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- Biocompatibility and effectiveness of a novel organic olive oil-based denture adhesive: a multicenter randomized and placebo-controlled clinical trialPublication . Azevedo, Luís; Correia, André; Almeida, Carlos F.; Molinero-Mourelle, Pedro; Correia, Maria; Hisghsmith, Jaime Del RíoTo assess the clinical efficacy of a novel organic olive oil-based denture adhesive and its effect on Candida Albicans growth in maxillary edentulous individuals wearing complete dentures. Individuals were selected from two Dental Schools in Portugal and Spain. Twenty-eight complete dentures were relined, following a standardized protocol. The novel product (Test) was compared with a commercialized adhesive (Control) and Vaseline (Placebo) randomly assigned in a crossstudy design. The retention resistance was measured with a Gnathometer and a dynamometer, the patient related outcome evaluations with a 5-points questionnaire and the Candida albicans growth in a Sabouraud dextrose agar (SDA) medium in order to evaluate differences between the placebo and experimental product. Twenty-three participants were included. Dynamometer evaluation showed significant differences between not using a denture adhesive and using either (experimental, p = .03; control, p = .04), no significant differences between the two adhesives (p > .05). In the subjective analysis, the experimental adhesive showed a significantly longer effectiveness (p = .001); the control reported better results at taste (p = .03) in chewing (p = .001). The test adhesive showed better (p < .001) Candida albicans growth inhibition. The experimental adhesive showed longer effectiveness than the control and placebo with a better inhibition capacity for the growth of Candida albicans, patients reported better abilities for speech, chewing, taste and retirement in the control adhesive.
- A gestão do conhecimento em diferentes setores empresariaisPublication . Caiado, Maria de Fátima Monteiro Bordalo Ribeiro; Pereira, Paulo Jorge de Almeida; Ribeiro, Célia dos PrazeresO sucesso e os benefícios da gestão e transferência do conhecimento, em qualquer tipo de empresa, são favorecidos pela existência de uma cultura empresarial capacitante que valorize o conhecimento como um recurso extremamente importante, atribuindo-lhe um poder estratégico pela forma como é adquirido, usado e partilhado, como promotor de produtividade, competência e crescimento económico. O presente trabalho tem como objetivo fundamental avaliar em que medida as empresas gerem, partilham e transferem o conhecimento de modo a obterem um melhor desempenho e eficácia no seu desenvolvimento, sendo reconhecido pela forma como é adquirido, usado e partilhado, como promotor da produtividade e inovação. Para atingir este objetivo, foi realizado um estudo descritivo e correlacional assente numa metodologia quantitativa, cuja recolha de dados foi feita através de um questionário adaptado de António Gonçalves (2016), dirigido a empresas de diferentes setores económicos, obtendo 80 respostas válidas. Procedeu-se à análise de dados, recorrendo à estatística descritiva e aos testes t de Student e ANOVA. Com os resultados obtidos, foi possível concluir que o conhecimento é entendido como um bem valioso para o desenvolvimento das empresas, bem como para o processo de inovação, verificando-se um maior envolvimento com determinadas fases do ciclo da gestão do conhecimento, nomeadamente, com as fases identificar e/ou criar, aprender, usar e partilhar, determinantes na transferência do conhecimento.
- The effect of media coverage on target firms’ trading activity and liquidity around domestic acquisition announcements: evidence from UKPublication . Gorman, Louise; Lynn, Theo; Monaco, Eleonora; Palumbo, Riccardo; Rosati, PierangeloThis study investigates the effect of news media coverage on trading activity in, and the liquidity of, target firms’ shares around acquisition announcements. We use the number of articles published in four of the UK's main newspapers as a proxy for media coverage. Our dataset includes 350 UK domestic acquisition deals between 1996 and 2014. The results of our analysis suggest that media coverage is positively associated with target firms’ trading activity and stock liquidity. This is consistent with the media playing a key role in mitigating information asymmetry in the financial markets. This study contributes to the literature on stock market reactions to acquisition announcements by investigating the effect of media coverage on trading activity and stock liquidity beyond the price run-up, and by providing additional insights into the UK market which traditionally attracts less attention than the US market.
