available2021-10-25T16:13:17Z
dc.date.issued2021-10-18
dc.description.abstractPurpose: The number of food products containing nutritional or health claims, such as added calcium for stronger bones, has been increasing. Accordingly, we aimed to understand consumers’ perceptions towards products that are considered to be healthier and to know how these perceptions affect their purchase intentions. Theoretical framework: Based on consumer perception theory and how consumers process and interpret information, we sought to better understand consumer behavior in relation to the use of nutrition claims in marketing communication. Design/methodology/approach: A survey was conducted via an online questionnaire and responses were obtained from 477 Portuguese consumers. Findings: The results show that the most relevant characteristics when purchasing food are price and taste. However, the addition of a claim can increase purchase intentions. Practical & social implications of research: The reasons behind the new offerings by the food industry are related to the growing demand from individuals for products aimed at improving their health status, which has been deteriorating due to factors such as sedentary lifestyles, longer life expectancy, and a poor diet in terms of nutrition. It is important to know if these claims translate into effective changes in purchasing behavior. Originality/value: The results lead to the conclusion that claims are important in the food choices of the Portuguese respondents, who are less keen on “light” and “lean.” When it comes to using claims in communication, in Portugal, it is always better to use a direct, transparent, and rigorous approach; otherwise the consumer will not be induced to buy.pt_PT
dc.description.abstractObjetivo: O número de produtos alimentícios, que contêm alegações nutricionais ou de saúde, como adição de cálcio para ossos mais fortes, tem vindo a aumentar. Nesse sentido, pretendemos entender qual a percepção dos consumidores em relação a produtos considerados mais saudáveis e conhecer de que forma essas percepções afetam suas intenções de compra. Referencial teórico: Tendo por base a teoria da percepção do consumidor e a forma como o consumidor processa e interpreta a informação, procuramos entender melhor o comportamento do consumidor em relação ao uso, na comunicação de marketing, de alegações nutricionais. Metodologia: Foi conduzida uma pesquisa por meio de um questionário online, tendo-se obtido respostas de 477 consumidores portugueses. Resultados: De acordo com os resultados obtidos, as características mais relevantes no momento de compra de produtos alimentícios são o preço e o sabor. No entanto, a adição de uma alegação pode fazer aumentar a intenção de compra. Implicações práticas e sociais da pesquisa: Os motivos que sustentam as novas ofertas das indústrias alimentícias prendem-se à crescente procura dos indivíduos por soluções que melhorem seu estado de saúde, que tem se degradado em razão de fatores como o sedentarismo, a maior longevidade e uma pior alimentação em termos nutricionais. É importante conhecer se essas alegações se traduzem em efetivas mudanças de comportamento de compra. Contribuições: Esses resultados permitem concluir que as alegações são importantes nas escolhas alimentares dos portugueses que responderam à pesquisa, menos afeitos ao “light” e “magro”. Portanto, quando se trata de usar alegações na comunicação, em Portugal é sempre preferível usar uma abordagem direta, transparente e rigorosa, sob pena de o consumidor não ser induzido à compra.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.doi10.7819/rbgn.v23i3.4113pt_PT
dc.identifier.eid85118685832
dc.identifier.issn1806-4892
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/35693
dc.identifier.wos000704729600001
dc.language.isoengpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/pt_PT
dc.subjectConsumer behaviorpt_PT
dc.subjectNutrition claimspt_PT
dc.subjectHealth claimspt_PT
dc.subjectFoodpt_PT
dc.subjectHealth perceptionpt_PT
dc.subjectComportamento do consumidorpt_PT
dc.subjectAlegações nutricionaispt_PT
dc.subjectAlegações de saúdept_PT
dc.subjectAlimentaçãopt_PT
dc.subjectPercepção de saúdept_PT
dc.titleHealthy eating as a trend: consumers' perceptions towards products with nutrition and health claimspt_PT
dc.title.alternativeA alimentação saudável como tendência: a percepção dos consumidores em relação a produtos com alegações nutricionais e de saúdept_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage421pt_PT
oaire.citation.issue3pt_PT
oaire.citation.startPage405pt_PT
oaire.citation.titleRevista Brasileira de Gestão de Negóciospt_PT
oaire.citation.volume23pt_PT
person.familyNameDuarte
person.familyNameTeixeira
person.familyNameSilva
person.givenNamePaulo
person.givenNameMariana
person.givenNameSusana C.
person.identifierE-2200-2014
person.identifier.ciencia-id6211-A867-20E2
person.identifier.ciencia-id5818-1A55-F727
person.identifier.orcid0000-0001-8449-5474
person.identifier.orcid0000-0003-4461-201X
person.identifier.orcid0000-0001-7979-3944
person.identifier.ridB-3914-2011
person.identifier.ridE-2200-2014
person.identifier.scopus-author-id25824785800
person.identifier.scopus-author-id37076829400
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
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