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The contribution of platform-based food sharing start-ups to food waste reduction in developed countries

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Abstract(s)

This thesis aims to assess how platform-based food sharing start-ups tackle the problem of food waste in regard of the three dimensions of sustainability: economic, environmental and social. Drawing on a comparative case-study design, I analyzed three platform-based food sharing start-ups. To assess the sustainability of the platform-based start-ups, I examined them according to the triple layered business model (TLBMC). My empirical findings show that all three platform-based start-ups provide climate change mitigating benefits by reducing CO2 emissions in the environmental layer of the TLBMC. The value propositions of the economic and social layer differ, depending on which food sharing model the start-ups adopt. Platformbased start-ups that apply the “sharing for money” model benefit food businesses who use the platform for for-profit reasons. Alternatively, they embrace the “sharing for community” model and comfort the end consumer. This thesis contributes to the literature on food sharing models as it enriches the understanding on how food sharing models tackle the problem of food waste taking into account the three dimensions of sustainability. In addition, this study contributes to sustainable business model research by examining how innovative, platform-based business models practice sustainability across the three layers of the TLBMC.
Esta tese visa avaliar a forma como as plataformas de partilha de alimentos em fase de arranque resolvem o problema dos resíduos alimentares no que diz respeito às três dimensões da sustentabilidade: económica, ambiental e social. Com base num estudo de caso comparativo, analisei três plataformas de arranque de empresas de partilha de alimentos. Para avaliar a sustentabilidade das empresas emergentes baseadas em plataformas, examinei-as de acordo com o modelo empresarial de tripla camada (TLBMC). As minhas conclusões empíricas mostram que as três empresas em fase de arranque baseadas em plataformas proporcionam benefícios atenuantes das alterações climáticas, reduzindo as emissões de CO2 na camada ambiental do TLBMC. As propostas de valor da camada económica e social diferem, dependendo do modelo de partilha de alimentos que as empresas em fase de arranque adoptem. As novas empresas baseadas em plataformas que aplicam o modelo de "partilha por dinheiro" beneficiam as empresas alimentares que utilizam a plataforma por razões lucrativas. Em alternativa, abraçam o modelo de "partilha para a comunidade" e confortam o consumidor final. Esta tese contribui para a literatura sobre modelos de partilha de alimentos, uma vez que enriquece a compreensão de como os modelos de partilha de alimentos abordam o problema do desperdício alimentar, tendo em conta as três dimensões da sustentabilidade. Além disso, este estudo contribui para a investigação de modelos empresariais sustentáveis ao examinar como modelos empresariais inovadores, baseados em plataformas, praticam a sustentabilidade nas três camadas do TLBMC.

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Keywords

Food waste Corporate sustainability Sustainable business models Food sharing models Triple layered business model Desperdício alimentar Sustentabilidade empresarial Modelos empresariais sustentáveis Modelos de partilha de alimentos Modelo empresarial com três camadas

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