Browsing by Author "Carvalho, Pedro"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
- Estudo da Fadiga por Compaixão nos cuidados paliativos: Tradução e Adaptação Cultural da Escala "Professional Quality of Live 5"Publication . Carvalho, Pedro; Sá, LuísA fadiga por compaixão é um fenómeno conhecido internacionalmente e que contribui para o desgaste emocional dos profissionais que trabalham em cuidados paliativos. Em Portugal não existe investigação feita nesta área, em parte, pela falta de instrumentos que permitam avaliar o fenómeno. Quisémos com este trabalho apresentar os resultados preliminares de um teste à versão portuguesa do “Professional Quality of Life Scale-5". Realizámos um estudo exploratório numa amostra de 24 profissionais de saúde (14 enfermeiros, 7 médicos e 3 assistentes operacionais). A análise de consistência interna do ProQOL5 revela que o valor do Alpha de Cronbach para a escala total é 0,57; para a dimensão Satisfação por Compaixão o valor do alpha é 0,60; para o Burnout é 0,63; e para o Stress Traumático Secundário é 0,68. As análises preliminares indicam que esta escala poderá vir a revelar um bom comportamento na avaliação do constructo que pretende medir.
- Portuguese Football Federation consensus statement 2020: nutrition and performance in footballPublication . Abreu, Rodrigo; Figueiredo, Pedro; Beckert, Paulo; Marques, José P.; Amorim, Samuel; Caetano, Carlos; Carvalho, Pedro; Sá, Carla; Cotovio, Ricardo; Cruz, Joana; Dias, Tiago; Fernandes, Gonçalo; Goncalves, Elton; Leão, César; Leitão, Alexandre; Lopes, João; Machado, Eduardo; Neves, Mónica; Oliveira, André; Pereira, Ana I.; Pereira, Bruno; Ribeiro, Fernando; Silva, Luís M.; Sousa, Filipe; Tinoco, Tânia; Teixeira, Vitor H.; Sousa, Mónica; Brito, JoãoNutrition is an undeniable part of promoting health and performance among football (soccer) players. Nevertheless, nutritional strategies adopted in elite football can vary significantly depending on culture, habit and practical constraints and might not always be supported by scientific evidence. Therefore, a group of 28 Portuguese experts on sports nutrition, sports science and sports medicine sought to discuss current practices in the elite football landscape and review the existing evidence on nutritional strategies to be applied when supporting football players. Starting from understanding football's physical and physiological demands, five different moments were identified: preparing to play, match-day, recovery after matches, between matches and during injury or rehabilitation periods. When applicable, specificities of nutritional support to young athletes and female players were also addressed. The result is a set of practical recommendations that gathered consensus among involved experts, highlighting carbohydrates periodisation, hydration and conscious use of dietary supplements.
