Browsing by Issue Date, starting with "2014-04-22"
Now showing 1 - 4 of 4
Results Per Page
Sort Options
- Desenvolvimento de um plano de marketing para a associação Energyin : pólo de competividade e tecnologia da energiaPublication . Oliveira, Mariana Abecasis; Seruya, José ManuelO presente projeto constitui o trabalho final do curso de mestrado em Ciências da Comunica-ção, na variante de Comunicação, Organização e Liderança, na modalidade de projeto. O projeto realizado tem como temática “Desenvolvimento de um Plano de Marketing para a Associação EnergyIN – Pólo de Competitividade e Tecnologia da Energia”, tendo em vista identificar de que forma a área do marketing poderá apoiar o cumprimento dos objetivos estratégicos do EnergyIN. Com esse fim e do ponto de vista metodológico adoptou-se uma abordagem de tipo naturalis-ta, na vertente de observação participante com recurso à análise documental e à recolha de dados.
- The influence of grape variety on the production of volatile phenols in Portuguese winesPublication . Weiss, Katrin Sophie; Campos, Francisco; Couto, José AntonioThe main purpose of this work is to determine whether there is a correlation between the susceptibility to volatile phenol production of wines and grape variety. Therefore, 11 single varietal red wines from Portugal were heat sterilized, contaminated with Dekkera bruxellensis PYCC 4801 and incubated for at least 10 days at 30°C. Since yeasts did not grow in pure wines due to inhibition by ethanol, the experiments were conducted in diluted samples with similar initial pH and ethanol levels. Yeast growth was monitored and produced levels of 4-ethylguaiacol, 4-ethylphenol and 4-vinylphenol were measured using gas chromatography in order to compare values between varieties. This approach led to the production of 4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol in all samples; 4-vinylphenol however, could not be detected in any sample. All values reached or exceeded perception threshold levels established in literature. This suggests that all examined wines are at risk of developing phenolic off-flavour once contaminated with Brettanomyces/Dekkera yeasts, especially considering that samples were diluted and thus contained lower amounts of precursors than are potentially present in pure wines. 4-ethylguaiacol values were generally lower and varied less between samples and varieties compared to 4-ethylphenol. Tinta Roriz and Touriga Franca showed the highest potential in regard to volatile phenol production from the natural precursors available in the wines while Sousão wines appeared to be the least prone and Touriga Nacional wines exhibited intermediate volatile phenol values. Furthermore, 4-ethylphenol:4-ethylguaiacol ratios were calculated and show differences between and similarities within varieties. An attempt was made to estimate the precursor quantities originally present in the wines by comparing the results of spiked and unspiked wines but the obtained results were inconclusive. From the results it can be suggested that the grape variety may have an influence on the production of volatile phenols by predetermining the availability of precursors. However, several other factors including vinification and wine aging methods may have an impact on the production of volatile phenols.
- O outro lado : os irmãos de pessoas com deficiênciaPublication . Barbosa, Sara Raquel Arteiro; Ponte, Filomena Ermida Figueiredo Branco daFoi nossa intenção, neste estudo desenvolvido e aqui apresentado, alertar e apelar para a importância do tema “O outro lado: irmãos de pessoas com deficiência”. Foi nossa pretensão, analisar e compreender a relação fraternal entre irmãos saudáveis e irmãos com deficiência, respondendo a questões tais como: Quais as modificações sofridas no ciclo de vida familiar? Que implicações tiveram as mesmas para o desenvolvimento da vida do irmão saudável? Terá um irmão saudável qualidade de vida? O irmão saudável pode em algum momento ter sido prejudicado ou menosprezado pelo sistema familiar e pelos outros sistemas que o envolvem (e.g., sociedade, escola, associações)? Fará sentido a fundação de uma associação de apoio não somente às famílias, mas especificamente aos irmãos cuidadores? Este estudo enquadra-se num paradigma de investigação de carácter qualitativo, em que a escolha dos instrumentos de recolha de dados foi feita de forma a atingir os pressupostos do mesmo, seguindo as orientações e procedimentos de um estudo de caso. A amostra escolhida para esta investigação consta de (n=5) participantes, cinco irmãos “saudáveis” cujos irmãos são portadores de deficiência, de diferentes patologias e diferentes graus de severidade. No que se refere ao método, optamos por um estudo qualitativo, recorrendo a fontes documentais, e entrevistas presenciais e escrita. Após a confrontação dos dados recolhidos concluímos que a qualidade de vida dos irmãos saudáveis é proporcionalmente afetada pela deficiência do seu irmão e ponderamos a hipótese da fundação de uma instituição de apoio a estes irmãos, para o equilíbrio familiar, emocional e psicológico dos mesmos. A motivação assenta na grande inquietação da aproximação da idade adulta dos seus irmãos, assim como, o envelhecimento dos seus pais (aproximação da parentificação). Os resultados subsequentes desta investigação serão um contributo para a reflexão sobre a relação fraternal entre irmãos saudáveis e irmãos com deficiência, abrindo caminho para futuros estudos. A hipótese da necessidade da criação de uma associação de apoio à “O outro lado”será um sonho…mas talvez uma realidade futura. Esperemos num futuro próximo, tão próximo quanto possível.
- Fourier transform infrared spectroscopy, a powerful tool to monitor biopharmaceuticals productionPublication . Sales, Kevin Costa; Calado, Cecília Ribeiro da CruzEscherichia coli is the most used microorganism as host for the production of recombinant products, such as plasmids used for gene therapy and DNA vaccination. Therefore, it is important to understand the complex metabolic relationships and the plasmid bioproduction process occurring in dynamic culture environments, in order to control and optimize the performance of the recombinant expression system. The main goal of this work is to evaluate the potential of Fourier Transform Infrared (FT-IR) spectroscopy to monitor and characterize recombinant E. coli cultures producing the plasmid model pVAX-LacZ, namely to extract information concerning the critical variables (biomass, plasmid, carbon sources and the by-product acetate) and metabolic information regarding the host E. coli. To achieve that cultures of E. coli conducted with different mixture of glucose and glycerol and different cultivation strategies (batch and fed-batch) were monitored in-situ by a fiber optic probe in near- infrared (NIR) and of the cell pellets in at-line in high-throughput mode by mid-infrared (MIR) spectroscopy. Both NIR and MIR spectroscopy setup enabled to extract information regarding the critical variables of the bioprocess by the implementation of partial least square regression models that result in high regression coefficients and low prediction errors. The NIR setup presents the advantage of acquiring in real time the knowledge of the bioprocess variables, where the at-line measurements with the MIR setup presents more advantageous in cases of micro-bioreactors used in optimization protocols, enabling the simultaneously information acquisition of hundreds samples by using multi-microplates. Furthermore, as the MIR spectra presents more information than the NIR spectra, since it represents the fundamental vibration modes of biomolecules while the NIR spectra represents overtones and combinations of vibrations, the MIR data also enabled to acquire biochemical information along the E. coli cultures as pointed out in an principal component analysis and by the estimation of biochemical features as glycogen reserves and apparent transcriptional levels. Therefore, FT-IR spectroscopy presents relevant features towards the understanding and monitoring of the production process of recombinant cultures for control and optimization purposes, in according to the Quality-by-Design and the Process Analytical Technology.