Repository logo
 
No Thumbnail Available
Publication

Mushroom farming : a new business model and economic approach

Use this identifier to reference this record.
Name:Description:Size:Format: 
Master Thesis Natan Jacquemin Final.W.pdf4.65 MBAdobe PDF Download

Abstract(s)

Our current economic model is a disaster for our planet. Linearities and inequalities cannot continue to be the motor of growth (Meadows, 2006). Extracting without regenerating, transforming without fully exploiting and throwing without reusing are dominant practices when looking at a typical product life cycle. Innovation and entrepreneurial spirit is needed to transform problems into opportunities. To do so, a fresh look should be welcomed. This is what this dissertation is about; studying the feasibility of bringing a new way of doing business while solving environmental and social issues to the market. The new way of doing business shift the focus from shareholder value to system value, the problems solved are food waste, climate change, social inclusion, and the market are mushroom consumers. Several frameworks and initiatives are analysed drawing the boundaries between a systemic business model and a linear business model. Further details about farming mushrooms on coffee ground are then presented, putting theory into practice. Ideas such as using what is locally available, reducing risk through multiple cashflows, generating system value and looking at nature as the master of all, are guiding principles in this thesis.
O actual modelo económico é um desastre para o nosso planeta. Linearidades e desigualdades não podem continuar a ser o motor de crescimento. Extrair sem regenerar, transformar sem explorar totalmente e deitar fora sem reutilizar são práticas dominantes quando olhamos para o típico ciclo de vida de um produto. Inovação e espírito empreendedor são necessários para transformar problemas em oportunidades. Para isso, uma nova abordagem deve ser aceite. E é sobre isto que versa a presente dissertação; estudar a viabilidade de implementar um novo modelo de negócio que resolva, em simultâneo, problemas ambientais e sociais. Esta nova forma de fazer negócio muda o foco de valor, que passa dos accionistas, para o sistema, os problemas resolvidos são o desperdício de comida, as alterações climáticas e a inclusão social e o mercado são os consumidores de cogumelos. Diversas estruturas e iniciativas são analisadas, estabelecendo os limites entre um sistema de negócio sistémico e linear. Passando da teoria à prátca, posteriormente são apresentados mais detalhes sobre o cultivo de cogumelos através de borras de café. Ideias como recorrer ao que está disponível localmente, reduzir o risco através de múltiplos cashflows, gerar valor para o sistema e olhar para a natureza como a “mestre” de tudo, são os princípios que guiam a presente tese.

Description

Keywords

Sustainability System thinking Entrepreneurship Mushroom farming Sustentabilidade Pensamento sistémico Empreendorismo Cultivo de cogumelos

Citation

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue