Utilize este identificador para referenciar este registo: http://hdl.handle.net/10400.14/5643
Título: Modelización del cambio de color y firmeza de tomates (Lycopersicum esculentum L.) a diferentes condiciones del almacenamiento
Outros títulos: Modelling colour and firmness changes of stored tomatoes (Lycopersicum esculentum L.) at different conditions
Autor: Pinheiro, Joaquina
Alegria, Carla
Abreu, Marta
Gonçalves, Elsa M.
Silva, Cristina L. M.
Palavras-chave: Tomato
Colour
Firmness
Kinetic parameters
Storage
Data: 2009
Citação: PINHEIRO, Joaquina... [et al.] - Modelización del cambio de color y firmeza de tomates (Lycopersicum esculentum L.) a diferentes condiciones del almacenamiento. In CIBIA VII - VII Congreso Iberoamericano de Ingenieríia de Alimentos - Integrando la Ingeniería de Alimentos con el Bienestar, Bogotá, Colombia, 6-9 Septiembre, 2009. 4 p. - CD-Proceedings CIBIA VII, Integrando la Ingeniería de Alimentos con el Bienestar. 4 p.
Resumo: The effect of temperature and storage time on tomatoes (Lycopersicum esculentum L.) colour (a* and ºh) and firmness (maximum force) were analysed at 2º, 5º, 10º, 15º and 20 ºC. The development of these quality attributes followed a fractional kinetic model. The regression coefficient (R2) for the generated models were high, 0.94 for both colour parameters (a* and ºh) and 0.84 for firmness. A significant (p<0.05) increase and decrease for a* and maximum force, respectively, were observed during storage. This study can contribute for the understanding of the real effect of temperature and storage time on two important quality attributes of tomatoes, such as colour and firmness.
Peer review: no
URI: http://hdl.handle.net/10400.14/5643
Aparece nas colecções:CBQF - Artigos em actas / Papers in proceedings

Ficheiros deste registo:
Ficheiro Descrição TamanhoFormato 
com-int_2009_ESB_1294_Silva_Cristina_195.3.pdf6,18 MBAdobe PDFVer/Abrir


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Degois 

Todos os registos no repositório estão protegidos por leis de copyright, com todos os direitos reservados.