- Uma reflexão sobre a jurisdição do Tribunal de Contas a pretexto das empresas públicas reclassificadasPublication . Seia, Joana Maria Proença Manso de Aragão; Medeiros, Rui Pedro Costa Melo
- Análise da cadeia de frio durante o processo produtivo na BrasmarPublication . Lopes, Pedro Daniel Pimenta; Machado, Graciete; Bernardo, Alcina Maria MirandaO setor dos congelados é um dos setores em franco crescimento no setor alimentar. O sucesso passa por um controlo efetivo da cadeia de frio. A temperatura reduzida é vital para preservar a qualidade e a segurança dos produtos congelados e para cumprir com as diretivas e os códigos de boas práticas da indústria. Para tal, é importante que os produtos congelados sejam conservados a temperatura igual ou inferior a -18 °C. A avaliação da temperatura do processo de produção é fundamental para conhecer a sua variação, durante as várias etapas e implementar medidas necessárias ao seu controlo. O relatório de estágio, aqui apresentado, focou-se na avaliação da temperatura do processo produtivo do espadarte, do anequim, da solha e do polvo na Brasmar. No pescado, observou-se o processo, e planeou-se a avaliação da temperatura em dois cenários distintos, com base nas etapas de corte e de vidragem. No cenário A pretende-se avaliar a temperatura das postas de pescado referentes ao primeiro peixe da jaula, ou da primeira caixa da ordem de produção. Em teoria, estas postas são menos expostas à temperatura da secção de corte porque, como derivam do primeiro peixe, são as primeiras a cortar e a serem enviadas para a câmara intermédia. Além disso, são as últimas a vidrar e, consequentemente, permanecem no interior da câmara durante mais tempo e durante um intervalo de tempo menor no final de linha no interior da embalagem. No cenário B, tenciona-se acompanhar postas provenientes do último peixe da jaula, ou da última caixa da ordem de produção. Pelo facto, do tempo de permanência na sala de corte/vidragem, e no fim de linha, ser superior espera-se uma maior impacto na temperatura do produto. Analisou-se a influência, na temperatura, da localização do produto na palete durante o armazenamento e a preparação da encomenda para expedição. A partir dos resultados obtidos, identificaram-se os pontos críticos do processo e sugeriram-se medidas a adotar para minimizar os efeitos na temperatura. Adicionalmente, pretendeu conhecer-se o tempo máximo de permanência do produto até a temperatura atingir os -18 °C, em quatro locais da fábrica. Adicionalmente, pretendeu-se conhecer as variações de temperatura do produto quando exposto à temperatura ambiente de quatro locais da fábrica.
- O contributo das competências emocionais nos processos de mudança organizacional em contexto de teletrabalhoPublication . Almeida, Tânia Daniela Ferreira de; Ribeiro, Célia dos Prazeres; Pereira, Paulo Jorge de AlmeidaAs organizações têm passado por constantes alterações, quer para fazer face à concorrência, quer para dar resposta a questões legais. Ultimamente, mais transversal a todas as organizações foram as alterações exigidas devido à COVID-19, o que levou à colocação de colaboradores na modalidade de teletrabalho. Assim, o presente trabalho tem como principais objetivos, por um lado, conhecer as competências emocionais nos processos de mudança organizacional em contexto de teletrabalho e, por outro, identificar de que forma as competências emocionais se relacionam com a resistência à mudança organizacional. Procedeu-se a um estudo de caráter descritivo e correlacional, através dos métodos de investigação quantitativa. A amostra é constituída por 115 trabalhadores oriundos de diferentes empresas situadas no distrito de Viseu, que por consequência da pandemia da COVID-19 passaram a trabalhar na modalidade teletrabalho. Para a recolha dos dados, o instrumento utilizado é constituído pelo questionário de competência emocional (Taksic, 2000), adaptado à população portuguesa por Santos e Faria (2005), e a questionário de resistência à mudança (Oreg, 2003), adaptado à população portuguesa no presente estudo. Os resultados permitiram verificar a existência de correlação entre a dimensão rigidez cognitiva e as competências emocionais, não tendo sido encontrada relação entres as outras variáveis. Também foi possível concluir que as competências emocionais não têm influência nos processos de mudança em contexto de teletrabalho, assim como não se revelam diferenciadoras na resistência à mudança. Foi também verificado que os inquiridos em contexto de teletrabalho revelam uma baixa resistência à mudança e um nível elevado de competências emocionais, o que pode ter contribuído para uma melhor adaptação a esta modalidade de trabalho.
