Utilize este identificador para referenciar este registo: http://hdl.handle.net/10400.14/6815
Título: Esterase activities of intracellular extracts of wild strains of lactic acid bacteria isolated from Serra da Estrela cheese
Autor: Macedo, Angela C.
Tavares, Tânia G.
Malcata, F. Xavier
Palavras-chave: Dairy foods
Starter/nonstarter culture
Enzyme activity
Cheese ripening
Data: 2003
Editora: Elsevier
Citação: MACEDO, Angela C. ; TAVARES, Tânia C. ; MALCATA, F. Xavier - Esterase activities of intracellular extracts of wild strains of lactic acid bacteria isolated from Serra da Estrela cheese. Food Chemistry. ISSN 0308-8146. Vol. 81, n.º 3 (2003) p. 379–381
Resumo: Lactococcus lactis subsp. lactis strain ESB110019 and Lactobacillus plantarum strain ESB5004, novel strains that were previously isolated from the wild adventitious microflora of certified Serra da Estrela cheeses, were assayed for esterase activity using, as substrates, ortho- and para-nitrophenyl derivatives of fatty acids. Both strains preferentially hydrolyzed short-chain fatty acids; L. lactis ESB110019 exhibited a stronger esterase activity than Lb. plantarum ESB5004 and cleaved the p-nitrophenyl adducts faster than their o-nitrophenyl counterparts (unlike Lb. plantarum ESB5004).
Peer review: yes
URI: http://hdl.handle.net/10400.14/6815
Versão do Editor: doi:10.1016/S0308-8146(02)00453-3
Aparece nas colecções:ESB - Artigos em revistas internacionais com Arbitragem / Papers in international journals with Peer-review

Ficheiros deste registo:
Ficheiro Descrição TamanhoFormato 
Esterase activities of intracellular extracts of wild strains of lactic.pdf109,66 kBAdobe PDFVer/Abrir


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Degois 

Todos os registos no repositório estão protegidos por leis de copyright, com todos os direitos reservados.