Utilize este identificador para referenciar este registo: http://hdl.handle.net/10400.14/6089
Título: Microbiological characterization of picante da Beira Baixa cheese
Autor: Freitas, A. Cristina
Pais, Célia
Malcata, F. Xavier
Hogg, Tim A.
Palavras-chave: Microbiological quality
Enterobacteriaceae
Staphylococci
Yeasts
Lactic acid bacteria
Picante cheese
Data: 1996
Editora: International Association for Food Protection
Citação: FREITAS, A. Cristina [et al.] - Microbiological characterization of picante da Beira Baixa cheese. Journal of Food Protection. ISSN 0362-028X. 59:2 (1996) 155-160
Resumo: Ninety cheeses of the type Picante da Beira Baixa (a hard, highly salted, and spicy traditional cheese produced in Portugal from a mixture of goat's and ewe's milks) were manufactured and analyzed for microbiological quality at different stages of the 180-day ripening period. The most abundant species of Enterobacteriaceae, staphylococci, enterococci, lactobacilli, and yeasts found in the Picante cheese were Hafnia alvei and Serratia liquefaciens; Staphylococcus hominis and S.xylosus; Enteroccus faecium, E. faecalis, and E. durans; Lactobacillus plantarum and L. paracasei; and Debaryomyces hansenii and Yarrowia lipolytica.
Peer review: yes
URI: http://hdl.handle.net/10400.14/6089
Versão do Editor: http://www.ingentaconnect.com/content/iafp/jfp/1996/00000059/00000002/art00008
Aparece nas colecções:ESB - Artigos em revistas internacionais com Arbitragem / Papers in international journals with Peer-review

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