Fernandes, Daniel Von Der HeydeFerreira, Bárbara Inês Vieira2022-06-292022-06-292021-10-182021-09http://hdl.handle.net/10400.14/38021One of the key drivers of the growth of the global health and wellness food market is an emerging consumer segment that actively seeks healthier food alternatives and engages in a more nutritionally balanced diet and healthy lifestyle. As expected, new and reformulated products hit the market and food companies are profiting from marketing their products as healthier alternatives. Nonetheless the apparent simplicity in the relationship between products marked as ‘healthy’ and consumers’ purchase intention, this relationship has been pointed out as a non-linear one by past research. Indeed, if consumers anticipated consumption guilt may trigger the selection of food products endorsed with a nutrition claim, many other emotional factors may cause consumers to make unhealthy food choices. This research aims to increase knowledge on consumers' reaction to nutritional claims in food packaging goods, understanding which factors interact or lay behind consumption guilt variation. Accordingly, ten different food shopping scenarios were created, supported by a focus group and a pre-online survey. Subsequently, the hypotheses were tested in an online questionnaire. The conclusions suggest the presence of nutritional claims, on its own, has no influence on the anticipated consumption guilt of consumers. This relationship is, however, mediated by the consumer perception of the self-nutritional knowledge. Also, it is showed anticipated feelings can validate individuals’ behaviors not only in healthy food consumption contexts.Um dos principais motores do crescimento do mercado da saúde e bem-estar alimentar é um segmento emergente de consumidores que procuram alternativas alimentares mais saudáveis e se comprometem com uma dieta equilibrada e um estilo de vida saudável. Inevitavelmente, novos produtos e produtos reformulados chegaram ao mercado, e as empresas no setor alimentar lucram com a comercialização de produtos vendidos como alternativas mais saudáveis. A aparente simplicidade na relação entre produtos marcados como "saudáveis" e a intenção de compra dos consumidores, não é corroborada pela investigação, que a caracteriza, contrariamente, como uma relação não linear. Se por um lado, o sentimento de culpa pré-consumo pode determinar a escolha de produtos com indicações nutricionais, por outro lado, muitos fatores emocionais podem levar os consumidores a fazer escolhas alimentares menos saudáveis. Esta investigação visa contribuir para o conhecimento sobre a reação dos consumidores às indicações nutricionais nas embalagens dos produtos alimentares, apurando quais os fatores que interagem ou dão origem à variação do sentimento de culpa pré-consumo. Assim, foram criados dez cenários de compra diferentes, com base num grupo de discussão e num inquérito pré-online. Subsequentemente, as hipóteses foram testadas através de questionário online. As conclusões sugerem que a presença de alegações nutricionais, por si só, não tem influência no sentimento de culpa pré-consumo dos consumidores. Esta relação é, no entanto, mediada pela perceção do conhecimento nutricional do próprio consumidor. Além disso, é demonstrado que a antecipação de sentimentos pode validar o comportamento dos indivíduos não só em contextos de consumo alimentar saudável.engNutritional claimsFood packaged goodsSelf-nutritional knowledgeAnticipated consumption guiltIndicações nutricionaisProdutos alimentares embaladosConhecimento nutricional próprioSentimento de culpa pré-consumoDetermining consumers’ purchase intention for food packaged goods with nutritional claims : the role of perceived nutritional knowledge and anticipated consumption guiltmaster thesis202962709