Publication
From waste to taste : how to adapt “Loop mission’s” business model for the German market
datacite.subject.fos | Ciências Sociais::Economia e Gestão | pt_PT |
dc.contributor.advisor | Xavier, Rute | |
dc.contributor.author | Schmidt, Alexander | |
dc.date.accessioned | 2024-09-04T12:37:28Z | |
dc.date.available | 2024-09-04T12:37:28Z | |
dc.date.issued | 2024-06-24 | |
dc.date.submitted | 2024-05 | |
dc.description.abstract | Twelve million tons of food are disposed in Germany annually. This presents an ecological, economic, and ethical problem. Inspired by the success of “Loop Mission” in Canada, this thesis explores the feasibility of adapting their business model for the German market, as “Loop Mission” is converting unsellable fruits and vegetables into smoothies. For this purpose, their business model was analyzed through an interview, followed by a market analysis that examined the macroeconomic and competitive landscape as well as cultural differences and concluded with a survey testing market acceptance among consumers. The findings indicate that "Loop Mission’s" smoothies would have significant potential in the German market, with the market size and consumers' willingness to pay particularly promising. From an operational perspective, it is important to find strong procurement and distribution partners or even partners to adapt to local packaging sizes. From a marketing perspective, it would be advisable to switch to a fact-based strategy, emphasizing arguments such as nutritional aspects. In contrast, the sustainability aspect can be considered an additional unique selling proposition. Notably, the identified target group of women aged 25-34 with an academic degree and higher income has proven to be lucrative early adopters and innovators, demonstrating a willingness to pay between 2,50€ and 3,00€ according to the value-based pricing method. The physical presence of the products emerged as a must. Word-of-mouth seems to be the most effective marketing strategy followed by social media ads. Considering the above, entering the German market for “Loop Mission” style products seems promising. | pt_PT |
dc.description.abstract | Doze milhões de toneladas de alimentos são descartados anualmente na Alemanha, representando um problema ecológico, económico e ético. Inspirada pelo sucesso da “Loop Mission” no Canadá, esta tese investiga a viabilidade de adaptar esse modelo de negócio ao mercado alemão, tal como a “Loop Mission” transforma frutas e vegetais não vendáveis em smoothies. O modelo de negócio foi analisado por meio de uma entrevista, seguida de uma análise de mercado que avaliou o panorama macroeconómico, competitivo e as diferenças culturais. Uma pesquisa testou a aceitação do mercado entre os consumidores. Os resultados mostram que os smoothies da “Loop Mission” teriam um potencial significativo no mercado alemão, com um mercado promissor e consumidores dispostos a pagar. Operacionalmente, é crucial encontrar parceiros fortes para adaptar tamanhos de embalagens locais. Em termos de marketing, recomenda-se uma estratégia baseada em fatos, destacando argumentos nutricionais, enquanto a sustentabilidade pode ser um fator diferenciador adicional. O grupo-alvo, composto por mulheres de 25-34 anos, com formação acadêmica e rendimento mais alto, mostrou-se um segmento adotador inicial lucrativo, disposto a pagar entre 2,50€ e 3,00€ segundo o método de precificação baseado em valor. A presença física dos produtos é essencial e o boca-a-boca é a estratégia de marketing mais eficaz, seguida por anúncios em redes sociais. Assim, a entrada de produtos no do tipo “Loop Mission” parece promissora para o mercado alemão. | pt_PT |
dc.identifier.tid | 203663179 | pt_PT |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10400.14/46352 | |
dc.language.iso | eng | pt_PT |
dc.subject | Business model canvas | pt_PT |
dc.subject | Circular economy | pt_PT |
dc.subject | Consumer behavior | pt_PT |
dc.subject | Environment | pt_PT |
dc.subject | Food waste | pt_PT |
dc.subject | Germany | pt_PT |
dc.subject | Loop mission | pt_PT |
dc.subject | Market adaption strategies | pt_PT |
dc.subject | Sustainable business models | pt_PT |
dc.subject | Economia circular | pt_PT |
dc.subject | Comportamento do consumidor | pt_PT |
dc.subject | Meio ambiente | pt_PT |
dc.subject | Desperdício de alimentos | pt_PT |
dc.subject | Alemanha | pt_PT |
dc.subject | Estratégias de adaptação ao mercado | pt_PT |
dc.subject | Modelos de negócios sustentáveis | pt_PT |
dc.title | From waste to taste : how to adapt “Loop mission’s” business model for the German market | pt_PT |
dc.title.alternative | Do desperdício ao sabor : como adaptar o modelo de negócios da "Loop mission" para o mercado alemão | pt_PT |
dc.type | master thesis | |
dspace.entity.type | Publication | |
rcaap.rights | restrictedAccess | pt_PT |
rcaap.type | masterThesis | pt_PT |
thesis.degree.name | Mestrado em Gestão e Administração de Empresas | pt_PT |