Repository logo
 
No Thumbnail Available
Publication

Valorization of sugarcane residues for the production of value added compounds

Use this identifier to reference this record.
Name:Description:Size:Format: 
Tese_Maria_João_Carvalho.pdf2.97 MBAdobe PDF Download

Abstract(s)

A cana de açúcar é cultivada em todo mundo para a produção de etanol e açúcar. Devido ao elevado volume de produção, a acumulação dos seus subprodutos, como o bagaço e a palha, é elevada com aproximadamente 280 milhões de toneladas gerados por ano. Tendo em conta a composição química destes subprodutos, recentemente estes materiais têm sido utilizados para obter produtos de valor acrescentado para diversas aplicações, como biocombustíveis e produtos naturais. Assim, este trabalho teve como principal objetivo valorizar os subprodutos da cana de açúcar, nomeadamente o bagaço e a palha, como fonte de extratos bioativos. Diferentes extratos foram obtidos e explorados quanto ao seu potencial biológico e aplicação. A otimização do processo de extração teve o objetivo de implementar um método de baixo impacto ambiental e com custos reduzidos. Estes extratos foram posteriormente caracterizados quanto à sua composição e concentração de compostos bioativos. Ambos os extratos mostraram potencial biológico que permite a sua aplicação em vários produtos.
Sugarcane is grown worldwide to produce ethanol and sugar. Due to the high volume of production, the accumulation of its byproducts such as bagasse and straw is high with approximately 280 million tones generated per year. Considering the chemical composition of these byproducts, these materials have recently been used to obtain value-added products for various applications, such as biofuels and natural products. Thus, the main objective of this work was to value the byproducts of sugarcane, namely bagasse and straw, as a source of bioactive extracts. Different extracts were obtained and exploited for their biological potential and application. The optimization of the extraction process had the objective of implementing a method of low environmental impact and with reduced costs. These extracts were further characterized as to their composition and concentration of bioactive compounds. Both extracts showed biological potential that allows their application in several products.

Description

Keywords

Cana de açúcar Subprodutos Atividade biológica Sugarcane Byproducts Biologic activity

Pedagogical Context

Citation

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue