Barbosa, Joana Inês BastosTeixeira, Paula Cristina MaiaPereira, Inês da Silva2025-09-252025-09-252025-01-272024-11http://hdl.handle.net/10400.14/55077In a world facing an environmental crisis, population growth coupled with an increasing demand for natural resources emphasizes the importance of adopting new dietary patterns more sustainable and healthier. The consumption of edible insects (e.g., Tenebrio molitor) offers an alternative to animal-based protein sources, providing a sustainable production cycle that promotes food security with minimal environmental impact. In this study, the impact of different feeding regimes (substrate supplemented with water, potatoes, carrots, and a mix of vegetables/fruits) and different starvation treatments (0 h, 24 h, 48 h, and 72 h) on the food safety of T. molitor larvae was assessed by microbiological, chemical, and nutritional analysis. Despite the variation in diets, no significant microbiological differences were observed in the mealworm larvae load. By the end of their development, the larvae microbiota was characterized by a dominance of Spiroplasma genus, along with other bacterial genera present in lower abundances, primarily belonging to the Firmicutes and Proteobacteria phyla. However, the impact of different diets was more pronounced in their metal profile, highlighting the role of feeding as the main source of principal metals, such as K, P, and Mg, as well as Zn and Fe among trace metals. On the other hand, the starvation treatment, previously described as a method for allowing the discarding of larvae gut contents, did not show significant effects on the microbial or chemical profiles of the larvae, which suggests that other factors may influence the effectiveness of this pre-treatment process. Additionally, this research contributed to clarify that the use of vegetables and fruits side streams does not pose additional biological risks (absence of Listeria monocytogenes and Salmonella spp.) or chemical risks (concentrations of heavy metals according to legislation). Furthermore, this feeding approach enables the production of mealworm larvae with similar nutritional profiles, rich in protein and fat, while also taking advantage of agricultural wastes. Ultimately, this research highlights the importance of appropriate farming methods, maintaining hygienic rearing and processing conditions, and enforcing feeding controls, among other measures, to ensure the safety of larvae of T. molitor for human consumption.Perante uma crise ambiental global, o aumento populacional associado ao maior consumo de recursos naturais realça a importância de adotar novos padrões alimentares, mais sustentáveis e saudáveis. O consumo de insetos comestíveis (ex., Tenebrio molitor) é uma alternativa às fontes de proteína de origem animal que, para além de providenciar um ciclo de produção sustentável, garante a segurança alimentar (food security) com menores consequências ambientais. Neste estudo, o impacto de diferentes regimes de alimentação (substrato suplementado com água, batata, cenoura, e uma mistura de vegetais/frutas) e diferentes tratamentos de jejum (0 h, 24 h, 48 h, e 72 h) na segurança alimentar (food safety) das larvas de T. molitor foi avaliado através de análises microbiológicas, químicas, e nutricionais. Nas diferentes dietas estudadas, não foram observadas diferenças significativas na carga microbiana das larvas. No final do seu desenvolvimento, a microbiota da larva foi caracterizada por uma dominância do género Spiroplasma e, em menores abundâncias, outros géneros pertencentes maioritariamente aos filos Firmicutes e Proteobacteria. No entanto, estes diferentes regimes tiveram maior impacto no perfil mineral da larva, destacando-se a alimentação como principal fonte de K, P, e Mg, entre os metais principais, assim como Zn e Fe, entre os metais secundários. Por outro lado, o jejum, previamente descrito como um método que permite a descarga do conteúdo intestinal da larva, não levou a efeitos significativos no seu perfil microbiológico ou químico, o que sugere que outros fatores influenciaram a eficácia deste pré-tratamento. Adicionalmente, este estudo permitiu concluir que o uso de uma mistura de vegetais e frutas não acrescenta riscos biológicos (ausência de Listeria monocytogenes e Salmonella spp.) ou químicos (concentrações de metais pesados de acordo com a legislação). Para além disso, permitiu obter larvas com um perfil nutricional rico em proteínas e gorduras, semelhante ao dos restantes regimes, enquanto permite um aproveitamento de desperdícios agrícolas. Por último, este estudo realça a importância de métodos de produção adequados, condições de higiene durante a criação e processamento, bem como medidas de controlo dos regimes alimentares, entre outras práticas que assegurem uma produção de larvas de T. molitor segura para consumo humano.engFood safetyEdible insectsNovel foodsSegurança alimentarInsetos comestíveisNovos alimentosImpact of different diets and starvation treatments on the microbial, chemical, and nutritional composition of tenebrio molitormaster thesis204003954