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- Assessing antimicrobial efficacy on plastics and other non-porous surfaces: a closer look at studies using the ISO 22196:2011 standardPublication . Carvalho, Teresa Bento de; Barbosa, Joana Bastos; Teixeira, PaulaThe survival and spread of foodborne and nosocomial-associated bacteria through hightouch surfaces or contamination-prone sites, in either healthcare, domestic or food industry settings, are not always prevented by the employment of sanitary hygiene protocols. Antimicrobial surface coatings have emerged as a solution to eradicate pathogenic bacteria and prevent future infections and even outbreaks. Standardised antimicrobial testing methods play a crucial role in validating the effectiveness of these materials and enabling their application in real-life settings, providing reliable results that allow for comparison between antimicrobial surfaces while assuring end-use product safety. This review provides an insight into the studies using ISO 22196, which is considered the gold standard for antimicrobial surface coatings and examines the current state of the art in antimicrobial testing methods. It primarily focuses on identifying pitfalls and how even small variations in methods can lead to different results, affecting the assessment of the antimicrobial activity of a particular product.
- Contributo do enfermeiro especialista em saúde infantil e pediátrica na promoção de estilos de vida saudáveisPublication . Pires, Ilda de Fátima Rodrigues Paulo; Charepe, Zaida BorgesO presente relatório desenvolvido no âmbito do Curso de Mestrado em Enfermagem na área de especialização em Enfermagem de Saúde Infantil e Pediátrica da Universidade Católica Portuguesa, visa analisar critico-reflexivamente o desenvolvimento e aquisição de competências definidas pela Ordem dos Enfermeiros efetuado no decorrer do estágio. Estabeleceu-se como temática central a promoção da saúde da criança com foco nos estilos de vida saudáveis. Evocando a metodologia de trabalho de projeto tracei como objetivo geral e transversal aos estágios, o desenvolvimento de competências de Enfermeiro Especialista em Saúde Infantil e Pediátrica, com ênfase na promoção de estilos de vida saudável, nos diferentes contextos da prestação de cuidados. O contributo dos enfermeiros na adoção de estilos de vida saudável e melhoria da saúde da população pediátrica através de intervenções de enfermagem alicerçadas na Promoção e Educação para a Saúde é cada vez mais relevante. A adoção de hábitos de saúde na infância tende a manter-se pela vida adulta. A implementação de programas de promoção da saúde nos primeiros anos de vida é, nesta perspetiva, considerada fundamental, com ganhos em saúde e implicações que se prolongam a longo prazo. A orientação conceptual que sustentou a experiência formativa foi o Modelo de Promoção da Saúde de Nola Pender. De modo a atingir o objetivo, foram realizadas diversas atividades ao longo dos diferentes contextos de estágios, nomeadamente a realização de um poster e uma sessão formativa acerca dos acidentes domésticos no primeiro ano de vida na Unidade de Internamento de Neonatologia, a realização de uma norma de procedimento setorial sobre segurança infantil até aos quatro anos de idade na Unidade de Urgência Pediátrica, bem como um cartaz informativo sobre estratégias promotoras de uma alimentação saudável na infância na Unidade de Internamento de Pediatria. Destaca-se ainda outra atividade realizada, com importância na aquisição de competências de mestre, a participação no V Seminário Internacional do Mestrado em Enfermagem, Enfermagem Especializada: “Uma Voz para a Humanização” com a apresentação de um poster científico. Com o objetivo de mapear a evidência científica acerca desta temática, foi elaborada uma scoping review: Intervenções de enfermagem promotoras de estilo de vida saudável dirigidas à criança em idade escolar e pais em contexto de educação para a saúde. Ao longo deste caminho surgiram imprevistos, experiências inesperadas, crescimento e enriquecimento profissional e de igual modo pessoal, levando à adaptação e (re)construção de saberes, o que me permitiu desenvolver competências a nível de investigação, proporcionando conhecimentos básicos, para desempenhar a prática com excelência baseada na investigação científica.
- Application of ultrasound treatments in the processing and production of high-quality and safe-to-drink kiwi juicePublication . Bhutkar, Sharayu; Brandão, Teresa R. S.; Silva, Cristina L. M.; Miller, Fátima A.This study explores the potential of thermosonication as an alternative to traditional heat treatments, such as pasteurization, in the processing of fruit juices. Conventional methods often lead to undesirable quality changes in fruit juices, whereas thermosonication offers promising results regarding microbial inactivation and quality preservation. This work focused on the inactivation kinetics of Listeria innocua 2030c, a surrogate for pathogenic L. monocytogenes, in kiwifruit juice using thermosonication at 45 °C, 50 °C, and 55 °C. These treatments were compared with equivalent heat treatments. Quality attributes of the juice were also evaluated to assess process efficiency. Survival data of L. innocua were fitted with the Weibull model, estimating first decimal reduction times (δ) and shape parameters (n). The results reveal temperature and process dependencies on δ, while n remains mostly temperature and treatment independent. Thermosonication outperforms heat treatment, achieving higher L. innocua reductions while retaining quality attributes like pH, soluble solid content, and total phenolics and chlorophylls. Thermosonication at 55 °C stands out, providing a 6.2-log-cycle reduction in just 3 min with superior quality retention. These findings highlight the synergistic effect of temperature and ultrasound, making mild heat processes feasible while enhancing product quality. Thermosonication, particularly at 55 °C, emerges as an effective alternative to traditional thermal treatments for fruit juices, offering improved microbial safety without compromising product quality.