Cardeal, Nuno César de Jesus GuerraReis, RicardoHadeler, Nina Anique2017-04-072017-04-072017-02-142017http://hdl.handle.net/10400.14/22041Nowadays, globalization affects every industry. Globalization has likewise accelerated the development speed of alcoholic beverage companies, necessitating any business that wants to remain competitive to adapt. In the international context, the rather unexploited Port wine industry is noticeably stable. Founded in the 16th century, the industry has gone through numerous industry cycles and is currently present in over 100 countries. However, the industry faces several threats, appearing out of its minor size and an increasingly hostile and dynamic environment. This thesis aims to examine the challenges of a mature, slow-moving, yet highly international niche industry, and analyses which strategic moves are specifically necessary in the Port wine industry to develop the dynamic capabilities to remain competitive. To explore these topics, an inductive exploratory case study was conducted. Eight experts were interviewed to derive three hypotheses about the reasons for the historic stability, the current agility and future prospective of this industry. The results display that (1) in historic context the Port wine industry was able to respond promptly and in consensus to market changes, (2) the core-capabilities of the industry are derived mainly from past-experience and have a shortage in the development and release of new resources, (3) the industry is aware of key threats and opportunities but incapable to transform the knowledge accumulated into a new value-creating strategy. The findings implicate that collaboration and a more modern approach to marketing is needed to regain visibility in saturated markets and capture new customers.Atualmente a globalização afeta todas as indústrias. Como tal, a globalização tem vindo a acelerar a velocidade de desenvolvimento das empresas de bebidas alcoólicas, induzindo à necessidade de adaptação das empresas para se manterem competitivas. Notoriamente estável no contexto internacional encontra-se a pouco explorada indústria do Vinho do Porto. Fundada no século XVI, esta indústria passou por diversos ciclos e encontra-se presentemente em mais de 100 países. Porém, a indústria enfrenta diversas ameaças resultantes da sua reduzida dimensão do ambiente cada vez mais hostil e dinâmico. Esta tese pretende examinar os desafios desta indústria madura e de mudança lenta, ainda que corresponda a uma indústria de nicho substancialmente internacionalizada, e analisa quais os movimentos estratégicos necessários para o desenvolvimento das capacidades dinâmicas necessárias à manutenção da sua competitividade. Para explorar estes tópicos, realizámos um estudo de caso indutivo e exploratório. Entrevistámos oito especialistas para formular três hipóteses relativas à indústria: estabilidade histórica, agilidade atual e prospetivas futuras. Os resultados obtidos evidenciam que: (1) no contexto histórico a indústria do Vinho do Porto foi capaz de responder atempada e consensualmente às mudanças do mercado; (2) as capacidades centrais da indústria resultam essencialmente das experiências passadas e a indústria demonstra dificuldades na criação e no desenvolvimento de novos recursos; (3) a indústria está ciente das ameaças e das oportunidades-chave, mas é incapaz de transformar o conhecimento acumulado numa nova estratégia de criação de valor. Estes resultados sugerem que colaboração e uma mais moderna abordagem de marketing são necessárias para que a indústria reganhe visibilidade em mercados saturados e capture novos clientes.engWinePort wineDouroDynamic capabilitiesStrategyInnovationCollaborationBrand definitionVinhoVinho do PortoCapacidades dinâmicasEstratégiaInovaçãoColaboraçãoDefinição de marcaDevelopment of competitive capabilities in mature, slow moving international niche markets : the case of the Portuguese Port Wine Industrymaster thesis201666987