Repository logo
 
No Thumbnail Available
Publication

Gluten- and casein-free diet as an intervention for autism spectrum disorders: a review

Use this identifier to reference this record.
Name:Description:Size:Format: 
n24a02.pdf149.81 KBAdobe PDF Download

Advisor(s)

Abstract(s)

The hypothesis that the symptoms of autism spectrum disorders can be affected by excluding foods containing gluten and casein has generated considerable interest among researchers. A review of the literature describing the results of gluten- and casein-free diet as a therapeutic intervention was performed. Based on an analysis of PubMed® citations using the search terms ["casein" OR "gluten" AND "autism"], 64 articles were listed, 7 of which met our inclusion criteria. All, but one, of the papers supported a positive effect for a gluten- and casein-free diet for cases of autism, where symptoms were duly mitigated. Only a few studies have experimentally assessed the potential effectiveness of a gluten- and casein-free diet for cases of autism and the existing studies are based on small sample sizes and on short term treatment duration. Further controlled studies are required to clarify the role of a gluten- and casein-free diet for cases of autism spectrum disorders.
A hipótese de que as doenças do espectro autista podem ser afectadas pela exclusão de alimentos que contenham glúten e caseína tem gerado considerável interesse entre os pesquisadores. Neste sentido foi realizada uma revisão da literatura que descreve os resultados da utilização de uma dieta isenta em glúten e caseína como terapêutica. Com base nos resultados da pesquisa na PubMed®, utilizando os termos de busca ["caseína" OU "glúten" E "autismo"], 64 artigos foram identificados, dos quais 7 preencheram os critérios de inclusão. Todos, excepto um dos estudos, suportaram o efeito positivo da utilização desta intervenção na atenuação dos sintomas associados ao autismo. Apenas alguns estudos constataram experimentalmente a eficácia da dieta isenta de glúten e caseína e mesmo esses estudos baseiam-se em amostras de pequenas dimensões, bem como em curtos períodos de intervenção. Assim, a realização de mais estudos é necessária para esclarecer o papel da dieta isenta de glúten e caseína como terapêutica para casos de doenças do espectro autista.

Description

Keywords

Autism Gluten- and casein-free diet Autismo Dieta isenta de glúten e caseína

Citation

COSTA, Carolina; SAMPAIO, Ana Sofia; RODRIGUES, Iolanda; MIRANDA, Mafalda; PINTO, Elisabete - Gluten- and casein-free diet as an intervention for autism spectrum disorders: a review. Nutrícias. ISSN 1645-1198. Vol. 24 (2015), p. 6-9

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Publisher

Associação Portuguesa dos Nutricionistas