- Managing crisis communication during Covid-19 times : the case of UniplacesPublication . Abreu, Nadia Elizabeth Jaime de; Soares, Fátima Patrícia Numes da Encarnação Marques DiasDuring a crisis situation, companies need to ensure the best communication with its stakeholders since it is a period of anxiety and concern. There are numerous approaches and points of view related to which is the most adequate crisis communication plan. Yet not all companies or crisis or equal. Organizations can adapt their strategy according to the type of crisis. In addition, it is important to highlight the importance of the stakeholder in this exchange. Stakeholders are nowadays able to share their discontentment or negative opinion on social media, with the power of influencing others to change their minds. Companies tend to forget how important reputation is and forget to satisfy their stakeholders needs in order to portray the best image to the exterior. While following trends, updating the content constantly and giving the audiences what they want, the organization is successfully promoting engagement. Plus, the rise of fakenews and misinformation are dangerous elements that can easily be the reason of a wrong interpretations from the users. A correct crisis response can fight that possibility. From interviews to Uniplaces’ – the object of the internship report- marketing team and content analysis, this internship report allows us to describe Uniplaces’ crisis communication during the pandemic Covid-19 as an example of a company that keeps in mind its stakeholders when communicating through empathy and support but at the same fails on using this crisis as an opportunity to repair its reputation.
- Chitosan and hydroxyapatite based biomaterials to circumvent periprosthetic joint infectionsPublication . Costa-Pinto, Ana Rita; Lemos, Ana Luísa; Tavaria, Freni Kekhasharú; Pintado, ManuelaEvery year, worldwide, millions of people suffering from joint pain undergo joint replace-ment. For most patients, joint arthroplasty reduces pain and improve function, though a small fraction will experience implant failure. One of the main reasons includes prosthetic joint infection (PJI), involving the prosthesis and adjacent tissues. Few microorganisms (MO) are required to inocu-late the implant, resulting in the formation of a biofilm on its surface. Standard treatment includes not only removal of the infected prosthesis but also the elimination of necrotic bone fragments, local and/or systemic administration of antibiotics, and revision arthroplasty with a new prosthesis, immediately after the infection is cleared. Therefore, an alternative to the conventional therapeutics would be the incorporation of natural antimicrobial compounds into the prosthesis. Chitosan (Ch) is a potential valuable biomaterial presenting properties such as biocompatibility, biodegradability, low immunogenicity, wound healing ability, antimicrobial activity, and anti-inflammatory potential. Regarding its antimicrobial activity, Gram-negative and Gram-positive bacteria, as well as fungi are highly susceptible to chitosan. Calcium phosphate (CaP)-based materials are commonly utilized in orthopedic and dentistry for their excellent biocompatibility and bioactivity, particularly in the establishment of cohesive bone bonding that yields effective and rapid osteointegration. At present, the majority of CaP-based materials are synthetic, which conducts to the depletion of the natural resources of phosphorous in the future due to the extensive use of phosphate. CaP in the form of hydroxyapatite (HAp) may be extracted from natural sources as fish bones or scales, which are by-products of the fish food industry. Thus, this review aims to enlighten the fundamental characteristics of Ch and HAp biomaterials which makes them attractive to PJI prevention and bone regeneration, summarizing relevant studies with these biomaterials to the field.