Repository logo
 
Publication

Skyr yogurts : the future of this emerging market

datacite.subject.fosCiências Sociais::Economia e Gestãopt_PT
dc.contributor.advisorRita, Miguel Fontes Casegas Correia
dc.contributor.authorAfonso, Joana Martins de Carvalho
dc.date.accessioned2018-11-29T16:15:33Z
dc.date.available2018-11-29T16:15:33Z
dc.date.issued2018-03-02
dc.date.submitted2018
dc.description.abstractThe aim of this dissertation is to analyse the possibilities of improving the Skyr yogurts market, by investigating the attitudes towards its consumption and consumers’ perceptions of this dairy. Therefore, the reasons why people are changing their concerns for their lifestyle, towards a healthier way of living, focusing mainly on their diets, are evaluated. The Functional Food category is, as such, used as a starting point, to assess the areas of study, namely: attitudes, acceptance and attributes. This study’s methodology consists of qualitative and quantitative research, and data was collected firstly through in-depth interviews with key opinion leaders in this area, Skyr consumers and non-consumers. Then, an online questionnaire was shared, which enabled the collection of 405 answers for further analysis. Concerning results, it is possible to find that people are concerned with living a healthier lifestyle, with special care for their diet and the practice of physical activities. Additionally, it is feasible to understand which attributes of Skyr yogurts positively influence the overall satisfaction of consumers, and analyse its consumption with the distinction of different sociodemographic characteristics. Therefore, it is possible to discover this emerging market, in particular its consumers and different competitors, considering Portugal. This research study, focused on Skyr yogurts, is a reasonable source for organizations in the food sector, to understand consumers’ preferences and the need for possible innovations in this area.pt_PT
dc.description.abstractO objetivo deste estudo é analisar as possibilidades de favorecer o mercado dos Iogurtes Skyr, investigando as atitudes que levam ao seu consumo, e as perceções dos consumidores relativamente a este lacticínio. Assim, as razões que têm levado as pessoas a alterarem o seu estilo de vida, para uma atitude mais saudável, principalmente focada na alimentação, são analisadas. Desta forma, a categoria de alimentos com benefícios funcionais é utilizada como ponto de partida, de forma a determinar as áreas de estudo, nomeadamente: atitudes, aceitação e atributos. A metodologia deste estudo consiste numa pesquisa qualitativa e quantitativa, em que os dados foram recolhidos primeiramente através de entrevistas com líderes de opinião nesta área, consumidores e não-consumidores de Skyr. Seguidamente, um questionário foi partilhado, onde foi possível recolher 405 respostas para serem analisadas posteriormente. Considerando os resultados, é possível perceber que as pessoas estão a preocupar-se mais com o seu estilo de vida, especialmente com a alimentação e com a prática de exercício físico. Para além disso, é possível entender quais os atributos dos iogurtes Skyr que influenciam positivamente a satisfação global dos consumidores, e analisar o consumo considerando as diferentes características sociodemográficas. Deste modo, é possível descobrir este mercado emergente, especialmente os seus consumidores e diferentes concorrentes, considerando Portugal. Este estudo, focado nos iogurtes Skyr, é uma fonte plausível para as organizações que atuam no sector alimentar, de forma a perceberem as preferências e necessidades dos consumidores para possíveis inovações nesta área.pt_PT
dc.identifier.tid201887959pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/26242
dc.language.isoengpt_PT
dc.subjectSkyrpt_PT
dc.subjectYogurtpt_PT
dc.subjectProteinpt_PT
dc.subjectDairypt_PT
dc.subjectFunctional foodpt_PT
dc.subjectLifestylept_PT
dc.subjectIogurtespt_PT
dc.subjectProteínapt_PT
dc.subjectLacticíniospt_PT
dc.subjectAlimentação funcionalpt_PT
dc.titleSkyr yogurts : the future of this emerging marketpt_PT
dc.typemaster thesis
dspace.entity.typePublication
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typemasterThesispt_PT
thesis.degree.nameMestrado em Gestão e Administração de Empresaspt_PT

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
152116108 Joana Afonso W.pdf
Size:
3.38 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
3.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: