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- A dimensão intercultural na negociação internacional : o caso das relações empresariais com Angola e MoçambiquePublication . Bernardes, Isabel Cristina Barbosa da Cunha Arantes; Capucho, Maria Filomena DiasO objeto de estudo da dissertação incidiu sobre a dimensão cultural da comunicação como fator de relevância na negociação internacional. A cultura consiste em elementos psicológicos, representações, valores e normas compartilhados pelos membros de um grupo social. Quando duas partes negoceiam, trazem consigo a sua cultura, prioridades e estratégias de negociação. A compreensão das normas culturais expande o universo das negociações integrativas e as possibilidades de resultados ganhar-ganhar. Através da análise discursiva de um corpus de 117 emails trocados entre uma empresa portuguesa e empresas de Angola e Moçambique, abordamos os fatores culturais implicados na negociação, nomeadamente, as formas rituais de abertura e fechamento da interação, as estratégias de modalização do discurso e a gestão do tempo. A aplicação das dimensões culturais de Trompenaars ao contexto da negociação internacional sustentou teoricamente este trabalho. Neste sentido, os resultados demonstram que os interlocutores de Angola e Moçambique são tendencialmente particularistas, com uma dimensão coletivista, praticando um envolvimento difuso, com sentimentos expressos, colocando, portanto, emoção nas relações. Praticam uma cultura baseada na atribuição, e, no que se refere à forma como se relacionam com o tempo, demonstram ser uma cultura síncrona, onde se promove a multitarefa e os horários são aproximados; quanto à última dimensão, que se refere à forma como se relacionam com a natureza, constatou-se que a sua cultura é externa, existindo a perceção que são controlados pelo destino. Os temas da dimensão cultural na negociação internacional, cujos contornos são analisados nesta dissertação, sob diferentes ângulos e perspetivas, mereceram a maior atenção, e contribuem para a análise da complexidade global dos novos tempos que vivemos, com impactos nas relações quotidianas e na gestão das diferenças culturais.
- Effect of short-term practice of breathing exercises on the breathing capacity in school-age girlsPublication . Costa, Hélder J. T.; Moreia, Cristiano C. F.; Gomes, Elisabete M. C.; Leão, António A. I.Background: The breathing mechanism has existed since our birth and accompanies us throughout life. Breathing is an important function in the regulatory process of numerous body functions, its optimization can bring many health benefits. However, many children are unaware of the mechanisms of breathing, namely abdominal or diaphragmatic breathing, and in addition to this, many breathe normally through their mouths. Methods: The present study aimed to verify the influence of a short-Term breathing exercise program in school-Age girls breathing capacity. Fourteen female students aged between 8 and 10 years were selected, from this selection two groups were formed, the control group (CG) with 7 children and the experimental group (EG) with 7. Through a spirometric test, an assessment of breathing capacity (ABC) was carried out for both groups. The GE participated in a program of breathing exercises (BEP) lasting 15 to 20 minutes for 5 weeks. Then, the ABC was performed again for both groups. Discussion: The results demonstrate a significant increase in the values (p 0.01) of the forced vital capacity (FVC) of the EG, thus suggesting that the application of a BEP promotes the breathing capacity of school-Aged girls. Further studies should be performed with larger samples and with a longer protocol.
- Factors affecting probiotic adhesion in vitro and to skin keratinocytesPublication . Lizardo, Mariana Valente Palla; Tavaria, Freni KekhasharúProbiotics are defined as "live microorganisms, which when administrated in adequate amounts confer a health benefit in the host". Although its main application is the digestive system, over the last years several benefits that come from its topical use, have been investigated. Several studies have reported beneficial effects on different skin disorders such as atopic dermatitis, acne, eczema, psoriasis, wound healing, skin aging and reactive skin. Its main action is assigned to the inhibition of skin colonization by pathogens. In order to understand the factors that affect the probiotic adhesion to skin keratinocytes, firstly the growth of three probiotic strains was evaluated (Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Propioniferax innocua) in vitro in the presence of abiotic factors similar to those found in skin, namely UV radiation, temperature, pH, NaCl and fatty acids. Then invasion and adhesion assays were performed on the three probiotics, in the presence of pathogenic bacteria (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus and Escherichia coli). For that, Cell Culture studies were performed with HaCaT cells, counting later the bacteria through plate counting method using the culture media de Man, Rogosa and Sharp (MRS) and Brain Heart Infusion (BHI), for probiotic and pathogenic bacteria, respectively. As a result, E. coli showed no capacity to invade the keratinocytes, presenting a non-significant viable bacterial count (0.47 ± 0.62 log CFU/mL, while P. aeruginosa (2.19 ± 0.65 log CFU/mL) and S. aureus (2.74 ± 0.40 log CFU/mL) revealed higher invasive bacterial cell values and in invasion tests without the presence of probiotics. In contrast, in the adhesion assays, a considerable number (4.64 ± 0.13 log CFU / mL) of adherent bacteria was obtained. This value is close to those obtained for the remaining pathogenic bacteria: 4.77 ± 0.28 and 5.18 ± 0.04 log CFU/mL for P. aeruginosa and S. aureus, respectively, indicating that the bacterium E. coli does not have the capacity to invade keratinocytes, but rather to adhere to them. The remaining pathogenic bacteria invaded the keratinocytes, although the probiotics of the genus Lactobacillus showed a higher value of viable bacteria in invasion tests alone, demonstrating that these probiotics are more effective in the invasion of HaCaT cells than P. aeruginosa or S. aureus; in these assays the probiotics L. rhamnosus and L. delbrueckii showed approximately 2 more logs of viable bacterial cells in the interior than the pathogenic bacteria. In pathogen adhesion, E. coli adhered less to cells in the presence of probiotics; in competition assay with P. innocua (less 1.96 log CFU/mL) and L. rhamnosus (less 1.77 log CFU/mL), and in substitution assays with all probiotics, while P. aeruginosa only showed vi reduced adhesion ability in competition assays with the bacteria P. innocua (less 1.39 log CFU/mL) and L. rhamnosus (less 1.41 log CFU/mL). Lastly, S. aureus showed reduced adhesion capacity in substitution experiments with L. rhamnosus (less 1.59 log CFU/mL) and competition with P. innocua (less 1.12 log CFU/mL). The mechanisms responsible for the adhesion of probiotics to keratinocytes were investigated, verifying that this may occur through carbohydrates or proteins, as was the case for S. aureus. In ex-vivo assays, using human skin equivalents, the bacterium S. aureus adhered less (1.35 log CFU/mL) in the presence of L. rhamnosus, whereas the probiotic adhered similarly in the model with the presence of the pathogen and without it. The macroscopic analysis showed improvements (tissue regeneration, less exudate and white halo less evident) in wound healing on the model infected by L. rhamnosus and S. aureus suggesting that the utilized probiotic may be benefic in wound healing, inhibiting S. aureus colonization.
- O trabalho da equipa de nutrição numa empresa de retalho alimentar : descrição de diferentes atividades realizadas e aplicação de um Inquérito de Literacia Nutricional aos colaboradores da empresaPublication . Silva, Francisca Santos Rodrigues da; Teixeira, Paula Cristina MaiaO presente relatório descreve as atividades realizadas no âmbito do estágio curricular de mestrado, com a duração de seis meses, integrado na equipa da Nutrição de uma empresa de retalho alimentar. As funções desempenhadas dependeram da necessidade da empresa no momento. Ao longo do período de estágio foram realizados projetos e atividades tais como: mapeamento de mais de 2000 produtos alimentares internos (da empresa) e externos (de outras marcas) de diferentes gamas, tais como: padaria, iogurtes, charcutaria, queijos, conservas, entre outros; adição de mais de 25 alimentos e das suas características nutricionais ao manual interno “Manual de comunicação de informações nutricionais”; criação de um manual de seis bebidas, com frutas e legumes, para consumo pelos colaboradores de loja; colaboração com a Equipa de Análise Sensorial na realização de Provas Sensoriais internas (mais de 200 produtos); dinamização de uma ação de Educação Alimentar; participação em 11 formações e workshops. Para além das atividades referidas, durante o estágio foi possível a criação, implementação e tratamento de dados de um questionário de literacia nutricional a colaboradores da empresa. O questionário inclui 55 questões sobre alimentos e constituintes, rotulagem alimentar, Sistemas de Informação Nutricionais e alguns mitos alimentares. A empresa contou com a participação de 220 colaboradores que apresentaram, de forma geral, bom nível de conhecimento nutricional. A realização do estágio na equipa da nutrição da empresa promoveu ao conhecimentos na área, permitindo observar e executar tarefas de um nutricionista no mercado alimentar, mostrou a importância de estar sempre informado e atualizado sobre as novas tendências alimentares e da capacidade adaptativa que o nutricionista necessita ter para trabalhar com diferentes equipas multidisciplinares para o bem comum da empresa.
- Can the agriculture microbiome be utilised for suppressing zoonotic pathogens in plant foods?Publication . Brennan, Fiona; Alsanius, Beatriz; Allende, Ana; Burgess, Kaye; Moreira, Helena; Johannessen, Gro; Castro, Paula; Uyttendaele, Mieke; Trunchado, Pilar Trunchado; Holden, Nicola
- Uma visão geral dos estudos longitudinais na investigação em enfermagem: revisão da literaturaPublication . Martins, Helga; Miguel, Susana; Romeiro, Joana; Santos, Ana Rita; Caldeira, Sílvia