Repository logo
 
Publication

Cell-based meat : hype or industry disruptor?

datacite.subject.fosCiências Sociais::Economia e Gestãopt_PT
dc.contributor.advisorRajsingh, Peter
dc.contributor.authorHeemsoth, André
dc.date.accessioned2023-10-09T07:30:06Z
dc.date.available2024-05-24T00:31:01Z
dc.date.issued2023-06-26
dc.date.submitted2023-05
dc.description.abstractChurchill (1931) said, “we shall escape the absurdity of growing a whole chicken in order to eat the breast or wing by growing these parts separately under a suitable medium” (para. 12). Global demand for protein is colliding with sustainability imperatives, making meat produced in vitro an emerging reality. This work investigates cell-based meat (CBM), grown from stem cells within nutrient-rich media, as a food solution and potential disruptor of the conventional meat industry. A mixed methods approach employed quantitative and qualitative approaches with a consumer survey, expert interviews, and review of the literature. Consumers demonstrated considerable acceptance towards CBM perceiving it as safe, healthy, and natural. However, misgivings persisted about the technology. Prior familiarity and emotional engagement with CBM emerged as determinants of acceptance. Consumers also exhibited strong willingness to pay a premium for CBM. Experts noted various hurdles faced by CBM, inter alia its technological immaturity, lack of mainstream acceptance, and ambiguous regulatory environments. Overall, CBM’s potential to emerge as a short or mid-term disruptor in the meat industry appeared improbable. Instead, we predicted that CBM will remain a niche product in the foreseeable future.pt_PT
dc.description.abstractChurchill (1931) disse: "escaparemos ao absurdo de cultivar um frango inteiro para comer o peito ou a asa, cultivando estas partes separadamente num meio adequado" (para. 12). A procura global de proteínas está a colidir com imperativos de sustentabilidade, tornando a carne produzida in vitro uma realidade emergente. Este trabalho investiga a carne baseada em células (CBM), cultivada a partir de células estaminais em meios ricos em nutrientes, como uma solução alimentar e um potencial disruptor da indústria da carne convencional. Uma abordagem de métodos mistos utilizou abordagens quantitativas e qualitativas com um inquérito aos consumidores, entrevistas a peritos e revisão da literatura. Os consumidores demonstraram uma aceitação considerável em relação à CBM, considerando-a segura, saudável e natural. No entanto, persistiram dúvidas sobre a tecnologia. A familiaridade prévia e o envolvimento emocional com o CBM surgiram como factores determinantes da aceitação. Os consumidores mostraram também uma forte vontade de pagar um prémio pela CBM. Os peritos assinalaram vários obstáculos enfrentados pela CBM, nomeadamente a sua imaturidade tecnológica, a falta de aceitação generalizada e ambientes regulamentares ambíguos. De um modo geral, o potencial da CBM para emergir como um factor de perturbação a curto ou médio prazo na indústria da carne parecia improvável. Em vez disso, previmos que o CBM continuará a ser um produto de nicho num futuro previsível.pt_PT
dc.identifier.tid203326415pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/42801
dc.language.isoporpt_PT
dc.subjectCell-based meatpt_PT
dc.subjectCultivated meatpt_PT
dc.subjectCultured meatpt_PT
dc.subjectAlternative proteinspt_PT
dc.subjectFood technologypt_PT
dc.subjectConsumer acceptancept_PT
dc.subjectInvestmentspt_PT
dc.subjectDisruptionpt_PT
dc.subjectScenariospt_PT
dc.subjectCarne baseada em célulaspt_PT
dc.subjectCarne cultivadapt_PT
dc.subjectProteínas alternativaspt_PT
dc.subjectTecnologia alimentarpt_PT
dc.subjectAceitação do consumidorpt_PT
dc.subjectInvestimentospt_PT
dc.subjectDisrupçãopt_PT
dc.subjectCenáriospt_PT
dc.titleCell-based meat : hype or industry disruptor?pt_PT
dc.title.alternativeCarne baseada em células : hype ou perturbador da indústria?
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Gestão e Administração de Empresaspt_PT

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
203326415.pdf
Size:
1.96 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
3.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: