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“Eating-out” among university students

dc.contributor.authorCosta, Isabel
dc.contributor.authorGomes, Ana Maria
dc.contributor.authorPinto, Elisabete
dc.date.accessioned2015-05-05T10:40:13Z
dc.date.available2015-05-05T10:40:13Z
dc.date.issued2014
dc.description.abstractObjective: To compare the Eating Out phenomenon among university students from private and public schools. Methodology: Cross-sectional study conducted among 317 students from private (Biotechnology Faculty) and public (Engineering Faculty) universities aged 19 to 23 years old. Lifestyle variables such as food habits as well as socio-demographic background variables were included in a selfadministered structured questionnaire. Results: The proportion of students from the private university who take more than four meals per day is significantly higher than the proportion of students at public university (60.3% vs. 32.1%, p<0.001) but there are no significant differences in the number of meals taken away from home (proportion of students who take more than two meals away from home: 30.6% Biotechnology Faculty vs. 33.7% Engineering Faculty, p=0.606). The canteen is the most referred place to eat out of home (40.8%) and the proportion of students from the private university who choose the restaurant is higher (28.2% vs. 4.9%, p=0.005). The number of meals taken away from home is associated with higher consumption of carbonated soft drinks and fried snacks. The most common reasons for the consumption of fast food mentioned by the students are “appreciate its flavor”, “time scarcity” as well as “to take meals with friends who eat the same food”. Lunch and morning and afternoon snacks are the meals that students have more often away from home. Conclusions: Eating out is frequent among university students. The frequency of consumption of high energy foods suggests that food choices are not the most favourable. Differences between food patterns can be observed when comparing students from a private institution with students from a public one.por
dc.description.abstractObjectivo: Comparar o fenómeno de comer fora de casa em estudantes universitários, provenientes do ensino público e do ensino privado. Metodologia: Estudo transversal conduzido em 317 estudantes do ensino universitário privado (Escola Superior de Biotecnologia) e público (Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto), com idades compreendidas entre os 19 e os 23 anos. Dados relativos aos estilos de vida, nomeadamente hábitos alimentares,, bem como características sociodemográficas foram recolhidas através de questionário estruturado autoaplicado. Resultados: A proporção de estudantes provenientes do ensino privado que faz mais de 4 refeições por dia é significativamente maior do que a respetiva proporção entre estudantes do ensino universitário público (60,3% vs. 32,1%, p<0,001), mas não existem diferenças significativas no número de refeições feitas fora de casa (proporção de estudantes que fazem mais de 2 refeições fora de casa: 30,6% Escola Superior de Biotecnologia vs. 33,7% Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto, p=0,606). A cantina é o local mais referido para a realização de refeições fora de casa (40,8%) e a proporção de estudantes do ensino privado que escolhem o restaurante é superior, comparativamente com a proporção de estudantes do ensino público (28,8% vs. 4,9%). O número de refeições feitas fora de casa está associado a um consumo mais elevado de refrigerantes e de “snacks” fritos. As razões mais frequentemente apontadas para este consumo são “apreciar o seu sabor”, “falta de tempo”, assim como “fazer refeições com amigos que ingerem o mesmo tipo de alimentos”. O almoço e as merendas da manhã e da tarde são as refeições mais frequentemente realizadas fora de casa. Conclusões: Comer fora de casa é frequente entre estudantes universitários. A frequência de consumo de alimentos de elevada densidade energética sugere que as escolhas alimentares nem sempre são as mais favoráveis. Diferenças no padrão alimentar são visíveis entre alunos que frequentam o ensino universitário público e o privado.
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.identifier.citationCOSTA, Isabel ; GOMES, Ana M. P. ; PINTO, Elisabete - “Eating-out” among university students. Nutrícias. ISSN 1645-1198. N.º 22 (2014), p. 10-3por
dc.identifier.issn1645-1198
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.14/17434
dc.language.isoengpor
dc.peerreviewedyespor
dc.publisherAssociação Portuguesa de Nutricionistas
dc.subjectEating outpor
dc.subjectUniversity studentspor
dc.subjectComer fora de casa
dc.subjectEstudantes universitários
dc.title“Eating-out” among university studentspor
dc.title.alternativeO fenómeno de comer fora de casa em estudantes universitáriospor
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage13
oaire.citation.startPage10
oaire.citation.titleRevista Nutrícias
oaire.citation.volume22
person.familyNameGomes
person.familyNamePinto
person.givenNameAna Maria
person.givenNameElisabete
person.identifier162628
person.identifier1122670
person.identifier.ciencia-idAA12-BFC1-B2E3
person.identifier.ciencia-id7616-A133-6144
person.identifier.orcid0000-0001-7883-2446
person.identifier.orcid0000-0001-9028-8009
person.identifier.ridB-9944-2013
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rcaap.typearticlepor
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